Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2675 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020

    Dit voorstel biedt een schuldenaar de mogelijkheid om de rechtbank te vragen de behandeling van een jegens hem ingediende faillissementsaanvraag aan te houden of verhaalacties van schuldeisers te schorsen als hij in liquiditeitsnood is gekomen doordat hij vanwege de beperkende maatregelen in het kader van het corona-virus SARS-CoV-2 zijn bedrijfsvoering niet zoals gebruikelijk heeft kunnen voortzetten.

  • Aanvullingsregeling natuur Omgevingswet

    Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bereidt de concept Aanvullingsregeling natuur Omgevingswet voor. Deze concept Aanvullingsregeling bevat regels die nodig zijn voor de toepassing van de Aanvullingswet en het Aanvullingsbesluit natuur bij de Omgevingswet en de daarbij behorende algemene maatregelen van bestuur. De Aanvullingsregeling natuur vult de Omgevingsregeling aan met de meer uitvoeringstechnische en administratieve onderdelen en met enkele vrijstellingen.

  • Wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg

    Dit wetsvoorstel draagt bij aan een functionerende elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgverleners, door verplichtingen op te leggen aan zorgaanbieders en eisen te stellen aan IT-producten of –diensten. Het wetsvoorstel ziet op het elektronisch delen en benaderen van gegevens tussen zorgverleners in aangewezen gegevensuitwisselingen binnen de zorgdomeinen. Door te regelen hoe gegevens moeten worden uitgewisseld, kunnen de randvoorwaarden worden gesteld om goede zorg te verlenen.

  • Amvb afschaffen rookruimtes

    Het sluiten van de rookruimtes is één van de maatregelen van het Nationaal Preventieakkoord. In deze concept amvb wordt de uitspraak van de Hoge Raad van september 2019, als gevolg waarvan rookruimtes in de horeca verboden zijn, gecodificeerd. Verder wordt wetgeving ingericht om de rookruimtes in (semi-)publieke sectoren en openbare gebouwen en het bedrijfsleven op termijn te sluiten. Ten slotte worden enkele technische omissies hersteld en verwijzingen geactualiseerd.

  • Wet stikstofreductie en natuurverbetering

    Dit wetsvoorstel introduceert in de Wet natuurbescherming en later in de Omgevingswet een streef/omgevingswaarde en een programma met maatregelen om de depositie van stikstof op daarvoor gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden te verminderen en de natuur in die gebieden te verbeteren. Het programma wordt gemonitord, elke 6 jaar geactualiseerd en ook tussentijds gewijzigd als dat nodig is om te voldoen aan de streef/omgevingswaarde.

  • Publiek rechtelijke nieuwbouwregeling

    Met deze beleidsregel worden op aanvraag de meerkosten vergoed van aardbevingsbestendige nieuwbouw het Groningse aardbevingsgebied.

  • Inspraakverplichtingen Kernenergiewet

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van de Kernenergiewet voor. Dit is een van de maatregelen om uitvoering te geven aan de aanbeveling van het Nalevingscomité bij het Verdrag van Aarhus van 4 oktober 2018. Die aanbeveling is, dat Nederland de noodzakelijke wettelijke, regulerende en bestuurlijke maatregelen neemt om bij aanpassingen van de duur van een nucleaire activiteit te voldoen aan de inspraakverplichtingen van het Verdrag van Aarhus.

  • Tijdelijke verlaging maximale kredietvergoeding

    Met dit besluit wordt de maximale kredietvergoeding tijdelijk verlaagd in verband met de coronacrisis. De vergoeding wordt aangepast zodat aanbieders van consumptief krediet aan consumenten maximaal een kredietvergoeding van 10 procent op jaarbasis mogen rekenen.

  • Voorstel Nieuwe aanpak productverbetering

    We eten veel producten met suiker, zout of verzadigd vet. Als deze producten minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten, draagt dat bij aan onze gezondheid. Productverbetering is één van de activiteiten om tot een gezonder aanbod van voedsel te komen. De overheid ontwikkelt daarom een aanpak om bedrijven aan te sporen hun producten gezonder te maken. Via deze internetconsultatie kunt u reageren op de voorgestelde aanpak en aangeven of deze uitvoerbaar, haalbaar en voldoende ambitieus is.

  • Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein

    Dit wetsvoorstel verankert een duidelijk taak voor gemeenten om te komen tot een integrale en gecoördineerde aanpak voor meervoudige problematiek. Tevens regelt het een duidelijk taak voor gemeenten om zorg te dragen voor een meldpunt voor inwoners met niet-acute zorgen over zichzelf of een ander.