Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wijziging Regeling energie vervoer

Verkeer

In het kort

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een aanpassing voor van de Regeling Energie voor Vervoer 2024. De vermenigvuldigingsfactor voor inboekingen aan de zeevaartsector wordt 0,4. Met de wijziging wil de staatssecretaris de balans in het systeem Energie Vervoer tussen de zeevaart- en de wegsector herstellen.

Ook worden enkele kleine technische wijzigingen aangebracht. Zoals het uitbreiden van de lijst met afvalstromen die gebruikt kunnen worden voor biobrandstoffen op de Nederlandse markt.

Wat is het doel?

Levering van hernieuwbare energie aan de wegsector loopt de afgelopen jaren terug. De levering aan de sector zeevaart neemt juist toe. De hernieuwbare brandstoffen voor de zeevaartsector zijn minder hoogwaardig (gemaakt van goedkopere grondstoffen) en dus goedkoper. Dit heeft tot gevolg dat de verduurzaming van de zeevaartsector ten koste gaat van de sector wegverkeer. Bovendien komt de productie van hoogwaardige biobrandstoffen in gevaar. En deze hoogwaardige brandstoffen zijn in de toekomst hard nodig voor de noodzakelijke verduurzaming van alle vervoermodaliteiten.

Door aanpassing van de Regeling Energie voor Vervoer wil IenW de productie en levering van hernieuwbare brandstoffen aan de sector zeevaart en wegverkeer weer in balans brengen. Het voordeel van leveren aan de sector zeevaart ten opzichte van de sector wegverkeer wordt opgeheven. Bovendien worden producenten gestimuleerd om meer hoogwaardige biobrandstoffen te produceren.

Uw reactie

U kunt tot en met 6 oktober via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. 

Reageren op deze consultatie

Reacties op deze consultatie3 openbaar

ReagerenBekijk alle reacties
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit wetsvoorstel?

Abonneer op deze consultatie

Op de hoogte blijven van wetsvoorstellen waar u interesse in heeft?

Abonneer op nieuwe consultaties