Gesloten consultaties
Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.
Er zijn in totaal 3015 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.
-
Wijziging Regeling inburgering 2021
De gronden voor verlenging van de inburgeringstermijn zijn limitatief vastgelegd in de Regeling inburgering 2021 (Ri2021). Inmiddels is in de praktijk gebleken dat er meerdere vertragende omstandigheden zijn waarvan de oorzaken niet aan de inburgeraar te wijten zijn. Het is gewenst om hiervoor extra verlengingsgronden op te nemen in de Ri2021. Daarnaast is er ook aanscherping van enkele bestaande verlengingsgronden gewenst.
-
Regeling erkenning T-rijbewijzen België en Duitsland
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de regelgeving rond T-rijbewijzen uit België en Duitsland (in België wordt dit het G-rijbewijs genoemd). Op dit moment zijn deze rijbewijzen niet geldig in Nederland. Daardoor worden bedrijven en burgers onnodig met drempels geconfronteerd. Het gaat om het gebruik van deze rijbewijzen over de grens en de mogelijkheden om ze om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs na verhuizing naar Nederland.
-
Wijziging Arbeidsomstandighedenwet in verband met een vergunningplicht voor bepaalde asbestwerkzaamheden
Met deze wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet wordt een vergunning verplicht voor bedrijven die sloop- of asbestverwijderingswerkzaamheden uitvoeren. Ook wordt geregeld dat gegevens van bedrijven met een vergunning openbaar kunnen worden gemaakt. En deze wijziging regelt dat gebruik mag worden gemaakt van de Wet Bibob. Dat is nodig om in bepaalde gevallen strafrechtelijke informatie mee te kunnen nemen bij het kijken of een bedrijf wel een vergunning mag hebben. De vergunningplicht wordt later nog verder in lagere regelgeving uitgewerkt. Voor die wijziging wordt dan apart een internetconsultatie gehouden.
-
Alternatieven voor huidige lucratiefbelangregeling
Met deze beleidsnota worden twee alternatieven voor de huidige lucratiefbelangregeling voorgelegd ter consultatie. Deze alternatieven zijn eveneens in het onderzoeksrapport benoemd en toegelicht. U wordt gevraagd te reageren op beide alternatieven door antwoord te geven op de gestelde vragen.
-
Wijziging basispakket Zorgverzekeringswet 2026
Het voorstel betreft twee wijzigingen van het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw):
-
Wijziging Bbl woonfunctie zorggeschikt en nultreden
Er worden twee nieuwe woonfuncties zorggeschikt en nultreden toegevoegd aan het Bbl met bijbehorende bruikbaarheidseisen.
-
Modernisering Rijksoctrooiwet 1995
De Rijksoctrooiwet 1995 wordt gemoderniseerd. De belangrijkste wijziging die wordt voorgesteld is de introductie van het getoetst octrooi. Dat betekent dat een octrooi alleen wordt verleend als aan alle eisen voor octrooiverlening is voldaan. Nu wordt dat alleen achteraf getoetst door de rechter. Met een getoetst octrooi weten zowel octrooihouders als hun concurrenten beter waar ze aan toe zijn.
-
Besluit weerbaarheid kritieke entiteiten
In het Besluit weerbaarheid kritieke entiteiten worden regels uit de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten uitgewerkt. De meeste regels uit het Besluit weerbaarheid kritieke entiteiten zien op de uitwerking van de zorgplicht (de verplichting om maatregelen te treffen ter verhoging van de weerbaarheid).
-
Cyberbeveiligingsbesluit
In het Cyberbeveiligingsbesluit worden regels uit de Cyberbeveiligingswet uitgewerkt. De meeste regels uit het Cyberbeveiligingsbesluit zien op de uitwerking van de zorgplicht (de verplichting om maatregelen te nemen om de risico’s voor de beveiliging van de netwerk- en informatiesystemen, die voor de werkzaamheden of dienstverlening worden gebruikt, te beheersen).
-
Wet nadere uitvoering BRRD-implementatie
Op Europees niveau zijn er afspraken gemaakt, in Richtlijn 2014/59/EU (de Banking Recovery and Resolution Directive - BRRD), over het herstel- en afwikkelingskader voor wanneer banken en beleggingsondernemingen in grote problemen geraken (falen). In Nederland is dit kader geïmplementeerd in de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet.