Gesloten consultaties
Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.
Er zijn in totaal 3046 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.
-
Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024
Het is een wijziging van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Er komen eisen voor verblijfsvoorzieningen voor beschermde vogels en vleermuizen. Verder komt er maatwerk voor zon op dak. Voorts worden de eisen voor toegankelijkheid, CO2-meter in scholen, vergunningsvrij bouwen en droge blusleidingen aangescherpt of verduidelijkt.
-
Besluit NLQF
Het NLQF is een nationaal kwalificatieraamwerk voor de inschaling van opleidingen, waarmee het niveau van de leeruitkomsten van die opleidingen onderling vergeleken kan worden. Het vormt de Nederlandse invulling van het Europese kwalificatieraamwerk voor een leven lang leren (EQF). Door koppeling van het NLQF aan het EQF wordt ook een vergelijking mogelijk met het niveau van de leeruitkomsten van opleidingen in andere landen van de Europese Unie.
-
Regeling voorzieningen Wdo
De regeling bevat veranderingen in welke burgers gebruik kunnen maken van DigiD.
-
Wijzigingsregeling tarieven transportsectoren 2024
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling tarieven transportsectoren en de Regeling examinatoren voor luchtvarenden. Het gaat hierbij vooral om indexering van de tarieven voor vergunningen om mensen en/of goederen te mogen vervoeren. Daarnaast worden in de regeling een aantal tekstuele aanpassingen doorgevoerd en tarieven gewijzigd.
-
Regeling tijdelijke vrijwillige vermindering gasafname
De regeling tijdelijke vrijwillige vermindering gasafname - ook wel besparingstender genoemd- is een stimuleringsregeling gericht op het realiseren van een vrijwillige reductie van de afname van gas van het gastransportnet door bedrijven. De besparingstender is de derde maatregel in de maatregelenladder van het Bescherm- en herstelplan Gas (hierna BH-G) ter bestrijding van een noodsituatie, het derde en hoogste crisisniveau.
-
Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Dit wetsvoorstel draagt bij aan het herstellen van de balans tussen het werken met zelfstandigen en als zelfstandige(n) aan de ene kant, en het werken met en als werknemer(s) aan de andere kant. Dit gebeurt door te verduidelijken wanneer als werknemer gewerkt moet worden en wanneer als zelfstandige gewerkt kan worden. Daarnaast worden werkenden met beperkte onderhandelingsmacht ondersteund bij het opeisen van hun arbeidsovereenkomst.
-
Regeling pyro-pass
Het ministerie van IenW bereidt de Regeling pyro-pass en oneigenlijk gebruik P1 voor. Met deze regeling kan de pyro-pass in Nederland worden ingevoerd. Hiermee voert Nederland de regels in die de Benelux-landen hebben opgesteld. De regeling bepaalt onder andere hoe de pyro-pass eruit moet zien en wat er nodig is voor de aanvraag. Ook worden er regels gesteld over P1-artikelen.
-
Wijzigingsregeling Regeling bodemkwaliteit 2022
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). In de Rbk 2022 zijn normdocumenten aangewezen die moeten worden gebruikt binnen het Kwalibo-stelsel of voor de uitvoering van voorschriften die zijn opgenomen in de Rbk 2022. Kwalibo staat voor Kwaliteitsborging in het bodembeheer.
-
Wijziging van de Penitentiaire maatregel en het Besluit politiegegevens
Met het Besluit wordt verder uitvoering gegeven aan het wetsvoorstel tot wijziging van de Penitentiaire beginselenwet in verband met aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie (Kamerstukken II 2022/23, 36 372, nr. 2). Dit wetsvoorstel vergroot de armslag bij de bestrijding van ernstige georganiseerde criminaliteit vanuit detentie.
-
Besluit beperking werkingssfeer jaarverantwoording
Met dit besluit wordt een tijdelijke uitzondering gemaakt op de verplichting van zorgaanbieders om een jaarverantwoording openbaar te maken over de boekjaren 2022 en 2023. Deze uitzondering gaat kort gezegd gelden voor zorgaanbieders waarvoor deze plicht nieuw is.
-
Besluit praktijkgerichte vakken vmbo gl en tl
Met deze wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 wordt het praktijkgericht vak toegevoegd aan het onderwijsprogramma van de gl en tl van het vmbo.
-
Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurcontracten (verlenging)
Met de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten is de jaarlijkse huurstijging voor geliberaliseerde huurcontracten gemaximeerd. Deze wet is tijdelijk en loopt op 1 mei 2024 af. Het wetsvoorstel dat nu in consultatie wordt gebracht verlengt de wet tot 1 mei 2027. Doel van de wet is om zittende huurders te beschermen tegen hoge huurprijsstijgingen in het geliberaliseerde segment.
-
Wet milieubeheer RED-III
Nederland en Europa willen steeds meer fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energie. Naar verwachting wordt de herziene richtlijn hernieuwbare energie (RED-III) later dit jaar formeel vastgesteld. Het is al duidelijk dat Nederland in 2030 14,5% minder CO2 moet uitstoten. De Nederlandse systematiek hernieuwbare energie wordt daarom hervormd. In deze wet worden vier hoofdwijzigingen doorgevoerd. In het najaar worden nieuwe hoogtes van de verplichtingen vastgesteld. Daarover gaat deze wijziging niet.
-
Wijzigingsregeling SLIM
De wijziging van de regeling houdt het volgende in:
-
Ontwerpbesluit NFP-wijziging opheffing bestemming vaste satellietverbindingen NSV-communicatie
Dit besluit strekt tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (hierna: NFP) en heeft betrekking op een deel van de zogenoemde 3,5 GHz-band. Bij inwerkingtreding van dit besluit (welke wordt voorzien op 1 februari 2024) vervalt de bestemming voor vaste satellietverbindingen ten behoeve van de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie van de frequentieruimte tussen 3550 en 3680 MHz en de aanvullende tijdelijke maatregelen ter bescherming van deze communicatie.
-
Besluit verplicht elektronisch procederen in civiele prejudiciële procedures Hoge Raad
Dit voorstel regelt dat partijen in civiele prejudiciële procedures bij de Hoge Raad elektronisch moeten procederen.
-
Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024-2029
In het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV is de doelstelling opgenomen om 15.000 flexwoningen per jaar te realiseren als onderdeel van de woningbouwopgave om 900.000 woningen te realiseren in de periode tot 2030.
