Gesloten consultaties
Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.
Er zijn in totaal 3089 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.
-
Fiscale verzamelwet 2025
De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden. Ook kan in bepaalde gevallen de uitvoeringspraktijk wettelijk beter bestendigd worden.
-
Eindejaarsregeling 2023
De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden.
-
Wet herziening wettelijke grondslagen kerndoelen
Het is belangrijk dat leerlingen worden voorbereid op hun toekomst. Wat moeten leerlingen van nu weten en kunnen? In de wet staat waar alle scholen aandacht aan moeten geven, zoals taal en rekenen. Die wet moet bij de tijd blijven. Daarom wordt de wet nu aangepast en aangevuld met digitale vaardigheden en burgerschap. Op 7 juli heeft het kabinet besloten om te starten met de internetconsultatie van dit wetsvoorstel, zodat iedereen hierop kan reageren.
-
Wet internationalisering in balans
Het doel van het wetsvoorstel internationalisering in balans is het zorgen voor een balans tussen voordelen en nadelen van internationalisering in het hoger onderwijs. De wet geeft onderwijsinstellingen en de minister instrumenten gericht op de opleidingstaal, de taalvaardigheid van studenten, het toelaten van een maximum aantal studenten bij een opleiding (numerus fixus) en het nemen van regie. Op die manier kunnen zij beter sturen.
-
Wijziging van het RVV 1990 ivm uitbreiding nul-emissiezones naar taxi's en nieuw verkeersbord milieuzone en nul-emissiezone
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Dit geeft gemeenten de mogelijkheid om zero-emissiezone (in de wettekst nul-emissiezone genoemd) voor taxi’s in te voeren. Het besluit regelt ook de noodzakelijke wijzigingen aan de verkeersborden van milieu- en zero-emissiezones. Tevens om dit in de toekomst eventueel voor andere voertuigcategorieën mogelijk te maken.
-
Wijziging Algemene wet bestuursrecht ter invoering beroep bij Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State tegen besluiten m.b.t luchthavens Schiphol, Lelystad en Rotterdam en Eindhoven
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt wijzigingen voor in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Wet luchtvaart. De wijzigingen maken beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen luchthavenindeling- en luchthavenverkeerbesluiten voor Schiphol en tegen luchthavenbesluiten voor de luchthavens Lelystad, Rotterdam en Eindhoven. Op dit moment is die rechtsbescherming bij de civiele rechter ondergebracht. Ook wordt de uitgebreide voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Awb van toepassing verklaard op de luchthavenindeling- en verkeerbesluiten en bepaalde luchthavenbesluiten.
-
Wet van school naar duurzaam werk
Het doel van deze wet is zorgen voor meer gelijke kansen. Jongeren die het nodig hebben krijgen hulp in de stap van school naar werk. Ook zorgen we dat jongeren hulp krijgen als ze hun baan verliezen.
-
Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering
Het wetsvoorstel implementeert de Europese richtlijn duurzaamheidsrapportering (2022/2464). Deze richtlijn verplicht bepaalde ondernemingen om verslag te doen over duurzaamheidskwesties. Het wetsvoorstel gaat over de eisen voor accountants en accountantsorganisaties indien zij deze informatie controleren. Ook worden transparantieverplichtingen voor beursondernemingen uitgebreid.
-
Jaarverplichting groen gas
Onder dit wetsvoorstel krijgen energieleveranciers een administratieve verplichting om jaarlijks een bepaalde hoeveelheid groen gas aan de gebouwde omgeving te leveren. Dit is een administratieve verplichting, omdat er niet fysiek gemeten kan worden hoeveel groen gas aan de gebouwde omgeving is geleverd. Om administratief aan te tonen dat een energieleverancier aan de verplichting voldoet, wordt er gebruik gemaakt van de bestaande Garanties van Oorsprong (GvO’s) en worden er nieuwe verhandelbare eenheden ingezet, namelijk de groengaseenheid (GGE). De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de voorgestelde uitvoerende- en toezichthoudende instantie is, bepaalt jaarlijks hoeveel GGE’s een energieleverancier op zijn rekening moet hebben om aan de verplichting te voldoen.
-
Regeling Specifieke Uitkering versnelling natuurinclusief isoleren
Deze consultatie heeft als doel om input op te halen voor de ''Ministeriële Regeling Specifieke Uitkering versnelling natuurinclusief isoleren''. Via deze regeling kunnen gemeenten en provincies tegemoet worden gekomen in de kosten die zij maken bij de totstandkoming, uitvoering en monitoring van een soortenmanagement plan (SMP) en bij het toezicht hierop.
-
Wet handhaving sociale zekerheid
Met het voorstel wordt het handhavingsregime in de sociale zekerheid geüniformeerd. Vertrouwen is hierbij het uitgangspunt. Dat betekent dat bij het constateren van een overtreding wordt uitgegaan van een foutje en niet van fraude. Op een overtreding moet vervolgens passend gereageerd kunnen worden.
-
Wijziging van de Regeling tenuitvoerlegging bestuurlijke boeten en terugvordering onverschuldigde betalingen in verband met de herziening van het invorderingsstelsel
Met de wijziging van de Regeling wordt het invorderingsbeleid van UWV en de SVB gemoderniseerd, zodat UWV en de SVB meer ruimte hebben om bij het afspreken van betaalregelingen rekening te houden met de individuele situatie van de schuldenaar.
-
Terugsluis vrachtwagenheffing
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met de vertegenwoordigers van de vervoerssector (evofenedex, TLN en VERN) een subsidieprogramma (concept-meerjarenprogramma 2026-2030) opgesteld voor verduurzaming en innovatie van het wegtransport. Dit subsidieprogramma voor 2026 tot en met 2030 wordt betaald uit de netto-opbrengsten van de vrachtwagenheffing. De vrachtwagenheffing start naar verwachting in 2026. Op dit moment wordt onderzocht of al eerder (in 2024) met de subsidies kan worden gestart. Hiervoor is alvast een concept-stimuleringspakket voor 2024-2025 voorbereid.
-
Wijziging van de Regeling burgerluchthavens voor het rekenen met actuele gegevens
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een aanpassing voor van de Regeling Burgerluchthavens over de berekende geluidsbelasting van luchtvaartuigen die gebruikt worden voor spoedeisende hulpverlening en/of politietaken (zoals trauma- en politiehelikopters).
