Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2971 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Toevoeging emissiearme stalsystemen voor melkrundvee en konijnen

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van bijlage V van de Omgevingsregeling. Er worden twee emissiearme stalsystemen met emissiefactor voor ammoniak toegevoegd aan de lijst: 
    1.    de ligboxenstal met urineopvangstation voor rundvee; 
    2.    het deeppit-stalsysteem voor konijnen. 
    De ammoniakemissie uit deze twee stalsystemen is beoordeeld aan de hand van metingen die voldoen aan het meetprotocol. Beide voldoen aan de emissiegrenswaarden. Daarnaast wordt in bijlage V het aantal toepassingen van de ligboxenstal met roostervloer en luchtwassysteem voor rundvee uitgebreid. Deze kan worden toegepast in combinatie met een ander vloertype en ook in combinatie met salpeterzuur in plaats van zwavelzuur. 

  • Neutraal uniform voor buitengewoon opsporingsambtenaren

    De regering hecht aan de neutraliteit van buitengewoon opsporingsambtenaren bij hun taakuitoefening in contact met het publiek. In dit besluit wordt een verbod voorgesteld op het dragen van zichtbare uitingen van godsdienst of levensovertuiging door de buitengewoon opsporingsambtenaar die bij zijn taakuitoefening in contact met het publiek een uniform of bedrijfskleding draagt.

  • Wijzigingswet financiële markten 2026

    Dit voorstel past de Wet toezicht trustkantoren 2018 aan. Trustkantoren krijgen de verplichting om jaarlijks op hun website te melden wat de aard en de herkomst van hun cliënten is. Dit is bedoeld om transparantie te bevorderen. Daarnaast moeten trustkantoren informatie uitwisselen met andere kantoren als een potentiële cliënt op voorhand bij een ander kantoor is geweigerd vanwege verhoogde integriteitsrisico's.

  • Nieuwe versie (5.0) NLCS verplichten (voor betere gegevensuitwisseling)

    Forum Standaardisatie toetst of de nieuwe versie (5.0) van de standaard NLCS geschikt is om te verplichten aan de overheid (‘Pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.

  • Begrensde gebiedsontwikkelruimte tussen Thorn en Wessem en tussen Mook, Middelaar en Gennep

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een wijziging voor van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en de Omgevingsregeling (Or). In de gebieden tussen Thorn en Wessem en tussen Mook, Middelaar en Gennep wordt met de projecten ‘Thorn-Wessem’ en ‘Lob van Gennep’ toegewerkt naar versterking van de dijken. De binnendijkse gebieden maken straks geen deel meer uit van het rivierbed. Dit gaat pas gelden als het projectbesluit tot versterking van de dijk is genomen, het project in uitvoering is en de geometrische begrenzingen in de Omgevingsregeling hierop zijn aangepast. Vanaf dan is er geen omgevingsvergunning van de minister van IenW meer nodig voor het verrichten van (bouw)activiteiten in dat gebied.

  • Wet verbetermaatregelen toeslagen

    Met dit wetsvoorstel worden vier maatregelen voorgesteld om de toeslagen te verbeteren. Dit zijn: 

  • Regeling 3e tranche lokale aanpak NIP

    De middelen uit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) komen in drie rondes beschikbaar voor gemeenten voor de lokale aanpak, waarin in totaal 750.000 woningen worden geïsoleerd. Deze wijzigingsregeling heeft betrekking op de derde ronde van de lokale aanpak, waarmee in totaal ruim 458 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor het isoleren van ruim 213 duizend woningen.

  • Regeling verduidelijking tijdelijk gebruik DSM-hoofdgroepen en basis ggz-profielen

    Op dit moment is er onrust in de ggz sector over het delen van bepaalde diagnosegegevens met zorgverzekeraars bij het declareren van zorg. De aanleiding daarvoor is het vervallen van bepaalde regelgeving van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Met deze ministeriële regeling wordt de wettelijke grondslag voor verwerking van DSM-hoofdgroepen, basis ggz-profielen, en DSM-5 classificatie verduidelijkt.

  • Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022 in verband met het actualiseren van normdocumenten

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijzigingsregeling voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. Hiermee worden gewijzigde of geactualiseerde normdocumenten aangewezen die gebruikt worden binnen het Kwalibo-stelsel (Kwaliteitsborging in het Bodembeheer). 

  • Klimaatplan 2025-2035

    Het ontwerp-Klimaatplan heeft van 24 oktober 2024 tot en met 5 december 2024 ter inzage gelegen. In deze periode is een groot aantal reacties binnengekomen. Door een procedurele fout is voorafgaand aan de terinzagelegging van het ontwerp-Klimaatplan geen kennisgeving in de Staatscourant geplaatst. Daarom is ervoor gekozen om hetzelfde ontwerp-Klimaatplan nogmaals ter inzage te leggen tot en met 7 februari 2025. U kunt in deze periode uw mening geven over het ontwerp-Klimaatplan. Indien u eerder al een zienswijze heeft ingediend, hoeft u dat niet opnieuw te doen.