-
Uitbreiding doelgroep studiefinanciering, tegemoetkoming schoolkosten en onderwijsbijdrage en wettelijk collegegeld.
Deze AMvB heeft tot doel om enkele beperkte aanpassingen aan te brengen in de groep die aanspraak maakt op studiefinanciering, een tegemoetkoming in de schoolkosten en/of onderwijsbijdrage en/of wettelijk collegegeld. Dit gebeurt naar aanleiding van EU-richtlijnen, een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en de uitvoeringspraktijk van DUO. De AMvB regelt ook welke gegevens ho-instellingen aan Studiekeuze 123 aanleveren ten behoeve van onderzoek naar studenttevredenheid en - betrokkenheid.
-
Wijziging Besluit Bro toevoeging milieuhygiënisch onderzoek
In deze wijziging van het Besluit Bro wordt het nieuwe registratieobject “milieuhygiënisch bodemonderzoek” aan de inhoud van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) toegevoegd. Bestuursorganen zullen vanaf het moment van inwerkingtreding de bij hen beschikbare relevante gegevens aan de BRO gaan leveren.
Voorts worden in deze wijziging enkele bepalingen aan het Besluit Bro toegevoegd die een uitwerking zijn van de in procedure zijnde wijziging van de Wet Bro waarbij de drinkwaterbedrijven als nieuwe bronhouders van de BRO worden aangewezen. -
Wijzigingsregeling lokale aanpak isolatie Nationaal Isolatieprogramma
Het demissionaire kabinet wil 425 miljoen euro inzetten voor kwetsbare dorpen en wijken. Hiervan is 400 miljoen euro bedoeld voor de lokale aanpak isolatie. Met deze wijzigingsregeling wordt 119 miljoen euro dit jaar extra aan gemeenten beschikbaar gesteld voor de lokale aanpak. De overige middelen komen in latere tranches van de lokale aanpak beschikbaar. Het toevoegen van de extra middelen is nog afhankelijk van parlementaire besluitvorming over de begroting van het ministerie van BZK waarin deze middelen zijn opgenomen. Daarnaast wordt het doel van de regeling verduidelijkt door expliciet te maken dat de middelen voor mensen zijn bedoeld die te maken hebben met energiearmoede of een risico daarop.
-
Verhoging vergoeding zittingsleden Huurcommissie
Zittingsleden van de Huurcommissie ontvangen een vergoeding voor het voorbereiden en voeren van een zitting. Met deze wijzigingsregeling wordt de vergoeding die zij ontvangen verhoogd.
-
Wijziging van de Regeling Jeugdwet in verband met de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp
Deze wijziging heeft drie onderdelen. Er worden jeugdhulpverantwoordelijken aangewezen. Deze personen beslissen over het uitvoeren van vrijheidsbeperkende maatregelen. Er wordt geregeld dat kinder- en jeugdpsychiaters mogen beslissen over vrijheidsbeperkende maatregelen. En er staan regels in over het geven van zak- en kleedgeld.
-
Wijziging Besluit experiment gesloten coffeeshopketen ivm aanwijzing van een elfde gemeente
Voorstel om het Besluit experiment gesloten coffeeshopketen aan te passen. Allereerst wordt voorgesteld om stadsdeel Oost van gemeente Amsterdam als elfde gemeente aan te wijzen en om de aanwijzing van de voormalige gemeente Hellevoetsluis aan te passen aan de gemeentelijke herindeling. Ten tweede wordt voorgesteld om een gefaseerde start voor de elfde gemeente mogelijk te maken. Ten derde worden enkele eisen voor aangewezen telers en coffeeshophouders in de deelnemende gemeenten verduidelijkt.
-
Wijzigingsbesluit financiële markten 2024
Dit is een verzamelbesluit op het gebied van de financiële markten. Het besluit bevat onderwerpen die te klein zijn voor een apart besluit. De belangrijkste onderwerpen van dit besluit zijn:
-
Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit
Met de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit geeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een impuls aan zowel de tankinfrastructuur voor waterstof als de afname ervan door vervoerders. Aanvragen van subsidie wordt mogelijk voor de realisatie van waterstoftankstations en voor de meerkosten van de aanschaf van waterstofvoertuigen. De focus ligt daarbij op zwaar logistiek vervoer.
-
Wijzigingsregeling zesde tranche Woningbouwimpuls
Regeling Woningbouwimpuls 2020 wordt op onderdelen gewijzigd met als doel het vergroten van de toegankelijkheid van de regeling en het waarderen van de bijdrage aan de extra woningbouwopgave.
-
NEN 3610 (standaard voor betere gegevensuitwisseling)
Forum Standaardisatie toetst of de standaard NEN 3610 (onderdeel van de Geo-standaarden) in de nieuwe versie (2022 nl) geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid (‘pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.
-
Regeling specifieke uitkering startbouwimpuls
De Startbouwimpuls (SBI) is bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024/2025 te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden de businesscase niet meer kunnen rond rekenen. Daardoor dreigen deze projecten te vertragen of on hold te worden gezet. Om dit te voorkomen is de Regeling specifieke uitkering startbouwimpuls opgesteld.
-
Wet werkelijk rendement box 3
Het kabinet heeft de afgelopen tijd een voorstel gemaakt dat een nieuw kabinet kan gebruiken als hulpmiddel. Iedereen kan meedenken en inbreng leveren op dit voorstel door te reageren op de internetconsultatie. Zo kan het nieuwe kabinet een snelle start maken en blijft een inwerkingtreding van het nieuwe stelsel op 1 januari 2027 mogelijk. Bij deze internetconsultatie worden ook specifieke vragen gesteld. De vragen treft u aan op de reactiepagina (door te klikken op ‘Reageren op deze consultatie’). De vragen zijn per onderwerp samengenomen.
-
Besluit aanwijzing Halt-feiten 2024
Het Besluit aanwijzing Halt-feiten wijst de strafbare feiten aan die, als ze zijn gepleegd door een minderjarige, met een Halt-afdoening kunnen worden afgedaan. Een Halt-afdoening is een buitengerechtelijke afdoening van een strafbaar feit voor minderjarige verdachten. Het huidige besluit dateert van oktober 2010. Sinds die tijd is een toename te zien van het aantal zaken dat met een Halt-afdoening wordt afgedaan, waarvan het strafbare feit niet in het huidige besluit is opgenomen. Daarom is onderzocht welke zaken zich op dit moment lenen voor een Halt-afdoening. Naar aanleiding daarvan is bijgevoegd Besluit aanwijzing Halt-feiten 2024 opgesteld. Met dit conceptbesluit wordt het Besluit aanwijzing Halt-feiten geactualiseerd en in lijn gebracht met de huidige praktijk. Dit heeft tot doel de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid te bevorderen.