-
Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten
Bij structureel werk hoort een vast contract. En flexibele werknemers hebben ook recht op meer zekerheid over het inkomen en het rooster. Daarom wordt er een wetsvoorstel voor internetconsultatie gepubliceerd. Dit is het eerste wetsvoorstel van het in april gepresenteerde pakket met samenhangende maatregelen voor meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers. Dit arbeidsmarktpakket met voorstellen die op 3 april jl. gepresenteerd zijn, heeft de steun van de vakbonden en werkgeversorganisaties.
-
Verzamelwijziging Omgevingsregeling bouwwerken 2023
Het is een wijziging van de Omgevingsregeling voor gebouwen. Er komt een verplichte periodieke beoordeling voor de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen. Ook komt er een verdere onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren. Verder wijzigt het inspectieschema voor brandveiligheidsinstallaties.
-
Startende en stoppende exploitanten
Op grond van de nationale CO2-heffing industrie worden voor exploitanten van industriële installaties ieder jaar de uitstoot en het aantal dispensatierechten bepaald op basis van verschillende, soms geverifieerde, documenten. Bij bedrijven die nieuw onder de heffing komen te vallen, of voor nieuwe installaties die een vergunning krijgen (hierna: startende exploitanten) is er een mogelijkheid dat de benodigde documentatie, en de verificatie daarvan, niet tijdig kan worden ingediend, wegens samenloop met het Europese emissiehandelssysteem. Dit zorgt voor uitvoeringslasten bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en voor onnodige administratieve lasten bij startende exploitanten. Daarnaast zijn bedrijven waarvan de vergunning wordt ingetrokken (hierna: stoppende exploitanten) momenteel over hun laatste jaar niet meer verplicht om bepaalde documentatie, soms geverifieerd, in te dienen waardoor de NEa niet meer de uitstoot en het aantal dispensatierechten kan bepalen over dit laatste jaar.
-
Wet stelsel kredietregistratie
Registratie van kredietovereenkomsten en eventuele betalingsachterstanden daarop heeft tot doel om financiële problemen van mensen te voorkomen en om risico’s voor kredietverstrekkers te beperken. Bij kredietregistratie door BKR worden veel gegevens van mensen verwerkt. Het wetsvoorstel maakt van het beheer van het kredietregister een wettelijke taak, maakt het mogelijk om BKR aan te wijzen als uitvoerder van die taak, en zorgt ervoor dat gegevens zorgvuldig worden gebruikt.
-
Wetsvoorstel opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg
Dit wetsvoorstel zorgt er voor dat medische gegevens makkelijker op te vragen zijn als iemand spoedeisende zorg nodig heeft. Dit is beter voor de kwaliteit van de zorg. Want dan kan beter worden bepaald hoe snel iemand moet worden geholpen en wat voor hulp iemand nodig heeft. En is er bijvoorbeeld minder kans op medische fouten. Het wetsvoorstel regelt dat sommige zorgaanbieders in principe verplicht worden bepaalde gegevens opvraagbaar te maken. Die “verplicht opvraagbaar gemaakte gegevens” mogen alleen worden ingezien door bepaalde zorgverleners in geval van spoedeisende zorg. En alleen als de cliënt geen bezwaar maakt.
-
Wet Aanscherping EBI- en AIT-regime
Met dit voorstel wordt de Penitentiaire beginselenwet gewijzigd. Dit wetsvoorstel creëert een uniform regime voor de Afdelingen Intensief Toezicht en de Extra Beveiligde Inrichting. Voorts wordt communicatie met de buitenwereld en andere vormen van risicovolle communicatie beperkt om voortgezet crimineel handelen tijdens detentie te voorkomen.
-
Wijziging Wet luchtvaart ter versterking CRO's burgerluchthavens van nationale betekenis
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt aan de versterking van de functie van de Commissies Regionaal Overleg (CRO) voor de burgerluchthavens van nationale betekenis. Het ministerie wijzigt hiervoor de Wet Luchtvaart en de Regeling CRO van nationale betekenis. De wet treedt naar verwachting per 1 januari 2025 in werking en de regeling per 1 januari 2024.
-
Wijzigingsregeling SVVE
De Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) is op 1 januari 2023 gestart voor verenigingen (voornamelijk verenigingen van eigenaars, vve’s). De aanleiding voor het aanpassen van deze regeling is een aantal toezeggingen aan de Kamer en suggesties vanuit marktpartijen en de RVO om de regeling te verbeteren. De voorgenomen wijzigingen betreffen het aanpassen van de voorwaarden voor monumenten, het invoeren van een bonus voor biobased milieuvriendelijk isoleren, het subsidiëren van basislaadinfrastructuur en nog een aantal kleinere en technische wijzigingen.
-
Nota van wijziging bij de novelle bij het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring (Wtvb)
Deze nota van wijziging wijzigt de novelle bij het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring (hierna: Wtvb). De Wtvb kent een lange voorgeschiedenis. Gelet op het grote tijdsverloop dat de wetsbehandeling inmiddels in beslag neemt, zijn bepaalde onderdelen van de Wtvb verouderd en ontbreken er onmisbare voorzieningen. Deze nota van wijziging beoogt het wetsvoorstel weer bij de tijd te brengen. Deze nota van wijziging bevat daartoe hoofdzakelijk technische wijzigingen van de novelle.
-
Wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling
Het Besluit gegevensverstrekking voor keuzebegeleiding geeft invulling aan artikel 51 lid 2 sub b van de Pensioenwet en Artikel 62 lid 2 sub b van de Wet verplichte beroepspensioenregeling. Dit wetsartikel stelt deelnemers in staat om bij een pensioenuitvoerder – indien deze de optie daartoe biedt - een verzoek te doen aan de pensioenuitvoerder om, via de API van Stichting Pensioenregister de pensioenaanspraken bij andere pensioenuitvoerders te verzamelen.
