Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3086 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Subsidieregeling onderzoek Topsector Logistiek 2025-2029

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een tijdelijke subsidieregeling Topsector Logistiek 2025-2029 voor. Deze nieuwe, tijdelijke subsidieregeling vervangt de oude regeling Topsector Logistiek 2022-2026. 

  • Regeling verhoging leges DNB

    Deze wijzigingsregeling past de tarieven aan voor eenmalige handelingen die door De Nederlandsche Bank (DNB) worden verricht, zoals vergunningsaanvragen en personenstoetsingen. Het doel van deze wijzigingen is de kostendekkendheid van de tarieven te verbeteren.

  • Evaluatiewet Wkkgz

    Het voornaamste doel van het wetsvoorstel is om de positie van cliënten te versterken, met name in procedures bij geschilleninstanties in de zorg.  Uit een verdiepend onderzoek naar de geschilleninstanties blijkt dat de positie van de cliënt nog niet sterk genoeg is. Daarnaast heeft het wetsvoorstel als doel te verduidelijken dat samenwerking onderdeel is van goede zorg. Dit is belangrijk omdat samenwerking in de zorg niet meer weg te denken is. Ten slotte is het doel dat de IGJ haar toezicht efficiënter kan inrichten.

  • Wet bescherming vermogen in het familierecht

    Dit wetsvoorstel bevat in de eerste plaats bepalingen die de vermogensrechtelijke positie van (minderjarige) kinderen beter beschermen. Daarnaast zijn enkele andere verbeteringen van financiële aard op familierechtelijk terrein opgenomen.  

  • Regeling beëindiging gaswinning uit het Groningenveld

    Op 19 april 2024 kwam er definitief een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld. Op deze dag is de Wet van 17 april 2024, houdende wijziging van de Gaswet en Mijnbouwwet in verband met de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld, in werking getreden waarmee een verbod op gaswinning uit het Groningenveld van kracht is geworden. Na decennia van gaswinning is het sinds die dag verboden om gas te winnen uit het Groningenveld. De resterende productielocaties zijn afgesloten en worden ontmanteld. 

  • Regeling invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES

    Deze regeling bevat nadere regels ter uitwerking van de Wet invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES en het Besluit invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES. Door die wet en het besluit krijgen alle inwoners van Bonaire, Sint Eustasius en Saba een burgerservicenummer (BSN).

  • Wijziging van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag

    De inhoudingsmogelijkheid voor de betaling van huisvestingskosten in het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt stapsgewijs afgebouwd en over een termijn van 5 jaar afgeschaft.

  • Besluit bescherming wolf en goudjakhals

    Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Er komen steeds vaker incidenten voor tussen wolven en mensen en hun dieren. De Europese Unie heeft onlangs besloten de beschermingsstatus van wolven te verlagen vanwege het grote aantal incidenten in de EU en de beperkte mogelijkheden om hier adequaat tegen op te treden.

  • Besluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met de mogelijkheid van het aanbieden van het praktijkgerichte vak in het havo

    Veel scholen hebben in een pilot gewerkt aan twee nieuwe vakken in het havo: het praktijkgerichte vak Technologie (pgp-T) en het praktijkgerichte vak Maatschappij (pgp-M). Deze vakken laten leerlingen werken aan levensechte opdrachten voor bedrijven of organisaties. De leerlingen zijn in tijdens de les praktisch bezig. Ze leren bijvoorbeeld beter samen te werken en reken- en taalvaardigheden in praktische situaties toe te passen.

  • Wijziging Regeling Voertuigen (goedkeuringseisen verlichting en kentekenplaathouder en permanente eis aantal zitplaatsen bijzondere bromfiets)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat de regels voor bijzondere bromfietsen veranderen. Er komen twee nieuwe regels:
    1.    Twee goedkeuringseisen worden aangepast.
    2.    Bijzondere bromfietsen mogen maximaal acht zitplaatsen hebben.
    Voor BSO-bussen (buitenschoolse opvang) gold sinds 2019 een tijdelijke regel van maximaal tien zitplaatsen. Nu gaat ook voor deze voertuigen de regel van acht zitplaatsen gelden.