-
Wijziging rekenmethoden geluid van wegen en spoorwegen 2023
Het ministerie van IenW werkt aan een wijzigingsregeling van bijlagen IVe en IVf van de Omgevingsregeling en bijlagen III en IV van het Reken- en Meetvoorschrift geluid 2012. De wijzigingen zijn gericht op:
-
Tijdelijke regeling specifieke uitkering gebiedsbudget
Met deze ministeriële regeling wordt een financiële bijdrage voor bepaalde gemeenten en openbare lichamen als bedoeld in artikel 8 van de Wet gemeenschappelijke regelingen gefaciliteerd. Met deze bijdrage kunnen zij gebiedsmaatregelen realiseren die als randvoorwaarde noodzakelijk zijn voor grootschalige woningbouw. Gekozen is voor een consultatie van twee weken omdat het voornemen is de specifieke uitkering nog dit jaar uit te keren. Een langere consultatieperiode maakt dit onmogelijk.
-
Besluit bewapening en uitrusting buitengewoon opsporingsambtenaar
Deze algemene maatregel van bestuur (amvb) bevat regels over de bewapening en uitrusting van buitengewoon opsporingsambtenaren. Deze regels zijn afkomstig uit de Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar en worden voortaan op het hogere regelgevingsniveau van een amvb gesteld.
-
Wijziging Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart voor samenvoeging fasen I en II verbod varend ontgassen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart. Met de wijziging wordt het verbod op varend ontgassen uitgebreid. Door de uitbreiding geldt het verbod vanaf 1 juli 2024 of zo snel mogelijk daarna niet alleen voor de stoffen bedoeld in fase I van het verbod uit het CDNI-verdrag, maar ook voor de stoffen bedoeld in fase II.
-
Reductie grondafhandelingsbedrijven Schiphol
Grondafhandeling op luchthavens bestaat uit verschillende onderdelen, o.a. bagageafhandeling, platformafhandeling en vracht-en postafhandeling. Op luchthaven Schiphol zijn verschillende problemen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat het hoge aantal afhandelaren leidt tot inefficiëntie, waardoor onder meer de kwaliteit van de dienstverlening onder druk komt te staan. Er zijn nu zes verschillende bedrijven. Hierdoor is de concurrentie tussen deze bedrijven hoog, waardoor er minder aandacht is voor de kwaliteit van de dienstverlening, de werkdruk voor de medewerkers en de werkomstandigheden.
-
Subsidieregeling BOSA
Per 1 januari 2024 vervalt de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). De subsidieregeling BOSA is bedoeld als opvolger hiervan waarmee amateursportorganisaties subsidie kunnen aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen.
-
Regeling extra vergunningen publieke mediadienst
De onderhandelingen met de buurlanden zijn (grotendeels) afgerond hetgeen betekent dat er definitief frequentieruimte beschikbaar komt voor publieke en commerciële partijen die op lokaal niveau willen uitzenden. Deze lokale laag (laag 6) voor digitale radio kan vanaf 1 september 2024 in heel Nederland in gebruik worden genomen.
-
ANVS Beleidsregel toezicht COVRA tarieven
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft de taak gekregen om toezicht te houden op de tarieven van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). De COVRA verzamelt radioactief afval in Nederland en slaat dat veilig op. Allerlei bedrijven in Nederland betalen COVRA voor deze dienst. De regelgeving bepaalt dat COVRA de tarieven voor deze dienst op een transparante, objectieve en niet-discriminerende manier vaststelt. De ANVS bereidt een beleidsregel voor waarmee ze de tarieven van de COVRA op deze drie vereisten kan beoordelen.
-
Wijziging van Besluit geslachtsnaamswijziging ivm Wet introductie gecombineerde geslachtsnaam
Op 1 januari 2024 treedt de Wet introductie gecombineerde geslachtsnaam in werking. Door die nieuwe wet mogen ouders straks voor hun kind ook kiezen voor een combinatie van hun namen. De consultatie van deze wet is al geweest (zie hieronder bij ondersteunende documenten). De nieuwe keuzemogelijkheden uit de wet moeten ook worden verwerkt in het Besluit geslachtsnaamswijziging, het besluit dat regelt wanneer iemand zijn achternaam mag veranderen. Daarover gaat onderstaande consultatie.
-
Wijziging van de Pensioenwet, de Wet op de loonbelasting 1964 en enige andere wetten in verband met de verlenging van de transitieperiode naar het nieuwe pensioenstelsel
Dit wetsvoorstel regelt dat de transitiedata uit de Wet toekomst pensioenen worden overgeheveld naar een algemene maatregel van bestuur (amvb). De transitiedata bepalen de maximale duur van de pensioentransitie. Door de transitiedata in een amvb op te nemen wordt het in de toekomst eenvoudiger om de transitie, indien dat voor de uitvoering nodig is, te verlengen. In eerste instantie wordt in de amvb geregeld dat de einddatum van de pensioentransitie met één jaar opschuift. Hiermee kunnen de werkzaamheden die gepaard gaan met de pensioentransitie beter worden gespreid in de tijd, wat ten goede komt van de uitvoering.
-
Wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met de invoering van de registratieplicht voor duikberoepen, vuurwerkbezigers en vuurwerkbewerkers, en enige andere wijzigingen
Met deze wijziging worden de registratieplichten voor personen die duikarbeid en arbeid met vuurwerk verrichten, ingevoerd. De wijzigingen gaan over de te gebruiken persoonsgegevens bij registratie, verwijzingen naar de nieuwe registratie-eisen, uitzonderingen op de registratieplicht, opname van richtlijnen die gelden o.a. bij het keuren van duikers en bepalingen voor de overgang naar registratie.
-
Wijziging Regeling energie vervoer
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een aanpassing voor van de Regeling Energie voor Vervoer 2024. De vermenigvuldigingsfactor voor inboekingen aan de zeevaartsector wordt 0,4. Met de wijziging wil de staatssecretaris de balans in het systeem Energie Vervoer tussen de zeevaart- en de wegsector herstellen.