-
Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2024
In de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2024 worden de leennormen voor 2024 vastgelegd voor het verstrekken van hypotheken. In de eerste plaats wordt de leenruimte afhankelijk van het energielabel van de woning. Bij de leennormen voor 2024 wordt rekening gehouden met het gebouwgebonden energieverbruik van een woning met energielabel E, F of G. Voor de aankoop van een woning met energielabel E, F of G zal hierdoor de leenruimte verkrappen. Voor de aankoop van een woning met een beter energielabel kan een consument meer lenen. Indien een consument daarnaast energiebesparende voorzieningen wil financieren kan afhankelijk van het energielabel van de woning een extra bedrag worden geleend.
-
Wijziging van het Besluit vervuilingswaarde ingenomen water 2009
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Besluit vervuilingswaarde ingenomen water 2009 (Bviw 2009). Dit besluit beschrijft op welke manier de vervuilingswaarde van afvalwater wordt bepaald, ten behoeve van de zuiverings- en verontreinigingsheffing. Deels gebeurde dit aan de hand van een indeling naar bedrijfscategorieën en bijbehorende vervuilingswaarde van het afvalwater. Deze indeling is echter verouderd en niet altijd goed toepasbaar. Dit heeft ertoe geleid dat wordt voorgesteld in het Bviw 2009 niet langer met bedrijfscategorieën te werken. In plaats daarvan wordt voor bepaalde bedrijven een regeling opgenomen om op praktische wijze de vervuilingswaarde van het afvalwater voor het betreffende bedrijf te bepalen.
-
Wijziging Besluit donorgegevens kunstmatige bevruchting
De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting wordt gewijzigd. Een aantal aspecten moet in lagere regelgeving worden uitgewerkt in het Besluit donorgegevens kunstmatige bevruchting.
-
Preconsultatie Modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel
Het kabinet werkt aan de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel. Het doel van de modernisering is om nog beter te kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden vanuit de Europese sanctiebesluiten en -verordeningen. In dat kader vraagt het kabinet uw inbreng op bouwstenen voor een toekomstbestendige Sanctiewet. Dit preconsultatiedocument heeft als doel om gericht inbreng op te halen en daarmee te komen tot betere en effectieve wetgeving die nauwer aansluit bij de nalevingpraktijk. De modernisering zal er onder andere voor zorgen dat het sanctiewettoezicht op bepaalde groepen wordt uitgebreid en gemoderniseerd, dat de mogelijkheden voor overheidsingrijpen worden vergroot en dat er betere gegevensuitwisseling kan plaatsvinden.
-
Uitsluiten van nieuwe winning van delfstoffen onder het Waddengebied
Deze wijziging regelt het uitsluiten van nieuwe opsporing en winning van delfstoffen onder het Waddengebied. Daarnaast stelt het besluit beperkingen aan de bestaande winningsvergunningen en winningsplannen waarmee is ingestemd. De beperkingen houden in dat de duur van de vergunningen en instemmingen niet meer kan worden verlengd, geen nieuwe winningsplannen meer kunnen worden ingediend binnen reeds vergunde gebieden en de productieomvang van bestaande winning niet meer kan worden uitgebreid.
-
Uitvoeringswet digitaledienstenverordening
Op 16 november 2022 is de digitaledienstenverordening (Digital Services Act, hierna: DSA) in werking getreden. De DSA harmoniseert de regels die van toepassing zijn op zogenaamde aanbieders van tussenhandeldiensten, waaronder online platforms, online marktplaatsen, sociale mediadiensten en internetaanbieders. De DSA heeft als doel te zorgen voor een veilige, voorspelbare en betrouwbare online omgeving, waarin de verspreiding van illegale online-inhoud en de maatschappelijke risico’s die de verspreiding van desinformatie of andere inhoud met zich kunnen brengen, worden aangepakt en waarin de grondrechten doeltreffend worden beschermd en innovatie wordt vergemakkelijkt. Daartoe bevat de DSA enerzijds een kader voor de aansprakelijkheid van aanbieders van tussenhandeldiensten voor door hun gebruikers verstrekte informatie en anderzijds een aantal zorgvuldigheidsverplichtingen waar deze aanbieders aan moeten voldoen bij het verlenen van hun diensten.
-
Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen
De oorlog in Oekraïne houdt aan en het blijft belangrijk om meer doorstroom van statushouders in de asielketen te realiseren. De noodzaak voor extra huisvesting drukt op het al bestaande woningtekort. Om de woningbouwopgave op te vangen zijn flex- en transformatiewoningen een oplossing. Het bouwen van deze woningen is vaak onrendabel. Gezien de grote woningbouwopgave heeft het kabinet € 302 miljoen extra vrijgemaakt om de bouw van flex- en transformatiewoningen te kunnen ondersteunen.
-
Wijziging Besluit financiële markten BES in verband met een herziening van het depositogarantiestelsel BES
Om depositohouders te beschermen en de stabiliteit van het financiële stelsel te vergroten is er in 2017 voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) een depositogarantiestelsel voor Caribisch Nederland ingevoerd (DGS BES). Bij invoering is aangegeven om het depositogarantiestelsel na drie jaar te evalueren. De evaluatie is uitgevoerd in samenspraak met De Nederlandsche Bank (DNB). De conclusie is dat DGS BES in de huidige opzet niet voldoende bijdraagt aan het versterken van de financiële stabiliteit en bescherming van consumenten. De voorgenomen aanpassingen van het stelsel vereisen wijziging van het Besluit financiële markten BES.
-
Wet tot wijziging van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen in verband met het verlengen van de werkingsduur van die wet
De termijn waarbinnen het recht op een IOW-uitkering kan ontstaan sluit per 1.1.2024. Het wetsvoorstel wijziging Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) zorgt ervoor dat personen met een WW-uitkering of WGA-uitkering ook vanaf 1.1.2024 tot 1.1.2028 een uitkering op grond van de IOW kunnen krijgen.
-
Besluit tot wijziging Besluit IKV
Werkgevers en uitkeringsverstrekkers zijn verplicht gegevens over hun werknemers en uitkeringsgerechtigden in de loonaangifte aan de Belastingdienst op te geven. De gegevens uit de loonaangiften over werknemers en uitkeringsgerechtigden worden opgenomen in de polisadministratie. Deze gegevens worden door de Belastingdienst, UWV en het CBS en ook andere afnemers gebruikt voor veel doeleinden. Inhoudingsplichtigen geven deze gegevens per werknemer of uitkeringsgerechtigde aan door gebruik te maken van inkomstenverhoudingen (IKV’s).
