Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2674 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Besluit ter uitvoering van diverse verordeningen inzake grensoverschrijdende distributie en duurzaamheid

    Dit besluit wijzigt het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten. De wijzigingen van het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten hebben tot doel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan te wijzen als bevoegde autoriteit voor wat betreft de verordening grensoverschrijdende distributie van beleggingsinstellingen en icbe's en enkele verordeningen inzake duurzaamheid.

  • Besluit verhoging kindgebonden budget vanaf het derde kind

    Het kabinet heeft de ambitie om het aantal huishoudens met kinderen dat onder de armoedegrens leeft, te verlagen. Het verhogen van het kindgebonden budget voor gezinnen met drie of meer kinderen is een effectieve manier om dit te bereiken omdat deze huishoudens vaker in armoede verkeren dan huishoudens met minder kinderen. De regering verhoogt daarom het maximumbedrag vanaf het derde kind van het kindgebonden budget met € 617,– per jaar tot € 919,– per jaar met ingang van 1 januari 2021.

  • Regeling taalschakeltraject 20..

    In de Wet inburgering 20.. worden 3 leerroutes onderscheiden voor inburgeringsplichtigen, waaronder de onderwijsroute. Deze route houdt in dat de deelnemer niet alleen inburgert door o.a. het leren van de Nederlandse taal op (ten minste) niveau B1, maar zich ook voorbereidt op instroom in MBO/HBO/WO via een taalschakeltraject. In deze regeling wordt het traject aangewezen als opleiding overige educatie en worden eindtermen vastgesteld om aan te sluiten op vervolgopleidingen in het MBO/HBO/WO.

  • Besluit en regeling inburgering

    Het huidige inburgeringsstelsel wordt herzien. Het nieuwe stelsel is erop gericht dat alle inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk. Met onderhavig ontwerpbesluit en ontwerpregeling (hierna: Besluit inburgering 20.. en Regeling inburgering 20..) wordt uitvoering gegeven aan het wetsvoorstel voor een nieuwe Wet inburgering (Wet inburgering 20..) dat op 2 juli jl. is aangenomen door de Tweede Kamer.

  • Invoeren publiek identificatiemiddel (eID) op het rijbewijs

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Reglement Rijbewijzen en een paar ministeriële regelingen. Met deze op uitvoering gerichte wijzigingen wordt deze regelgeving aangepast aan de Wet digitale overheid. In deze wet wordt geregeld dat de RDW op het rijbewijs een zogeheten publiek identificatiemiddel (eID) plaatst. Na activatie kan de burger hiermee op het hoogste betrouwbaarheidsniveau communiceren met de overheid en digitale diensten afnemen.

  • Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2020 in verband met de wijziging van de koppeling gewerkte uren in toeslagjaar 2020

    Met dit besluit wordt het Besluit kinderopvangtoeslag gewijzigd. Normaal gesproken is het aantal uren dat in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal gewerkte uren. In 2020 is dit niet het geval en komen werkende ouders per gewerkte kalendermaand voor 230 uren kinderopvang in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. De aanpassing houdt verband met de (gedeeltelijke) sluiting van de kinderopvang van 16 maart tot en met 7 juni 2020 in verband met de gevolgen van COVID-19.

  • wijziging Besluit activiteiten leefomgeving ter implementatie BBT conclusies afvalverbranding

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een wijziging van het Besluit activiteiten leefomgeving om nieuwe conclusies over de beste beschikbare technieken (BBT-conclusies) voor afvalverbranding te implementeren. Dit betreft Europese regelgeving, die ook in Nederland moet worden geïmplementeerd.

  • verhittingsapparaten en standaardverpakkingen e-sigaretten en sigaren

    In deze AMvB wordt een grondslag gecreëerd om bij ministeriële regeling eisen te stellen aan het uiterlijk van de verpakkingen van sigaren en elektronische dampwaar. Ook wordt in deze AMvB een grondslag gecreëerd om bij ministeriële regeling regels te stellen ten aanzien van de aanduidingen op verpakkingen van elektronische verhittingsapparaten.

  • Strafbaarstelling voorbereidingshandelingen met het oog op het plegen van seksueel kindermisbruik

    Dit wetsvoorstel introduceert een nieuwe strafbepaling die een vrij breed scala aan voorbereidingshandelingen met het oog op het plegen van seksueel misbruik van een kind zelfstandig strafbaar stelt. Hieronder vallen gedragingen als het (online) verspreiden, verwerven of in bezit hebben van 'instructief pedomateriaal'. Op het strafbaar feit komt een maximumstraf van vier jaren gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie te staan.

  • Wet verlengde kwalificatieplicht

    Met het wetsvoorstel wordt het voor gemeenten mogelijk om de verlengde kwalificatieplicht in te zetten. Hiermee worden jongeren van 18 tot 21 jaar verplicht om naar school te gaan totdat zij 21 jaar worden of tot aan het behalen van een startkwalificatie. Indien de jongere zich niet houdt aan de verlengde kwalificatieplicht, dan kan de gemeente een boete opleggen. De verlengde kwalificatieplicht wordt niet landelijk ingevoerd, maar alleen op aanvraag van gemeenten.