-
Wijziging Besluit energie vervoer voor verhoging percentage jaarverplichting 2024
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een aanpassing voor van het Besluit energie vervoer in 2024. De hoogte van de jaarverplichting wordt in 2024 28,4%. Hiermee wil IenW de ambitie waar maken om meer fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare brandstoffen. IenW voert hiermee het besluit van het kabinet uit om jaarlijks 20 petajoule (PJ) extra hernieuwbare brandstoffen in het wegverkeer verplicht beschikbaar te stellen.
-
Aanpassing beleidswaardebepaling woningcorporaties
Woningcorporaties zijn wettelijk verplicht om hun bezit te waarderen. Zij moeten zowel de marktwaarde als de beleidswaarde bepalen. De beleidswaarde is anders dan de marktwaarde, omdat woningcorporaties andere keuzes maken dan marktpartijen en andere doelen hebben. Zij vragen bijvoorbeeld lagere huren en keren geen winsten uit. Voor de waardering gebruiken zij het Handboek Marktwaardering, een wettelijke regeling. De wijze waarop volgens het handboek de beleidswaarde moet worden berekend, gaat veranderen. In deze consultatie wordt de nieuwe berekeningswijze gepresenteerd.
-
Wijziging NFP (digitale radio-omroep laag 6)
Met dit besluit wordt een aantal wijzigingen aangebracht in het Nationaal Frequentieplan 2014 (NFP). Deze wijzigingen zijn noodzakelijk voor de nieuwe verdeling van de DAB-vergunningen voor lokale digitale radio-omroep en van de FM- en DAB-vergunningen voor niet-landelijke commerciële radio-omroep.
-
Havenbeveiligingsregeling
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 5 oktober 2022 door middel van een wijzigingswet de Havenbeveiligingswet aangepast. Deze wet voert een aantal wijzigingen door ter verbetering van de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten. Als nadere uitwerking van deze wetswijziging bereidt het ministerie van IenW een ministeriële regeling voor.
-
Wijziging van de loodsplichtregeling 2021
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van de Loodsplichtregeling 2021 voor. De Loodsplichtregeling 2021 is onderdeel van het vernieuwde stelsel van loodsplichtregelgeving (Loodsplicht Nieuwe Stijl), die op 1 januari 2021 in werking is getreden. Dit stelsel bevat regels over ontheffing en vrijstelling van de loodsplicht ten behoeve van de veilige afwikkeling van het scheepvaartverkeer in en rond de Nederlandse zeehavens. De loods adviseert de kapitein aan boord van het schip of vanaf een andere locatie over de te voeren navigatie. Met instemming van de kapitein kan de loods optreden als verkeersdeelnemer.
-
Wijziging Besluit Jeugdwet SKJ
De Stichting Kwaliteitszorg Jeugd is het onafhankelijk beroepsregister voor de registratie van jeugdprofessionals. Het bestuur van de Stichting Kwaliteitszorg Jeugd is de afgelopen jaren tot de conclusie gekomen dat de huidige wijze van besturen niet meer past bij de omvang en ingewikkeldheid van de taken van de stichting. De stichting wil daarom werken naar een professioneler bestuur met een raad van toezicht.
Een raad van toezicht houdt toezicht op het beleid en de gang van zaken van het bestuur. Voor deze verandering is een wijziging van het Besluit Jeugdwet nodig. Het voorstel is om het Besluit Jeugdwet hiervoor op twee punten te wijzigen: schrappen van de eis dat de leden van het bestuur worden benoemd op voordracht van de beroepsverenigingen en opnemen van een verplichting tot het instellen van een RvT waarvan één van de leden wordt benoemd op voordracht van de beroepsverenigingen. -
Herzieningswet WolBES en FinBES
For English: see ‘relevante documenten’ on this page for the translated ‘explanatory memorandum’ and the ‘IAK form’.
-
Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden
Een inkoopopdracht van de overheid heet een aanbesteding. De overheid moet zich aan bepaalde regels houden bij aanbestedingen. Deze staan in de Aanbestedingswet 2012. Er wordt voorgesteld om deze wet te wijzigen zodat ondernemers makkelijker problemen kunnen aankaarten bij de overheid en problemen sneller en beter kunnen worden opgelost.
-
Verzamelbesluit gegevensverwerking politie en justitie 2024
Met dit Verzamelbesluit wordt een aantal aanpassingen gedaan in (onder meer) het Besluit politiegegevens en het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens. In deze besluiten zijn regels gesteld over de verwerking van justitiële gegevens en politiegegevens. De meeste aanpassingen zijn verzocht door verschillende organisaties, zodat zij hun wettelijke taken en plichten (beter) kunnen uitvoeren. Soms gaat het enkel om een technische (bijvoorbeeld tekstuele) aanpassing.
-
Vrijstellingsregeling certificatie duikarbeiders van buiten de EU
Nederlandse bedrijven in de duiksector kunnen door de Brexit en de aanleg van windmolenparken in zee, niet altijd voldoende gekwalificeerde duikprofessionals in de EER en Zwitserland vinden voor incidentele klussen.
Met deze vrijstellingsregeling voor de duur van 5 jaar kan op basis van een beoordeling van de gelijkwaardigheid van hun beroepskwalificaties en de medische geschiktheid, een vrijstelling worden verkregen van bepaalde eisen in het Arbobesluit voor maximaal 40 aaneengesloten dagen in een kalenderjaar. Het beschermingsniveau van de duikers verandert hierdoor niet. -
Wet verbetering aansluiting beroepsonderwijs-arbeidsmarkt
Ruimte om de aansluiting te verbeteren van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt of de behoefte van mbo-studenten.
-
Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET)
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat introduceerde in 2022 de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). Deze regeling wordt in 2024 op een aantal punten gewijzigd, waaronder de subsidiepercentages.
-
Wet vrij en veilig onderwijs
Dit wetsvoorstel gaat over het verbeteren van de veiligheid op school. Daarbij moeten scholen meer doen om onveilige situaties in beeld te krijgen en ervoor te zorgen dat die minder voorkomen. De Onderwijsinspectie krijgt ook meer informatie over onveilige situaties. Daarnaast komen er regels voor de manier waarop scholen omgaan met klachten. Ten slotte moeten scholen jaarlijks hun veiligheidsbeleid beoordelen in het licht van de kennis die zij op het gebied van (on)veiligheid hebben opgedaan.