-
Compensatieregeling Stintgebruikers
Op 1 oktober 2018 is de Stint op last van de minister van de weg gehaald. Gebruikers (veelal in de kinderopvang) moesten hun vervoer anders organiseren en maakten hiervoor kosten. Ook was de Stint in waarde verminderd. De minister compenseert deze kosten met deze regeling voor alle gebruikers van alle soorten Stints. Er waren twee soorten Stints: 800 watt Stint en 1200 watt Stint. De compensatieregeling is bedoeld voor gebruikers van beide soorten Stints.
-
Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014
Dit ontwerpbesluit strekt tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (hierna: NFP). Het NFP is een soort bestemmingsplan voor (radio)frequentieruimte, waarmee de minister van EZK vaststelt welke frequentieruimte kan worden gebruikt voor welke toepassingen. Het ontwerpbesluit wordt voorbereid met behulp van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure.
-
Wet digitale identificatie en authenticatie in de zorg (Wet Diaz)
Het wetsvoorstel legt de focus op veilige identificatie en authenticatie voor de zorg met behulp van inlogmiddelen die voldoen aan betrouwbaarheidsniveau hoog én een door de overheid beheerd register voor het verstrekken van identificerende kenmerken van zorgaanbieders en zorgmedewerkers. Hiermee krijgen zorgaanbieders en zorgmedewerkers keuze in welke inlogmiddelen zij gebruiken, zo kunnen zij kiezen voor een middel dat het beste past bij de betreffende werkzaamheden. De goedgekeurde inlogmiddelen beschikken over het betrouwbaarheidsniveau hoog. Deze inlogmiddelen kunnen ook worden gebruikt door zorgverzekeraars en indicatieorganen om het burgerservicenummer van cliënten te raadplegen.
-
Wijziging Regeling operationele beperkingen lawaaiige luchtvaartuigen Schiphol
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor op de Regeling operationele beperkingen lawaaiige luchtvaartuigen Schiphol. Vliegtuigen op Schiphol worden weliswaar steeds stiller, maar er is een categorie oudere, meer lawaaiige toestellen die naar verhouding voor veel klachten zorgt vanwege geluidshinder bij omwonenden. Deze categorie noemen we ‘marginaal conforme’ vliegtuigen. Vaak betreft deze categorie zwaar beladen vrachtvliegtuigen die met vol vermogen opstijgen en maar langzaam hoogte winnen. Deze vliegtuigen zien we liever niet (meer) op Schiphol.
-
Knelpuntenregeling schadeafhandeling Groningen
Met onderhavige (concept-)regeling wordt een drietal taken in verband met knelpunten in de schadeafhandeling in Groningen wettelijk verankerd en aan het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) opgedragen.
-
Verbod stroomstootapparatuur
Met deze Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegepast (stroomstootapparatuur) bij het voortdrijven van dieren in de veehouderij verboden.
-
Wijziging van het BBV en Bado ivm de verdere uitwerking van de rechtmatigheidsverantwoording en enige andere wijzigingen
De Wet versterking decentrale rekenkamers is per 1 januari 2023 in werking getreden. Hierin is ook de introductie van de rechtmatigheidsverantwoording voor gemeenten, provincies en waterschappen opgenomen. Voor de verdere uitwerking voor gemeenten en provincies dienen het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (BADO) en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) gewijzigd te worden. Dit besluit geeft hier invulling aan.
-
Stimuleringsregeling Zorggeschikte woningen
Het doel van de regeling is de bouw van 20.000 zorggeschikte woningen in de sociale huur. Deze zorggeschikte woningen zijn bedoeld voor mensen die in de huidige situatie vaak naar een verpleeghuis gaan. Woningcorporaties en zorgaanbieders kunnen een beroep doen op de subsidieregeling voor zowel nieuwbouw als de transformatie van bestaande gebouwen. Er zijn meerdere woonvormen mogelijk: woonvormen waar de bewoners allemaal een Wlz-indicatie hebben, woonvormen waar een vleugel of deel van de woningen geschikt/bestemd is voor mensen met een zwaardere zorgvraag en een woonvorm waarin elke woning zorggeschikt is en waar een deel van de bewoners een Wlz-indicatie heeft. Per project dient minimaal 30 procent van het aantal woningen toegewezen te worden aan Wlz-cliënten.
-
Uitvoeringswet Vo bij geldovermakingen en overdrachten van cryptoactiva te voegen informatie
De consultatie geeft uitvoering aan de verordening betreffende bij geldovermakingen en overdrachten van bepaalde cryptoactiva te voegen informatie. Deze verordening wijzigt tevens de vierde anti-witwasrichtlijn. Het wetsvoorstel bevat hoofdzakelijk wijzigingen van de Wwft, als gevolg van de wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn. De belangrijkste wijziging van de Wwft ziet op de uitbreiding van de reikwijdte van de Wwft, die van toepassing wordt op aanbieders van cryptoactivadiensten die onder MiCA vallen. In het wetsvoorstel wordt de AFM aangewezen als Wwft-toezichthouder op aanbieders van cryptoactivadiensten. Het registratieregime in de Wwft zoals die nu geldt voor cryptopartijen, komt te vervallen.
-
Uitvoeringswet verordening cryptoactiva
De Verordening cryptoactiva schept een regelgevend kader voor cryptodienstverleners en crypto-uitgevers. De verordening streeft verschillende doelen na, waaronder: het geven van rechtszekerheid binnen de EU, het stimuleren van innovatie, het regelen van consumentenbescherming en het stellen van regels omtrent marktintegriteit en het waarborgen van financiële stabiliteit.
-
Wijziging Schepenwet i.v.m. onderwerpen van uiteenlopende aard
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van de Schepenwet voor. De Schepenwet en de onderliggende regelgeving vormen het kader voor de veiligheid van zeeschepen die onder de vlag van het Koninkrijk opereren. De huidige wet sluit gedeeltelijk niet meer aan op de praktijk. Daarnaast is onderliggende regelgeving aangepast en de staatkundige structuur van het Koninkrijk gewijzigd. Hierdoor is het wenselijk de Schepenwet te wijzigen.
