Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3085 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging van Besluit natuurbescherming i.v.m. handelsverbod op Aziatische duizendknopen

    Handelsverbod in Aziatische duizendknopen. Aziatische duizendknopen zijn invasieve uitheemse planten die schade aan natuur, infrastructuur, bouwconstructies en waterkeringen veroorzaken. De maatregel beperkt nieuwe introductie en verspreiding in het milieu als gevolg van handel. Het verbod geldt voor drie soorten; Japanse duizendknoop (Fallopia japonica inclusief Fallopia japonica var.compacta), Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica).

  • Regels voor onbemande luchtvaartuigen (drones) en uitvoering Europese Verordeningen

    Vanaf 31 december 2020 gelden nieuwe, Europese regels voor het vliegen met een onbemand luchtvaartuig (drones), Verordening (EU) nr. 2019/945 en nr. 2019/947. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt de uitvoering van deze verordeningen voor. Dat vereist wijziging van diverse regelingen die betrekking hebben op onbemande luchtvaartuigen (drones). Daarbij is het noodzakelijk om luchtverkeersregels en enkele andere bepalingen voor onbemande luchtvaartuigen vast te stellen.

  • Initiatiefwetsvoorstel invloed van zorgverleners

    Zorgverleners invloed geven op beslissingen die de dagelijkse praktijk van de zorgverlening raakt en op zorginhoudelijk beleid van de organisatie met als doel het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

  • Wijziging Vreemdelingenbesluit i.v.m. regelen aanmeldfase

    In dit voorstel tot wijziging van het Vb 2000 wordt de algemene asielprocedure aangepast. Voorzien wordt onder meer in het samenvoegen van het eerste gehoor en het aanmeldgehoor.

  • Wijziging Wet elektriciteit en drinkwater BES (Wedb) 2020

    (For english version, see documents below) Het Ministerie van IenW bereidt in samenwerking met andere ministeries een wetswijziging voor van de Wet elektriciteit en drinkwater BES (Wedb), de Warenwet BES, de Wet vrom BES en de Wet fin BES. Dit wetsvoorstel is ook al in de zomer van 2019 geconsulteerd. De Wedb is daarna nog enigszins aangepast, en deze laatste wijzigingen worden nu in consultatie gebracht. De andere wetten zijn niet aangepast, en worden dan ook nu NIET geconsulteerd.

  • Verhoging wettelijk strafmaximum doodslag

    Dit conceptwetsvoorstel beoogt het wettelijk strafmaximum van doodslag te verhogen van 15 jaar naar 25 jaar gevangenisstraf. Het voorgestelde maximum overstijgt het huidige algemene strafmaximum voor misdrijven waarop alleen een tijdelijke gevangenisstraf is gesteld. Daarom wordt ook dit algemene strafmaximum verhoogd naar 25 jaar gevangenisstraf.

  • Wet eerlijk delen

    Onderhavig intiatief wetsvoorstel heeft tot doel winstdeling wettelijk vast te leggen en werknemers meer zeggenschap te geven in vennootschappen.

  • Wet eerlijk beslissen

    Onderhavig initiatief wetsvoorstel heeft tot doel werknemers van grote bedrijven instemmingsrecht te geven bij belangrijke besluiten over de koers van de onderneming, door de bevoegdheden van de ondernemingsraad te verruimen.

  • Regeling CO2-heffing industrie

    Deze concept-regeling bevat de uitwerking van een aantal delegatiebepalingen uit het wetsvoorstel CO2-heffing industrie. Het gaat om nadere regels aan: het industrieel monitoringsplan, de berekening en verslaglegging van de industriële jaarvracht, het register dispensatierechten industrie en de berekening van dispensatierechten.

  • Wijziging Wegenverkeerswet 1994 (Modernisering erkenningen)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wetsvoorstel voor dat het stelsel van RDW-erkenningen herziet. Door deze herziening kunnen voertuigbedrijven die zaken als APK, tenaamstellen van voertuigen en aanhouden van bedrijfsvoorraad beter uitvoeren.