Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2664 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Open Standaard REST API Design Rules (applicaties en data snel en effectief met elkaar verbinden)

    Het Forum Standaardisatie heeft als doel interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid te bevorderen via het gebruik van open standaarden voor digitale gegevensuitwisseling in de publieke sector. Het Forum onderhoudt de lijst met verplichte en aanbevolen open standaarden. Op basis van een expertonderzoek wordt geadviseerd om REST API Design Rules op de ‘pas toe of leg uit’-lijst (verplicht) te plaatsen. In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies.

  • Open Standaard EPUB versie 3.2 (reflowable, niet-reviseerbare elektronische documenten)

    Het Forum Standaardisatie heeft als doel interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid te bevorderen via het gebruik van open standaarden voor digitale gegevensuitwisseling in de publieke sector. Het Forum onderhoudt de lijst met verplichte en aanbevolen open standaarden. Op basis van een expertonderzoek wordt geadviseerd om een versiewijziging van de open standaard EPUB op de lijst aanbevolen standaarden door te voeren. In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies.

  • Open Standaard Nederlands overheidsprofiel OAuth 2.0 (autorisatie voor met name webbased applicatie)

    Het Forum Standaardisatie adviseert het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) om het Nederlands overheidsprofiel OAuth op de ‘pas toe of leg uit’-lijst te plaatsen, en de onderliggende standaard OAuth op de lijst aanbevolen standaarden. In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies.

  • Wijziging Wfsv

    Het kabinet wil kleine werkgevers financieel tegemoetkomen voor de kosten van loondoorbetaling en re-integratie. Kleine werkgevers kunnen deze tegemoetkoming aanwenden om zich goed te verzekeren via bijvoorbeeld de MKB-verzuim-ontzorgverzekering. Deze dekt het financiële risico van loondoorbetaling bij ziekte af en helpt de kleine werkgever bij de verplichtingen en taken rondom loondoorbetaling bij ziekte, waarmee zij dus ook ontzorgd kunnen worden.

  • Besluit CXC

    Dit besluit geeft regels over onderwijs en examens aan de GvP en de SCS. Het voorziet in meerdere doelen: 1. Het geeft kaders voor CXC-onderwijs aan beide scholen; 2. Het stelt daarnaast aanvullende eisen aan de scholen voor onderwerpen die de regering belangrijk vind, bijvoorbeeld het vak Nederlands; 3. Het regelt wat nodig is voor een schooldiploma waarmee vervolgonderwijs op Bonaire en in Europees Nederland gevolgd kan worden; 4. Het stelt regels over het praktijkonderwijs.

  • Bekostigingsbesluit WVO 2020

    Deze AMvB vloeit voort uit het wetsvoorstel vereenvoudiging bekostiging voortgezet onderwijs. Door deze vereenvoudiging wordt de meerjarige financiële planning door schoolbesturen verbeterd, de onbedoelde sturing verminderd en de transparantie vergroot. Via een speciaal daarvoor ontwikkelde informatietool op www.rijksoverheid.nl/vereenvoudigingbekostigingvo krijgen scholen inzicht in wat de vereenvoudiging van de bekostiging voor hun situatie betekent.

  • Wet kwaliteit incassodienstverlening

    De kwaliteit van de buitengerechtelijke incassodienstverlening moet omhoog. Dit is belangrijk voor schuldenaren, schuldeisers en dienstverleners. Er komen eisen voor incassobureaus en buitengerechtelijk incassowerk van advocaten/gerechtsdeurwaarders en bedrijven die vorderingen opkopen. Bureaus en bedrijven die daaraan voldoen, worden openbaar geregistreerd. Zonder registratie mag men niet actief zijn. Ook komt er een regeling tegen ongewenste stapeling van incassokosten bij termijnvorderingen.

  • Wijziging Financiële verhoudingswet

    Dit wetsvoorstel regelt dat de inrichting van de financiële verhoudingen blijft passen bij de wijze waarop maatschappelijke opgaven door gemeenten en provincies worden opgepakt. Daarvoor wordt in de Financiële-verhoudingswet het uitkeringsstelsel en het wettelijk kader voor de verdeling van de algemene uitkering gewijzigd. Daarnaast wordt in de Gemeentewet en Provinciewet de rechtmatigheidsverantwoording door de colleges van burgemeester en wethouders en gedeputeerde staten geïntroduceerd.

  • Beleidsnota: naar een mkb-vriendelijke Rijksoctrooiwet 1995

    Deze beleidsnota (zie onderaan deze pagina) bevat enkele concrete voorstellen om het nationale octrooisysteem toegankelijker te maken voor met name het mkb. Voorgesteld wordt om procedures te vereenvoudigen, de waarde van een rijksoctrooi te vergroten en de mogelijkheden voor handhaving te verbeteren. Daarmee wordt beoogd de drempel om te kiezen voor octrooibescherming op grond van de Rijksoctrooiwet 1995 te verlagen zodat de mogelijkheden van een rijksctrooi beter kunnen worden benut.

  • Wijziging Wet ter Bescherming Koopvaardij

    Wijziging WtBK (aanpassingen in verband met certificerings- en vergunningstelsel, de positie van particuliere maritieme beveiligers en herstel van enkele onvolkomenheden)