Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2674 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging Besluit inburgering ivm een vrijstelling voor ondernemers van het examenonderdeel orientatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

    Wijziging van het Besluit inburgering in verband met een vrijstelling voor ondernemers van het examenonderdeel oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA). Een inburgeringsplichtige die arbeid verricht als zelfstandig ondernemer kan in aanmerking komen voor vrijstelling van het examenonderdeel oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA). Als iemand aantoonbaar al werkt als zelfstandig ondernemer, dan is er geen reden meer om een cursus of examen ONA te doen.

  • Wet kind, draagmoederschap en afstamming

    Dit wetsvoorstel is aangekondigd per kabinetsbrief van 12 juli 2019 (Kamerstukken II 2018/19, 33836, 45). De regeling voor draagmoederschap en versterking van het recht op afstammingsinformatie sluit aan bij de veranderingen en behoeften in de samenleving van vandaag en in de toekomst. Het kind staat hierbij centraal, meer in het bijzonder de ontwikkeling van diens afstammingsidentiteit en de bescherming van banden met personen die een belangrijke rol spelen in diens leven.

  • Regeling bepalingsmethode geluid installaties warmte- en koudeopwekking

    Met deze wijziging van de Regeling Bouwbesluit 2012 worden nadere voorschriften gesteld over de bepalingsmethode van het geluidsniveau van buiten opgestelde installaties voor warmte- en koudeopwekking. In het Bouwbesluit 2012 is het geluidsniveau bepaald waarvan sprake mag zijn. In deze regeling is vervolgens opgenomen hoe het geluidsniveau van de installaties bepaald moet worden.

  • Informatieplicht energiebesparing Bal

    Het Activiteitenbesluit milieubeheer is per 2 mei 2019 aangepast. Deze wijzigingen, waarmee de informatieplicht energiebesparing geïntroduceerd werd, waren indertijd niet opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (hierna: Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna: Bbl). Met deze technische omzetting van de bestaande bepalingen uit het Activiteitenbesluit milieubeheer wordt bedoelde informatieplicht alsnog in het Bal en dus in de omgevingswetsystematiek opgenomen.

  • Wijziging regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur

    Het ministerie van IenW bereidt een wijziging voor van de regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Regeling AEEA). Het betreft vooral technische aanpassingen, waarmee de regeling in lijn wordt gebracht met de nieuwe Europese verwerkingsstandaard. Ook worden de voorwaarden en uitgangspunten van passende verwerking van AEEA verduidelijkt, en wordt een registratie- en rapportageplicht geïntroduceerd voor het exporteren van gebruikte EEA (tweedehands elektronica).

  • Wet maatschappelijk verantwoord inkopen jeugdwet en Wmo 2015

    De consultatie ziet op een wijziging van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Het doel van de wijziging is drieledig. Hoofddoel is het wegnemen van een belemmering waardoor het voor gemeenten eenvoudiger wordt om overheidsopdrachten op het terrein van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning te gunnen. Daarnaast bevat het wetsvoorstel twee delegatiebepalingen: een t.a.v. reële prijzen en een t.a.v. zorgvuldigheidseisen.

  • Wetsvoorstel Bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs

    De daling van leerlingen- en studentenaantallen vereist een andere aanpak van scholen en instellingen dan een situatie van groei. Dit wetsvoorstel stelt mbo-instellingen en vo-scholen beter in staat om bestuurlijk samen te werken. Om dit mogelijk te maken wordt de bestuurlijke fusie in het mbo aantrekkelijker gemaakt, wordt het weer mogelijk om verticale scholengemeenschappen (vo-mbo) te vormen en wordt de regelgeving omtrent samenwerking (mbo-mbo en mbo-vo) geüniformeerd.

  • Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van trusts en soortgelijke juridische constructies

    Dit wetsvoorstel strekt tot implementatie van de verplichting tot het bijhouden en centraal registreren van informatie over uiteindelijk belanghebbenden (ultimate beneficial owners) van trusts en soortgelijke juridische constructies. Deze verplichting vloeit voort uit de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn.

  • Besluit uitbreiding experimenten leeruitkomsten en flexstuderen

    Wijziging Besluit experimenten flexibel hoger onderwijs, betreft: - Het mogelijk maken van een nieuw instroommoment voor nieuwe instellingen aan het experiment flexstuderen. - Mogelijkheid om met duale- en deeltijd opleidingen deel te nemen aan het experiment flexstuderen - Toepassing van verlaagd collegegeld voor eerstejaars studenten die flexstuderen - Het mogelijk maken van deelname van nieuwe duale en deeltijdse opleidingen van reeds deelnemende instellingen aan het experiment leeruitkomsten

  • Modernisering NV-recht en evenwichtiger man/vrouw verhouding

    Grote bedrijven, al dan niet aan de beurs genoteerd, hebben vaak de rechtsvorm van een naamloze vennootschap (NV). Het wetsvoorstel heeft tot doel het NV-recht te moderniseren en aan te passen aan de behoeften van de gebruikers. Daarnaast beoogt het wetsvoorstel de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de top van grote bedrijven evenwichtiger te maken. Het wetsvoorstel vloeit voort uit één van de onderdelen van het SER-advies Diversiteit in de top: tijd voor versnelling.