-
Wet Strafbaarstelling Ecocide
Met dit wetsvoorstel beoogt de initiatiefnemer een nieuwe norm in het strafrecht te introduceren: dat het milieu een intrinsieke waarde heeft en dat de ernstige aantasting van dat milieu, door een menselijk handelen of nalaten, strafbaar moet worden. Om het handhaven van deze nieuwe norm mogelijk te maken, wordt in het Nederlandse strafrecht het begrip ‘ecocide’ geïntroduceerd: de strafbare en ernstige aantasting van het milieu door (potentieel) schadetoebrengend handelen of nalaten. Daartoe wordt het plegen van ecocide als autonoom strafbaar feit opgenomen in het Wetboek van Strafrecht.
-
Regeling tot wijziging van enkele regelingen in verband met de introductie van de paramotortrike
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van meerdere regelingen voor in verband met het opnemen van nadere regels voor het gemotoriseerde schermvliegtuig en de paramotortrike. Met deze wijziging wil de minister onder andere de paramotortrike introduceren in de luchtvaartregelgeving. Ook kunnen in het buitenland geregistreerde gemotoriseerde schermvliegtuigen en paramotortrikes van Nederlandse eigenaren in Nederland in het luchtvaartuigregister ingeschreven worden en voorzien van een (speciaal) bewijs van luchtwaardigheid (sBVL).
-
Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit Wfsv teneinde de uitzondering op de herzieningssituatie voor de lage premie ten gunste van het Algemeen Werkloosheidsfonds te verbreden
Het kabinet wil met een pakket aan maatregelen de arbeidsmarkt hervormen door werkenden meer zekerheid te geven en werkgevers meer wendbaarheid te bieden. Een van de maatregelen maakt overwerk binnen het vaste contract makkelijker. Werkgevers mogen momenteel werknemers met een vast contract maximaal 30% laten overwerken onder de lage WW-premie. Wanneer dit meer dan 30% is moet de werkgever dit percentage herzien naar de hoge WW-premie. Contracten van gemiddeld 35 uur of meer zijn echter uitgezonderd van deze regel. Deze grens wil het kabinet verlagen naar meer dan 30 uur.
-
Wijziging Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldingsplicht 2015
De Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldingsplicht 2015 wordt gewijzigd. Door de wijziging wordt toezicht en handhaving op buitenlandse schepen en buitenlandse radiozendamateurs die hier tijdelijk ten lande verblijven mogelijk gemaakt.
-
Besluit wijziging vergoeding bewindvoerder schuldsanering
Dit voorontwerp verhoogt het looptijdonafhankelijke deel van de vergoeding van Wsnp-bewindvoerders met 40%. Aanleiding is de wijzing van 1 juli 2023 in de wettelijke schuldsaneringsregeling, waarmee de standaardduur van een Wsnp-traject is teruggebracht van 3 naar 1,5 jaar en de mogelijkheid dat deze looptijd al kan ingaan tijdens het buitengerechtelijke traject als al is begonnen met aflossen. Dit heeft ook financiële gevolgen voor Wsnp-bewindvoerders.
-
Wijziging UWEB in verband met instellen landelijk afzonderlijk budget basisberoepsopleiding
Het kabinet stelt aanvullende middelen beschikbaar voor mbo-niveau 2. De middelen komen structureel beschikbaar en worden vanaf 2025 toegevoegd aan de rijksbijdrage voor mbo-instellingen. De exacte verdeelwijze van de rijksbijdrage is geregeld in het Uitvoeringsbesluit WEB (UWEB). De verdeelwijze wordt gewijzigd zodat de aanvullende middelen gericht kunnen worden verdeeld over mbo-instellingen met mbo-niveau 2 studenten.
-
Wijzigingsregeling enkele bijlagen van de Binnenvaartregeling voor technische eisen aan rondvaartboten, veerponten, patrouillevaartuigen en kleine drijvende werktuigen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Binnenvaartregeling. De onderdelen die gewijzigd worden zijn de bijlagen die technische voorschriften bevatten voor rondvaartboten, veerponten, patrouillevaartuigen en kleine drijvende werktuigen.
-
Wet bescherming tegen discriminatie op de BES
De gelijkebehandelingswetten worden van toepassing op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Er komt een anti-discriminatievoorziening voor gratis melding van klachten, hulp en advies. Het College voor de Rechten van de Mens krijgt een oordelende taak op de drie eilanden.
-
Vervallen ruimtereservering voor de parallelle Kaagbaan
De minister van Infrastructuur en Waterstaat maakte op 12 juni 2023 bekend dat er geen nieuwe start- en landingsbaan op Schiphol komt. De reservering op een stuk grond voor de aanleg van de zogeheten ‘parallelle Kaagbaan’ wordt geschrapt. Het schrappen van de reservering is een voorgenomen besluit waarvoor bestaande regels moeten worden aangepast. Om de reservering voor de zogeheten parallelle Kaagbaan te schrappen moet namelijk het ‘Besluit algemene regels ruimtelijke ordening’ (Barro) worden aangepast. Hiervoor start het ministerie een internetconsultatie. De consultatie is bedoeld om reacties en meningen op te halen. Na de verwerking van alle binnengekomen reacties wordt het besluit waarschijnlijk in het najaar van 2023 in de ministerraad behandeld.
-
AERIUS 2023, herprioritering doelen en uitbreiding AERIUS Register met verschillende stikstofbanken
Deze regeling schrijft het gebruik van versie 2023 voor van AERIUS Calculator, Monitor en Register:
-
Wet invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES
Het voorstel is om alle inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een burgerservicenummer (BSN) te geven. Daarmee krijgen zij ook toegang tot DigiD en andere inlogmiddelen om zaken te regelen met de overheid. Denk aan het online doorgeven van een verhuizing en het doen van belastingaangifte. Het kan vanuit huis, vanaf de computer of smartphone. Dat is gemakkelijker, scheelt de burger tijd en maakt de overheidsdienstverlening beter.
-
Wijziging Besluit opgedragen telecommunicatiediensten BES
Op dit moment zien we nieuwe telecommunicatie-diensten opkomen via satellietverbindingen. Hierbij gaat het om satellietcommunicatie gebaseerd op LEO (low earth orbit). Om te zorgen voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders van telecommunicatiediensten in Caribisch Nederland (CN), moeten satellietdiensten ook worden opgenomen in het Besluit opgedragen telecommunicatiediensten.