-
Besluit uitbreiding van de monitoringsverplichting leerlingen funderend onderwijs
Deze uitvraag gaat over het uitbreiden van de monitor sociale veiligheid voor leerlingen. Scholen moeten nu elk jaar aan hun leerlingen vragen hoe zij de veiligheid op school beleven. Dit wordt de schoolmonitor genoemd. Deze monitor wordt op twee manieren uitgebreid. Ten eerste wordt het aantal leerlingen bij wie scholen de monitor moeten afnemen verhoogd. Ten tweede moeten scholen een aantal extra onderwerpen gaan bevragen.
-
Regeling tot wijziging van de Regeling Wet kinderopvang ten behoeve van het uitbreiden van de administratieplicht van kindercentra
In de Regeling Wet kinderopvang wordt de vereiste administratie van de houder uitgebreid met 1) het overzicht van ingezette beroepskrachten en 2) de presentielijsten van de kinderen met indicatie van de aankomst- en vertrektijden. Hier wordt ook een bewaartermijn aan gekoppeld. Voor een goede bedrijfsvoering, moet een kindercentrum een deugdelijke en inzichtelijke administratie hebben. Ook kan de toezichthouder hierdoor beter toezicht houden op bepaalde kwaliteitseisen.
-
Fiscale verzamelwet 2025
De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden. Ook kan in bepaalde gevallen de uitvoeringspraktijk wettelijk beter bestendigd worden.
-
Eindejaarsregeling 2023
De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden.
-
Wet herziening wettelijke grondslagen kerndoelen
Het is belangrijk dat leerlingen worden voorbereid op hun toekomst. Wat moeten leerlingen van nu weten en kunnen? In de wet staat waar alle scholen aandacht aan moeten geven, zoals taal en rekenen. Die wet moet bij de tijd blijven. Daarom wordt de wet nu aangepast en aangevuld met digitale vaardigheden en burgerschap. Op 7 juli heeft het kabinet besloten om te starten met de internetconsultatie van dit wetsvoorstel, zodat iedereen hierop kan reageren.
-
Wet internationalisering in balans
Het doel van het wetsvoorstel internationalisering in balans is het zorgen voor een balans tussen voordelen en nadelen van internationalisering in het hoger onderwijs. De wet geeft onderwijsinstellingen en de minister instrumenten gericht op de opleidingstaal, de taalvaardigheid van studenten, het toelaten van een maximum aantal studenten bij een opleiding (numerus fixus) en het nemen van regie. Op die manier kunnen zij beter sturen.
-
Wijziging van het RVV 1990 ivm uitbreiding nul-emissiezones naar taxi's en nieuw verkeersbord milieuzone en nul-emissiezone
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Dit geeft gemeenten de mogelijkheid om zero-emissiezone (in de wettekst nul-emissiezone genoemd) voor taxi’s in te voeren. Het besluit regelt ook de noodzakelijke wijzigingen aan de verkeersborden van milieu- en zero-emissiezones. Tevens om dit in de toekomst eventueel voor andere voertuigcategorieën mogelijk te maken.
-
Wijziging Algemene wet bestuursrecht ter invoering beroep bij Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State tegen besluiten m.b.t luchthavens Schiphol, Lelystad en Rotterdam en Eindhoven
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt wijzigingen voor in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Wet luchtvaart. De wijzigingen maken beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen luchthavenindeling- en luchthavenverkeerbesluiten voor Schiphol en tegen luchthavenbesluiten voor de luchthavens Lelystad, Rotterdam en Eindhoven. Op dit moment is die rechtsbescherming bij de civiele rechter ondergebracht. Ook wordt de uitgebreide voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Awb van toepassing verklaard op de luchthavenindeling- en verkeerbesluiten en bepaalde luchthavenbesluiten.
-
Wet van school naar duurzaam werk
Het doel van deze wet is zorgen voor meer gelijke kansen. Jongeren die het nodig hebben krijgen hulp in de stap van school naar werk. Ook zorgen we dat jongeren hulp krijgen als ze hun baan verliezen.
-
Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering
Het wetsvoorstel implementeert de Europese richtlijn duurzaamheidsrapportering (2022/2464). Deze richtlijn verplicht bepaalde ondernemingen om verslag te doen over duurzaamheidskwesties. Het wetsvoorstel gaat over de eisen voor accountants en accountantsorganisaties indien zij deze informatie controleren. Ook worden transparantieverplichtingen voor beursondernemingen uitgebreid.
-
Jaarverplichting groen gas
Onder dit wetsvoorstel krijgen energieleveranciers een administratieve verplichting om jaarlijks een bepaalde hoeveelheid groen gas aan de gebouwde omgeving te leveren. Dit is een administratieve verplichting, omdat er niet fysiek gemeten kan worden hoeveel groen gas aan de gebouwde omgeving is geleverd. Om administratief aan te tonen dat een energieleverancier aan de verplichting voldoet, wordt er gebruik gemaakt van de bestaande Garanties van Oorsprong (GvO’s) en worden er nieuwe verhandelbare eenheden ingezet, namelijk de groengaseenheid (GGE). De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de voorgestelde uitvoerende- en toezichthoudende instantie is, bepaalt jaarlijks hoeveel GGE’s een energieleverancier op zijn rekening moet hebben om aan de verplichting te voldoen.
-
Regeling Specifieke Uitkering versnelling natuurinclusief isoleren
Deze consultatie heeft als doel om input op te halen voor de ''Ministeriële Regeling Specifieke Uitkering versnelling natuurinclusief isoleren''. Via deze regeling kunnen gemeenten en provincies tegemoet worden gekomen in de kosten die zij maken bij de totstandkoming, uitvoering en monitoring van een soortenmanagement plan (SMP) en bij het toezicht hierop.
-
Wet handhaving sociale zekerheid
Met het voorstel wordt het handhavingsregime in de sociale zekerheid geüniformeerd. Vertrouwen is hierbij het uitgangspunt. Dat betekent dat bij het constateren van een overtreding wordt uitgegaan van een foutje en niet van fraude. Op een overtreding moet vervolgens passend gereageerd kunnen worden.
