Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3081 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging Besluit ivm Bedrag ineens, RVU en verlofsparen

    Met het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen wordt een keuzerecht voor deelnemers geïntroduceerd waarmee op pensioeningangsdatum maximaal 10% van de waarde van de aanspraken op ouderdomspensioen als bedrag ineens opgenomen kan worden. Dit keuzerecht wordt ook geïntroduceerd voor oudedagsvoorzieningen in de derde pijler (lijfrenteverzekering, lijfrenterekening, lijfrentebeleggingsrecht). Dit besluit strekt tot vaststelling van enkele nadere informatiebepalingen omtrent het keuzerecht.

  • Besluit bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg

    Dit concept voor een algemene maatregel van bestuur (amvb) valt onder het Wetsvoorstel bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg. Dat wetsvoorstel regelt, kortweg, de grondslag voor een Waarschuwingsregister zorgfraude (het Waarschuwingsregister) en het informatieknooppunt zorgfraude (IKZ). Deze concept-amvb geeft daaraan nadere invulling, door o.a. regels te stellen over de uitwisseling van (persoons)gegevens, rechtsbescherming, bewaartermijnen en beveiliging.

  • Wet eerlijker inkomen

    De Wet eerlijker inkomen regelt een stapsgewijze verhoging van het wettelijk minimumloon (WML). Einddoel is dat het minimumloon 60% van het gemiddelde loon bedraagt.

  • Besluit herijking schuldenaarstarieven

    Besluit van [datum] tot wijziging van het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders in verband met de herijking van de schuldenaarstarieven

  • Wijziging eindexamenbesluit VO en VO BES

    Aanpassing EBVO m.b.t de versterking van de kwaliteit schoolexaminering: (1) aanscherpen en aanvullen vereisten examenreglement en pta; (2) verplichten examencommissie voor vo-scholen; (3) verduidelijking en versterking rol examensecretaris; (4) aanscherpen eisen rondom het uitreiken schoolexamenresultaten aan kandidaten.

  • Wet toetsing economie en nationale veiligheid

    Dit wetvoorstel is aangekondigd als een investeringstoets op risico’s voor de nationale veiligheid. Met dit wetsvoorstel wordt gevolg gegeven aan de bescherming van de nationale veiligheid door een toets in te voeren op activiteiten die leiden tot wijzigingen in de zeggenschap of invloed op ondernemingen die van wezenlijk belang zijn voor de vitale processen of die beschikken over sensitieve technologie.

  • Wijziging Leerplichtwet 1969 vrijstelling bij lichamelijke of psychische gronden

    Het wetsvoorstel heeft tot doel ervoor te zorgen dat een vrijstelling op grond van artikel 5, aanhef en onder a, van de Leerplichtwet 1969, alleen wordt afgegeven, als dit het beste aansluit bij het kind. Met dit voorstel wordt ook geregeld dat de duur van de vrijstelling wordt aangepast.

  • Besluit ter uitvoering van diverse verordeningen inzake grensoverschrijdende distributie en duurzaamheid

    Dit besluit wijzigt het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten. De wijzigingen van het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten hebben tot doel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan te wijzen als bevoegde autoriteit voor wat betreft de verordening grensoverschrijdende distributie van beleggingsinstellingen en icbe's en enkele verordeningen inzake duurzaamheid.

  • Besluit verhoging kindgebonden budget vanaf het derde kind

    Het kabinet heeft de ambitie om het aantal huishoudens met kinderen dat onder de armoedegrens leeft, te verlagen. Het verhogen van het kindgebonden budget voor gezinnen met drie of meer kinderen is een effectieve manier om dit te bereiken omdat deze huishoudens vaker in armoede verkeren dan huishoudens met minder kinderen. De regering verhoogt daarom het maximumbedrag vanaf het derde kind van het kindgebonden budget met € 617,– per jaar tot € 919,– per jaar met ingang van 1 januari 2021.

  • Regeling taalschakeltraject 20..

    In de Wet inburgering 20.. worden 3 leerroutes onderscheiden voor inburgeringsplichtigen, waaronder de onderwijsroute. Deze route houdt in dat de deelnemer niet alleen inburgert door o.a. het leren van de Nederlandse taal op (ten minste) niveau B1, maar zich ook voorbereidt op instroom in MBO/HBO/WO via een taalschakeltraject. In deze regeling wordt het traject aangewezen als opleiding overige educatie en worden eindtermen vastgesteld om aan te sluiten op vervolgopleidingen in het MBO/HBO/WO.