-
Regeling artikel 31 Huisvestingswet 2014 Soedan
Deze regeling maakt het mogelijk dat ongeveer 100 Nederlanders uit Soedan sneller een huis kunnen vinden in Nederland. Deze mensen zijn door de Nederlandse overheid naar Nederland gehaald, omdat het te onveilig is in Soedan. Zij hebben hulp van het Rijk nodig en krijgen hiermee een mogelijkheid om gehuisvest te worden.
-
Ministeriële regeling acht nieuwe NOVEX-gebieden
In het programma NOVEX van juli 2022 zijn acht nieuwe NOVEX-gebieden aangewezen. Deze ministeriële regeling is de basis om vanuit het Rijk een financiële bijdrage te leveren aan de NOVEX-gebieden om tot de gevraagde producten te komen (het ontwikkelperspectief, uitvoeringsagenda en regionale investeringsagenda).
-
Implementatiewet richtlijn kredietservicers en kredietkopers
Het wetsvoorstel implementeert Richtlijn (EU) 2021/2167 inzake kredietservicers en kredietkopers. Het voorstel introduceert in de Wet op het financieel toezicht een vergunningplicht en doorlopend toezicht voor partijen die niet-renderende kredietovereenkomsten servicen (kredietservicers). Ook worden eisen aan kredietkopers gesteld, de partijen die niet-renderende kredietovereenkomsten overnemen van een bank. Tot slot bevat het voorstel enkele wijzigingen van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.
-
Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering
Het wetsvoorstel vloeit voort uit het Integraal Zorgakkoord, hoofdstuk J, Contractering. Het wetsvoorstel beoogt zorgcontractering te bevorderen. Verzekerden hebben recht op vergoeding van zorg van niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Daarbij moeten zorgverzekeraars het hinderpaalcriterium in acht nemen. Dit criterium wordt wettelijk verankerd en verduidelijkt. Verder kan een zorgsector worden aangewezen waarvoor de hoogte van de vergoeding door de overheid kan worden vastgesteld.
-
Modernisering WWSO
Het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte (WWSO) bepaalt de maximale huurprijs die voor een kamer gevraagd kan worden. Dit gebeurt op basis van punten. Het WWSO wordt gemoderniseerd.
-
Besluit aanpassing vergoedingen rechtsbijstand en mediation
Dit ontwerpbesluit bevat enkele aanpassingen van de vergoedingen, waaronder reiskostenvergoedingen, voor rechtsbijstandverleners en mediators die werkzaam zijn in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand op grond van de Wet op de rechtsbijstand (Wrb)
-
Besluit gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen
In het besluit en de ministeriële regeling wordt het wetsvoorstel gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen uitgewerkt. Voor een nadere toelichting zie de nota van toelichting algemeen deel.
-
Gezin krijgt bescherming in de Grondwet
Dit wetsvoorstel neemt in de Grondwet op dat ieder recht heeft op respect voor zijn gezinsleven en ook het recht van een ieder om te weten wie zijn biologische ouders zijn. De economische, sociale en culturele belangen van het gezin moeten wettelijk gewaarborgd zijn. Bovendien moet de regering zich in ieder geval jaarlijks verantwoorden over de staat van het gezin.
-
Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers in verband met beveiligingsmaatregelen voor decentrale bestuurders
Om de veiligheid van decentrale bestuurders te verhogen, maakt deze nieuwe regeling maatwerk mogelijk bij het nemen van beveiligingsmaatregelen.
-
Voorstel van wet tot wijziging van de Wet kinderopvang in verband met verbetermaatregelen in de gastouderopvang
In dit wetsvoorstel worden enkele wijzigingen geregeld ten behoeve van de gastouderopvang. De voorgestelde wijzigingen richten zich op drie onderwerpen:
-
Tijdelijk besluit experiment inspanningsplicht WW
Het kabinet is voornemens middels een experiment meer inzicht over de sollicitatieplicht, als invulling van de inspanningsplicht in de Werkloosheidswet (WW), te verkrijgen. Het kabinet vindt het belangrijk dat hier bruikbare kennis uit voortkomt om de effectiviteit hiervan te versterken. Dit Besluit maakt het mogelijk om (1) te onderzoeken wat de absolute werking en effectiviteit van de sollicitatieplicht als invulling van de inspanningsplicht in de WW is en (2) wat het effect is van een alternatieve invulling met aandacht voor individuele afspraken.
-
Wet op de politieke partijen - aangevuld
--Tweede consultatie ronde--
-
Aangepast ontwerpbesluit NFP-wijziging PAMR-band
De PAMR-vergunning in de 450 - 470 MHz-frequentieband loopt november 2024 af. Het ministerie van EZK is voornemens om een deel van de frequentieruimte opnieuw uit te geven via ‘verdeling op afroep’. Het gaat om één landelijke vergunning. Na een eerste consultatieronde zijn het ontwerpbesluit en de ontwerpvergunning aangepast. U wordt uitgenodigd (opnieuw) uw zienswijze te geven.
-
Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten
Met deze regeling wordt een specifieke groep zorgmedewerkers eenmalig financieel ondersteund. Zorgmedewerkers die voldoen aan de voorwaarden van de regeling kunnen eenmalig een bedrag van € 15.000 per persoon ontvangen. Deze financiële ondersteuning is aanvullend op de bestaande ondersteuningsmaatregelen voor iedereen met post-COVID klachten én op het stelsel van sociale zekerheid voor iedere werknemer die meer dan twee jaar ziek is.
-
Subsidieregeling procesondersteuning voor opschaling renovatieprojecten
De subsidieregeling procesondersteuning voor opschaling renovatieprojecten (SPOR) geeft subsidie voor de procesondersteuning van samenwerkingsverbanden van woningeigenaren. Woningeigenaren kunnen verhuurders of eigenaar-bewoners zijn. Deze samenwerkingsverbanden hebben als doel het bundelen van hun woningen en daarmee gezamenlijk opschalen van renovatieprojecten ter verduurzaming van huur- en koopwoningen.