-
Wijziging van de Regeling tenuitvoerlegging bestuurlijke boeten en terugvordering onverschuldigde betalingen in verband met de herziening van het invorderingsstelsel
Met de wijziging van de Regeling wordt het invorderingsbeleid van UWV en de SVB gemoderniseerd, zodat UWV en de SVB meer ruimte hebben om bij het afspreken van betaalregelingen rekening te houden met de individuele situatie van de schuldenaar.
-
Terugsluis vrachtwagenheffing
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met de vertegenwoordigers van de vervoerssector (evofenedex, TLN en VERN) een subsidieprogramma (concept-meerjarenprogramma 2026-2030) opgesteld voor verduurzaming en innovatie van het wegtransport. Dit subsidieprogramma voor 2026 tot en met 2030 wordt betaald uit de netto-opbrengsten van de vrachtwagenheffing. De vrachtwagenheffing start naar verwachting in 2026. Op dit moment wordt onderzocht of al eerder (in 2024) met de subsidies kan worden gestart. Hiervoor is alvast een concept-stimuleringspakket voor 2024-2025 voorbereid.
-
Wijziging van de Regeling burgerluchthavens voor het rekenen met actuele gegevens
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een aanpassing voor van de Regeling Burgerluchthavens over de berekende geluidsbelasting van luchtvaartuigen die gebruikt worden voor spoedeisende hulpverlening en/of politietaken (zoals trauma- en politiehelikopters).
-
Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten
Bij structureel werk hoort een vast contract. En flexibele werknemers hebben ook recht op meer zekerheid over het inkomen en het rooster. Daarom wordt er een wetsvoorstel voor internetconsultatie gepubliceerd. Dit is het eerste wetsvoorstel van het in april gepresenteerde pakket met samenhangende maatregelen voor meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers. Dit arbeidsmarktpakket met voorstellen die op 3 april jl. gepresenteerd zijn, heeft de steun van de vakbonden en werkgeversorganisaties.
-
Verzamelwijziging Omgevingsregeling bouwwerken 2023
Het is een wijziging van de Omgevingsregeling voor gebouwen. Er komt een verplichte periodieke beoordeling voor de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen. Ook komt er een verdere onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren. Verder wijzigt het inspectieschema voor brandveiligheidsinstallaties.
-
Startende en stoppende exploitanten
Op grond van de nationale CO2-heffing industrie worden voor exploitanten van industriële installaties ieder jaar de uitstoot en het aantal dispensatierechten bepaald op basis van verschillende, soms geverifieerde, documenten. Bij bedrijven die nieuw onder de heffing komen te vallen, of voor nieuwe installaties die een vergunning krijgen (hierna: startende exploitanten) is er een mogelijkheid dat de benodigde documentatie, en de verificatie daarvan, niet tijdig kan worden ingediend, wegens samenloop met het Europese emissiehandelssysteem. Dit zorgt voor uitvoeringslasten bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en voor onnodige administratieve lasten bij startende exploitanten. Daarnaast zijn bedrijven waarvan de vergunning wordt ingetrokken (hierna: stoppende exploitanten) momenteel over hun laatste jaar niet meer verplicht om bepaalde documentatie, soms geverifieerd, in te dienen waardoor de NEa niet meer de uitstoot en het aantal dispensatierechten kan bepalen over dit laatste jaar.
-
Wet stelsel kredietregistratie
Registratie van kredietovereenkomsten en eventuele betalingsachterstanden daarop heeft tot doel om financiële problemen van mensen te voorkomen en om risico’s voor kredietverstrekkers te beperken. Bij kredietregistratie door BKR worden veel gegevens van mensen verwerkt. Het wetsvoorstel maakt van het beheer van het kredietregister een wettelijke taak, maakt het mogelijk om BKR aan te wijzen als uitvoerder van die taak, en zorgt ervoor dat gegevens zorgvuldig worden gebruikt.
-
Wetsvoorstel opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg
Dit wetsvoorstel zorgt er voor dat medische gegevens makkelijker op te vragen zijn als iemand spoedeisende zorg nodig heeft. Dit is beter voor de kwaliteit van de zorg. Want dan kan beter worden bepaald hoe snel iemand moet worden geholpen en wat voor hulp iemand nodig heeft. En is er bijvoorbeeld minder kans op medische fouten. Het wetsvoorstel regelt dat sommige zorgaanbieders in principe verplicht worden bepaalde gegevens opvraagbaar te maken. Die “verplicht opvraagbaar gemaakte gegevens” mogen alleen worden ingezien door bepaalde zorgverleners in geval van spoedeisende zorg. En alleen als de cliënt geen bezwaar maakt.
-
Wet Aanscherping EBI- en AIT-regime
Met dit voorstel wordt de Penitentiaire beginselenwet gewijzigd. Dit wetsvoorstel creëert een uniform regime voor de Afdelingen Intensief Toezicht en de Extra Beveiligde Inrichting. Voorts wordt communicatie met de buitenwereld en andere vormen van risicovolle communicatie beperkt om voortgezet crimineel handelen tijdens detentie te voorkomen.
-
Wijziging Wet luchtvaart ter versterking CRO's burgerluchthavens van nationale betekenis
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt aan de versterking van de functie van de Commissies Regionaal Overleg (CRO) voor de burgerluchthavens van nationale betekenis. Het ministerie wijzigt hiervoor de Wet Luchtvaart en de Regeling CRO van nationale betekenis. De wet treedt naar verwachting per 1 januari 2025 in werking en de regeling per 1 januari 2024.
-
Wijzigingsregeling SVVE
De Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) is op 1 januari 2023 gestart voor verenigingen (voornamelijk verenigingen van eigenaars, vve’s). De aanleiding voor het aanpassen van deze regeling is een aantal toezeggingen aan de Kamer en suggesties vanuit marktpartijen en de RVO om de regeling te verbeteren. De voorgenomen wijzigingen betreffen het aanpassen van de voorwaarden voor monumenten, het invoeren van een bonus voor biobased milieuvriendelijk isoleren, het subsidiëren van basislaadinfrastructuur en nog een aantal kleinere en technische wijzigingen.