-
Wijziging van het Besluit kwaliteit kinderopvang in verband met het stellen van regels over meertalige kinderopvang
Dit besluit is de uitwerking van het wetsvoorstel dat de Wet kinderopvang wijzigt ten behoeve van meertalige kinderopvang. In dit besluit worden aanvullende voorwaarden voor meertalige dagopvang en meertalige buitenschoolse opvang geregeld. Het gaat daarbij om aanvullende voorwaarden voor het pedagogisch beleidsplan en voorwaarden waaronder tijdelijk meer dan 50% van de openingstijd per dag de Duitse, Engelse of Franse taal als voertaal mag worden gebruikt.
-
Denk mee met de Staatscommissie rechtsstaat
De Staatscommissie rechtsstaat is ingesteld om te bekijken of de rechtsstaat in Nederland goed werkt. Hierbij kijkt de staatscommissie vooral of het de rechtsstaat lukt burgers goed te beschermen. De commissie zal hierover een onafhankelijk advies uitbrengen aan de regering, het parlement en de rechtspraak. De Staatscommissie rechtsstaat nodigt iedereen uit om via deze website ervaringen te delen en mee te denken over verbeteringen van onze rechtsstaat.
-
Regeling Afwijkend gebruik frequentieruimte
Deze regeling regelt de voorwaarden waaronder speciale organisaties van Defensie, de politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid onbemande mobiele voertuigen, zoals drones mogen tegenhouden. Dat zullen zij dan doen met apparaten die deze drones uit de lucht kunnen halen. Een drone moet dan een groot gevaar vormen voor de openbare veiligheid en de dreiging moet ernstig, acuut en herkenbaar zijn.
-
Wijziging RTIV ivm aanpassing van de fair value verhouding
Corporaties en projectontwikkelaars kunnen bij de verkoop van woningen gebruik maken van een verkoop onder voorwaarden-constructie (hierna: VoV). Bij een VoV-constructie krijgt de koper korting bij de aankoop van een woning doordat een deel van de marktwaarde van de woning niet direct betaald hoeft te worden, en in ruil daarvoor deelt de verkoper via een vaste verhouding (‘fair value’) in de waardeontwikkeling van de woning bij verkoop. Deze fair value-verhouding is vanwege de marktomstandigheden aan aanpassing toe.
-
Wijziging van de Participatiewet in verband met het op onderdelen in balans brengen van de wet tussen bestaanszekerheid, re-integratie en handhaving
Met het wetsvoorstel ‘Participatiewet in balans' zet de regering de eerste stappen om te komen tot een (uitvoering van de) Participatiewet waarbij de menselijke maat en vertrouwen meer centraal staan, door: de regels en ondersteuning van de Participatiewet te laten aansluiten op de mogelijkheden en omstandigheden van de mensen voor wie ze bedoeld zijn; het vergroten van de rechtszekerheid, zowel qua rechten als plichten; en het creëren van meer handelingsruimte voor de uitvoerend professional.
-
Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers
De consultatie betreft een voorstel om de toegang tot de UBO-registers te beperken. Dit naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 22 november 2022.
-
Implementatiewet digitale operationele weerbaarheid financiële sector
Het pakket digitale operationele weerbaarheid van de financiële sector heeft tot doel de cyber en ICT weerbaarheid van de financiële sector te verbeteren door verplichtingen op te leggen met betrekking tot de ICT-huishouding van een financiële onderneming, ethische hacktests te verplichten voor financiële ondernemingen en de Europese Toezichthoudende Autoriteiten (ETA’s) toezichtsbevoegdheden te geven op “derde dienstverleners” (zoals clouddienstverleners) die diensten aan financiële ondernemingen leveren. Het pakket bestaat uit een verordening (Vo 2022/2554) en een richtlijn (RL 2022/2556).
-
Wijziging Uitvoeringsregeling Wkkgz in verband met kwaliteitsregistraties
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bereidt een wijziging voor van de Uitvoeringsregeling bij de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) in verband met regie op de kwaliteitsregistraties zorg. In deze ministeriële regeling wordt:
-
Subsidieregeling intergenerationeel wonen
Het doel van de subsidieregeling is dat jongeren gaan wonen op plekken waar veel ouderen wonen. Ze kunnen dan samen koffie drinken of een spelletje spelen.
-
Wijziging van het Alcoholbesluit vanwege bijschrijving dagleidinggevenden
Deze wijziging van het Alcoholbesluit bepaalt dat alleen dagleidinggevenden van horecabedrijven verplicht bijgeschreven moeten worden op het aanhangsel van de horecavergunning. De verplichte bijschrijving van zowel eigenaren als dagleidinggevenden zorgt ervoor dat getoetst kan worden of beide personen niet van slecht levensgedrag zijn en of aanvullend Bibob-onderzoek nodig is. Dit is voor gemeenten een belangrijk instrument om openbare orde problemen en ondermijning te voorkomen.
-
Verzamelwijziging Omgevingsregeling 2023
Bij het opstellen van de Omgevingsregeling zijn wetstechnische onvolkomenheden en imperfecties ontstaan. Deze vormen geen belemmering om met de Omgevingsregeling te werken, maar het is wel van belang dat deze zo spoedig mogelijk worden opgelost. De Verzamelwijziging Omgevingsregeling 2023 strekt daartoe.
-
Wijziging Besluit vergoedingen luchtvaartnavigatiediensten i.v.m. 1ATM
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van het Besluit vergoedingen luchtvaartnavigatiediensten 2010 voor. Dit besluit maakt het voor Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) mogelijk om diensten op de luchthavens Eindhoven en De Kooy te leveren. Ook kunnen zij de kosten hiervoor in rekening brengen bij gebruikers van de twee luchthavens. Daarnaast geeft het besluit de minister de bevoegdheid om regels vast te leggen voor het ontwerpen van vluchtprocedures.
-
Wijzigingswet afschaffing verbod op het doen ontstaan van embryo's
Dit voorstel strekt ertoe om het door de wetgever als tijdelijk bedoelde verbod op het doen ontstaan van embryo’s voor onderzoek (artikel 24, onderdeel a van de Embryowet) op te heffen. Wel blijven strenge eisen gelden voor het gebruiken van deze embryo's voor onderzoek.
-
Energielabel via mijnoverheid
Deze regeling voorziet in een juridische grondslag in de Regeling Energieprestatie Gebouwen en Omgevingsregeling om de benodigde gegevensverwerkingen te mogen uitvoeren om het energielabel te verstrekken aan de eigenaar van het gebouw waarvoor het energielabel is afgegeven en aan personen die hun woonadres hebben in dat gebouw.
-
Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid
Deze consultatie betreft het wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid. Het hoofddoel is om alle bekostigde scholen en besturen in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs strategisch personeelsbeleid te laten voeren. Aanvullend is het doel dat het onderwijs een aantrekkelijke werkplek blijft. Het is de bedoeling dat dit bijdraagt aan kwalitatief goed en duurzaam inzetbaar personeel dat zorgt voor kwalitatief en toekomstbestendig onderwijs.
-
Wijziging van de Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs onder andere in verband met de invoering van loting als selectie-instrument en met wijziging van nadere vooropleidingseisen
Met deze wijzigingsregeling worden aanpassingen gedaan aan de Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs (Ratho) en de bijlagen. In de Ratho worden de nadere voorschriften in het kader van loting als selectie-instrument uitgewerkt. In de bijlagen van de Ratho staan onder andere de landelijk geldende nadere vooropleidingseisen en aanvullende eisen.
-
Balanced Approach Schiphol
** For English, please go to www.luchtvaartindetoekomst.nl/onderwerpen/samenwerking/ba/english-version. Here you will find all relevant information about this consultation, including attached documents and an instruction how to leave behind your response. **
-
Wijziging Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen (Rvgz). Met deze wijziging krijgt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een zelfstandige bevoegdheid om een vervoersverbod op te leggen als de regels uit de International Maritime Dangerous Goods (IMDG) code worden overtreden.
-
Wijzigingsregeling tarieven transportsectoren
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling tarieven transportsectoren. Hiermee wordt een verlaagd tarief voor een ontheffingsaanvraag door een specifieke doelgroep toegevoegd. Ook worden enkele verouderde verwijzingen in de regeling hersteld.
-
Uitvoeringsregeling hergebruik stedelijk afvalwater
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt de Uitvoeringsregeling verordening hergebruik stedelijk afvalwater voor. De Europese verordening wil hergebruik van water in de landbouw bevorderen op een manier die veilig is voor mens en milieu. Gezuiverd water uit een rioolwaterzuivering kan worden ingezet voor irrigatie in de landbouw. Hiervoor is een vergunning nodig. In sommige gebieden willen we hergebruik verbieden ter bescherming van ons drinkwater. In de regeling wijzen we deze specifieke gebieden aan. Daarnaast worden specifieke gegevens gevraagd voor de vergunning.
-
Introductie conservatoire afname van celmateriaal voor DNA-onderzoek
De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden regelt dat celmateriaal – meestal wangslijm – wordt afgenomen van personen die wegens ernstige misdrijven zijn veroordeeld tot vrijheidsbenemende sancties of taakstraffen. Met dat celmateriaal wordt een DNA-profiel opgesteld, dat wordt opgeslagen in de DNA-databank voor strafzaken. Op die manier kan worden onderzocht of deze personen eerder strafbare feiten hebben gepleegd waarbij celmateriaal van de dader is achtergelaten. Ook kan bij toekomstige strafbare feiten waarbij celmateriaal van de dader wordt achtergelaten, worden onderzocht of het DNA-profiel van de verdachte van dat feit in de DNA-databank is opgenomen.
-
Wijzigingsregeling studiefinanciering
De regeling regelt onder andere op welke wijze de oud-student een aanvraag kan doen voor de tegemoetkomingen indien deze niet ambtshalve worden vastgesteld of kunnen worden vastgesteld, omdat DUO niet over de juiste gegevens beschikt. De wijzigingsregeling regelt ook de aanvraagprocedure voor mbo-studenten die gebruik willen maken van het overgangsrecht om aan te geven dat ze wensen over te stappen naar het terugbetalingsregime waarin de studieschuld in 15 jaar wordt terugbetaald.
-
Wijziging van het Binnenvaartpolitiereglement en het Scheepvaartreglement territoriale zee
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Binnenvaartpolitiereglement en het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer.
-
Wet testen bij vertrek
Vreemdelingen met een vertrekplicht die moeten terugkeren naar hun land van herkomst, kunnen straks gedwongen worden om een test te doen voor ernstige en besmettelijke ziektes, waaronder corona. Met deze maatregel wordt voorkomen dat vreemdelingen hun terugkeer kunnen frustreren door niet mee te werken aan zo’n test. Om dit te regelen wordt in de Vreemdelingenwet 2000 een wettelijke grondslag gecreëerd.
-
Wijziging Paspoortuitvoeringsregeling ivm aanwijzing van gemeenten met een penitentiaire inrichting
Deze aanpassing zorgt ervoor dat iemand die in een gevangenis zit een Nederlandse identiteitskaart kan krijgen in de gemeente waar de gevangenis staat.
-
Wijziging van de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens in verband met de toepasbaarheid van het nieuwe wegtype binnen de bebouwde kom, de gebiedsontsluitingsweg 30 km/h (GOW30)
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een aanpassing voor van de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens met hierin twee wijzigingen. Hiervoor maakt IenW een wijzigingsregeling. De twee wijzigingen zorgen ervoor dat wegbeheerders een nieuw soort weg binnen de bebouwde kom, de zogenaamde gebiedsontsluitingsweg 30 km/h (GOW30), goed kunnen toepassen in de praktijk.
-
Wijziging Warenwet en Tabaks- en rookwarenwet
Er zijn verschillende knelpunten vanuit het oogpunt van toezicht en handhaving gesignaleerd in de Warenwet en Tabaks- en rookwarenwet.
-
Verzamelwet EZK 2023
Het verzamelwetsvoorstel EZK 2023 past verschillende wetten aan. In de Algemene wet bestuursrecht worden de beroepsmogelijkheden bij de bestuursrechter tegen inhoudelijke besluiten en bijbehorende openbaarmakingsbesluiten van de Autoriteit Consument en Markt geharmoniseerd, in de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies wordt een grondslag opgenomen voor het bijhouden van een register ten behoeve van de voorkoming van misbruik van subsidie en verder worden enkele omissies gecorrigeerd en technische wijzigingen doorgevoerd in enkele andere wetten.