-
Nota van wijziging bij de novelle bij het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring (Wtvb)
Deze nota van wijziging wijzigt de novelle bij het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring (hierna: Wtvb). De Wtvb kent een lange voorgeschiedenis. Gelet op het grote tijdsverloop dat de wetsbehandeling inmiddels in beslag neemt, zijn bepaalde onderdelen van de Wtvb verouderd en ontbreken er onmisbare voorzieningen. Deze nota van wijziging beoogt het wetsvoorstel weer bij de tijd te brengen. Deze nota van wijziging bevat daartoe hoofdzakelijk technische wijzigingen van de novelle.
-
Wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling
Het Besluit gegevensverstrekking voor keuzebegeleiding geeft invulling aan artikel 51 lid 2 sub b van de Pensioenwet en Artikel 62 lid 2 sub b van de Wet verplichte beroepspensioenregeling. Dit wetsartikel stelt deelnemers in staat om bij een pensioenuitvoerder – indien deze de optie daartoe biedt - een verzoek te doen aan de pensioenuitvoerder om, via de API van Stichting Pensioenregister de pensioenaanspraken bij andere pensioenuitvoerders te verzamelen.
-
Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2024
In de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2024 worden de leennormen voor 2024 vastgelegd voor het verstrekken van hypotheken. In de eerste plaats wordt de leenruimte afhankelijk van het energielabel van de woning. Bij de leennormen voor 2024 wordt rekening gehouden met het gebouwgebonden energieverbruik van een woning met energielabel E, F of G. Voor de aankoop van een woning met energielabel E, F of G zal hierdoor de leenruimte verkrappen. Voor de aankoop van een woning met een beter energielabel kan een consument meer lenen. Indien een consument daarnaast energiebesparende voorzieningen wil financieren kan afhankelijk van het energielabel van de woning een extra bedrag worden geleend.
-
Wijziging van het Besluit vervuilingswaarde ingenomen water 2009
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Besluit vervuilingswaarde ingenomen water 2009 (Bviw 2009). Dit besluit beschrijft op welke manier de vervuilingswaarde van afvalwater wordt bepaald, ten behoeve van de zuiverings- en verontreinigingsheffing. Deels gebeurde dit aan de hand van een indeling naar bedrijfscategorieën en bijbehorende vervuilingswaarde van het afvalwater. Deze indeling is echter verouderd en niet altijd goed toepasbaar. Dit heeft ertoe geleid dat wordt voorgesteld in het Bviw 2009 niet langer met bedrijfscategorieën te werken. In plaats daarvan wordt voor bepaalde bedrijven een regeling opgenomen om op praktische wijze de vervuilingswaarde van het afvalwater voor het betreffende bedrijf te bepalen.
-
Wijziging Besluit donorgegevens kunstmatige bevruchting
De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting wordt gewijzigd. Een aantal aspecten moet in lagere regelgeving worden uitgewerkt in het Besluit donorgegevens kunstmatige bevruchting.
-
Preconsultatie Modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel
Het kabinet werkt aan de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel. Het doel van de modernisering is om nog beter te kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden vanuit de Europese sanctiebesluiten en -verordeningen. In dat kader vraagt het kabinet uw inbreng op bouwstenen voor een toekomstbestendige Sanctiewet. Dit preconsultatiedocument heeft als doel om gericht inbreng op te halen en daarmee te komen tot betere en effectieve wetgeving die nauwer aansluit bij de nalevingpraktijk. De modernisering zal er onder andere voor zorgen dat het sanctiewettoezicht op bepaalde groepen wordt uitgebreid en gemoderniseerd, dat de mogelijkheden voor overheidsingrijpen worden vergroot en dat er betere gegevensuitwisseling kan plaatsvinden.
-
Uitsluiten van nieuwe winning van delfstoffen onder het Waddengebied
Deze wijziging regelt het uitsluiten van nieuwe opsporing en winning van delfstoffen onder het Waddengebied. Daarnaast stelt het besluit beperkingen aan de bestaande winningsvergunningen en winningsplannen waarmee is ingestemd. De beperkingen houden in dat de duur van de vergunningen en instemmingen niet meer kan worden verlengd, geen nieuwe winningsplannen meer kunnen worden ingediend binnen reeds vergunde gebieden en de productieomvang van bestaande winning niet meer kan worden uitgebreid.
-
Uitvoeringswet digitaledienstenverordening
Op 16 november 2022 is de digitaledienstenverordening (Digital Services Act, hierna: DSA) in werking getreden. De DSA harmoniseert de regels die van toepassing zijn op zogenaamde aanbieders van tussenhandeldiensten, waaronder online platforms, online marktplaatsen, sociale mediadiensten en internetaanbieders. De DSA heeft als doel te zorgen voor een veilige, voorspelbare en betrouwbare online omgeving, waarin de verspreiding van illegale online-inhoud en de maatschappelijke risico’s die de verspreiding van desinformatie of andere inhoud met zich kunnen brengen, worden aangepakt en waarin de grondrechten doeltreffend worden beschermd en innovatie wordt vergemakkelijkt. Daartoe bevat de DSA enerzijds een kader voor de aansprakelijkheid van aanbieders van tussenhandeldiensten voor door hun gebruikers verstrekte informatie en anderzijds een aantal zorgvuldigheidsverplichtingen waar deze aanbieders aan moeten voldoen bij het verlenen van hun diensten.
-
Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen
De oorlog in Oekraïne houdt aan en het blijft belangrijk om meer doorstroom van statushouders in de asielketen te realiseren. De noodzaak voor extra huisvesting drukt op het al bestaande woningtekort. Om de woningbouwopgave op te vangen zijn flex- en transformatiewoningen een oplossing. Het bouwen van deze woningen is vaak onrendabel. Gezien de grote woningbouwopgave heeft het kabinet € 302 miljoen extra vrijgemaakt om de bouw van flex- en transformatiewoningen te kunnen ondersteunen.
-
Wijziging Besluit financiële markten BES in verband met een herziening van het depositogarantiestelsel BES
Om depositohouders te beschermen en de stabiliteit van het financiële stelsel te vergroten is er in 2017 voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) een depositogarantiestelsel voor Caribisch Nederland ingevoerd (DGS BES). Bij invoering is aangegeven om het depositogarantiestelsel na drie jaar te evalueren. De evaluatie is uitgevoerd in samenspraak met De Nederlandsche Bank (DNB). De conclusie is dat DGS BES in de huidige opzet niet voldoende bijdraagt aan het versterken van de financiële stabiliteit en bescherming van consumenten. De voorgenomen aanpassingen van het stelsel vereisen wijziging van het Besluit financiële markten BES.
-
Wet tot wijziging van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen in verband met het verlengen van de werkingsduur van die wet
De termijn waarbinnen het recht op een IOW-uitkering kan ontstaan sluit per 1.1.2024. Het wetsvoorstel wijziging Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) zorgt ervoor dat personen met een WW-uitkering of WGA-uitkering ook vanaf 1.1.2024 tot 1.1.2028 een uitkering op grond van de IOW kunnen krijgen.
-
Besluit tot wijziging Besluit IKV
Werkgevers en uitkeringsverstrekkers zijn verplicht gegevens over hun werknemers en uitkeringsgerechtigden in de loonaangifte aan de Belastingdienst op te geven. De gegevens uit de loonaangiften over werknemers en uitkeringsgerechtigden worden opgenomen in de polisadministratie. Deze gegevens worden door de Belastingdienst, UWV en het CBS en ook andere afnemers gebruikt voor veel doeleinden. Inhoudingsplichtigen geven deze gegevens per werknemer of uitkeringsgerechtigde aan door gebruik te maken van inkomstenverhoudingen (IKV’s).
-
Compensatieregeling Stintgebruikers
Op 1 oktober 2018 is de Stint op last van de minister van de weg gehaald. Gebruikers (veelal in de kinderopvang) moesten hun vervoer anders organiseren en maakten hiervoor kosten. Ook was de Stint in waarde verminderd. De minister compenseert deze kosten met deze regeling voor alle gebruikers van alle soorten Stints. Er waren twee soorten Stints: 800 watt Stint en 1200 watt Stint. De compensatieregeling is bedoeld voor gebruikers van beide soorten Stints.
-
Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014
Dit ontwerpbesluit strekt tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (hierna: NFP). Het NFP is een soort bestemmingsplan voor (radio)frequentieruimte, waarmee de minister van EZK vaststelt welke frequentieruimte kan worden gebruikt voor welke toepassingen. Het ontwerpbesluit wordt voorbereid met behulp van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure.
-
Wet digitale identificatie en authenticatie in de zorg (Wet Diaz)
Het wetsvoorstel legt de focus op veilige identificatie en authenticatie voor de zorg met behulp van inlogmiddelen die voldoen aan betrouwbaarheidsniveau hoog én een door de overheid beheerd register voor het verstrekken van identificerende kenmerken van zorgaanbieders en zorgmedewerkers. Hiermee krijgen zorgaanbieders en zorgmedewerkers keuze in welke inlogmiddelen zij gebruiken, zo kunnen zij kiezen voor een middel dat het beste past bij de betreffende werkzaamheden. De goedgekeurde inlogmiddelen beschikken over het betrouwbaarheidsniveau hoog. Deze inlogmiddelen kunnen ook worden gebruikt door zorgverzekeraars en indicatieorganen om het burgerservicenummer van cliënten te raadplegen.
-
Wijziging Regeling operationele beperkingen lawaaiige luchtvaartuigen Schiphol
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor op de Regeling operationele beperkingen lawaaiige luchtvaartuigen Schiphol. Vliegtuigen op Schiphol worden weliswaar steeds stiller, maar er is een categorie oudere, meer lawaaiige toestellen die naar verhouding voor veel klachten zorgt vanwege geluidshinder bij omwonenden. Deze categorie noemen we ‘marginaal conforme’ vliegtuigen. Vaak betreft deze categorie zwaar beladen vrachtvliegtuigen die met vol vermogen opstijgen en maar langzaam hoogte winnen. Deze vliegtuigen zien we liever niet (meer) op Schiphol.
-
Knelpuntenregeling schadeafhandeling Groningen
Met onderhavige (concept-)regeling wordt een drietal taken in verband met knelpunten in de schadeafhandeling in Groningen wettelijk verankerd en aan het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) opgedragen.
-
Verbod stroomstootapparatuur
Met deze Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegepast (stroomstootapparatuur) bij het voortdrijven van dieren in de veehouderij verboden.
-
Wijziging van het BBV en Bado ivm de verdere uitwerking van de rechtmatigheidsverantwoording en enige andere wijzigingen
De Wet versterking decentrale rekenkamers is per 1 januari 2023 in werking getreden. Hierin is ook de introductie van de rechtmatigheidsverantwoording voor gemeenten, provincies en waterschappen opgenomen. Voor de verdere uitwerking voor gemeenten en provincies dienen het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (BADO) en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) gewijzigd te worden. Dit besluit geeft hier invulling aan.
-
Stimuleringsregeling Zorggeschikte woningen
Het doel van de regeling is de bouw van 20.000 zorggeschikte woningen in de sociale huur. Deze zorggeschikte woningen zijn bedoeld voor mensen die in de huidige situatie vaak naar een verpleeghuis gaan. Woningcorporaties en zorgaanbieders kunnen een beroep doen op de subsidieregeling voor zowel nieuwbouw als de transformatie van bestaande gebouwen. Er zijn meerdere woonvormen mogelijk: woonvormen waar de bewoners allemaal een Wlz-indicatie hebben, woonvormen waar een vleugel of deel van de woningen geschikt/bestemd is voor mensen met een zwaardere zorgvraag en een woonvorm waarin elke woning zorggeschikt is en waar een deel van de bewoners een Wlz-indicatie heeft. Per project dient minimaal 30 procent van het aantal woningen toegewezen te worden aan Wlz-cliënten.
-
Uitvoeringswet Vo bij geldovermakingen en overdrachten van cryptoactiva te voegen informatie
De consultatie geeft uitvoering aan de verordening betreffende bij geldovermakingen en overdrachten van bepaalde cryptoactiva te voegen informatie. Deze verordening wijzigt tevens de vierde anti-witwasrichtlijn. Het wetsvoorstel bevat hoofdzakelijk wijzigingen van de Wwft, als gevolg van de wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn. De belangrijkste wijziging van de Wwft ziet op de uitbreiding van de reikwijdte van de Wwft, die van toepassing wordt op aanbieders van cryptoactivadiensten die onder MiCA vallen. In het wetsvoorstel wordt de AFM aangewezen als Wwft-toezichthouder op aanbieders van cryptoactivadiensten. Het registratieregime in de Wwft zoals die nu geldt voor cryptopartijen, komt te vervallen.