Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3016 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag

    Dit wetsvoorstel verplicht een gedragscode ongewenst gedrag voor werkgevers met 10 of meer werknemers. Een gedragscode is een effectieve en laagdrempelige maatregel om ongewenst gedrag tegen te gaan. Het opstellen van een gedragscode en het regelmatig onder de aandacht brengen ervan heeft een preventieve werking. Het zorgt ervoor dat in elk bedrijf het gesprek gevoerd wordt over hoe men met elkaar om wil gaan. Het geeft duidelijkheid over wat gewenst en ongewenst gedrag is. Daarnaast draagt een gedragscode bij aan een cultuur op de werkvloer waarin het vanzelfsprekend is om elkaar aan te spreken op gedrag. Dit helpt om snel in te grijpen bij ongewenst gedrag, waardoor de situatie niet onnodig escaleert.

  • Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie voor het mkb

    Er wordt een subsidieregeling in consultatie gebracht om mkb-ondernemers door middel van een eenmalige financiële tegemoetkoming te ondersteunen bij het investeren in arbeidsondersteunende inclusieve technologie (hierna: inclusiviteitstechnologie). Het doel is om werkgevers te stimuleren om personen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen of personen met een arbeidsbeperking die al in dienst zijn beter te ondersteunen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

    Deze subsidieregeling biedt werkgevers in het mkb de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen voor een eenmalige financiële tegemoetkoming voor de aanschaf van technologieën en advies voor de implementatie ervan.  Een subsidie wordt altijd verleend op basis van cofinanciering. Maximaal 50% kan worden vergoed door middel van deze regeling, de andere 50% worden door de aanvrager van de subsidie zelf ingebracht.

  • Conceptwetsvoorstel voor de implementatie van de herziende EU richtlijn hernieuwbare energie, over de artikelen gericht op het versnellen van vergunningsprocessen voor hernieuwbare-energieprojecten

    • REDIII is de herziene richtlijn van de Europese Unie om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te bevorderen. Het doel is het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix te vergroten.
    • Dit conceptwetsvoorstel gaat over de implementatie van een deel van deze richtlijn, namelijk artikelen 15ter tot en met 16septies.
    • Uitgangspunt van deze artikelen is dat projecten waar weinig natuur- en milieueffecten van te verwachten zijn, sneller een vergunning krijgen, of daarvan vrijgesteld worden.
    • Onder voorwaarden wordt het voor bepaalde projecten mogelijk natuur- en milieueffecten financieel te compenseren.
    • Deze consultatie gaat over het conceptwetsvoorstel. Dit wetsvoorstel regelt in de omgevingswet de grondslagen voor de AMvB die op een later moment in consultatie zal gaan. De AMvB geeft verdere invulling van het kader dat dit wetsvoorstel schept.

  • Besluit beroepskrachten ve in opleiding en interactief voorlezen

    Het Besluit kwaliteit basisvoorwaarden voorschoolse educatie wordt op een aantal punten gewijzigd. BBL-studenten mogen formatief op een groep met voorschoolse educatie worden ingezet. Voorwaarden hiervoor zijn dat deze studenten niet alleen een groep draaien en dat ze goed worden begeleid. Ook wijzigen de eisen voor beroepskrachten rondom taalvaardigheid: lezen verdwijnt als extra onderdeel uit de taaleis en de vaardigheid interactief voorlezen wordt verplicht onderdeel van de module ontwikkelingsgericht werken in de voorschoolse educatie.

  • Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers

    Met het wetsvoorstel wordt de wettelijke compensatieregeling voor een transitievergoeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid (hierna: Compensatieregeling LAO) beperkt tot kleine werkgevers. Dit wetsvoorstel voorziet in die beperking middels een wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

  • Besluiten Ontvlechting Nederlandse identiteitskaart

    Op dit moment staan de regels over de Nederlandse identiteitskaart in de Paspoortwet en de daaronder liggende regelgeving: het Paspoortbesluit en het Besluit paspoortgelden. De regels over de identiteitskaart worden daaruit gehaald en in een nieuwe Wet op de Nederlandse identiteitskaart en het daarbij behorende Besluit Nederlandse identiteitskaart gezet. Dit noemen we de ontvlechting van de Nederlandse identiteitskaart. 

  • ACME verplichten (standaard voor veiliger internet)

    Forum Standaardisatie toetst of de standaard ACME geschikt is om te verplichten aan de overheid (‘Pas toe of leg uit’). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts. Met name wordt uw reactie gevraagd over:

  • Wet versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming

    Dit wetsvoorstel wil bereiken dat de rechtsbescherming wordt verbeterd voor ouders en kinderen die te maken krijgen met een kinderbeschermingsmaatregel. Diverse rapporten en adviezen maken duidelijk dat de rechtsbescherming in de jeugdbescherming tekortschiet en dat verbeteringen dringend nodig zijn om de rechten van kinderen en ouders te garanderen. Een kinderbeschermingsmaatregel is een uiterst middel en vraagt om grote zorgvuldigheid, omdat deze diep ingrijpen in het familieleven van ouders en kinderen. In dit wetsvoorstel regelen we onder andere dat na een uithuisplaatsing de omgang tussen kind en ouders weer sneller op gang komt, ouders kosteloos een advocaat krijgen bij ingrijpende maatregelen als een uithuisplaatsing en dat er meer toezicht wordt gehouden op kinderen die niet meer thuis zullen opgroeien.

  • Verzamelwet SZW 2026

    Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt jaarlijks een Verzamelwet uit. Ook in 2026. De Verzamelwet is bedoeld om wetgeving technisch te onderhouden en te optimaliseren. Technische wijzigingen zijn wijzigingen zonder inhoudelijke component, zoals het corrigeren van verwijzingen en het verbeteren van taalkundige formuleringen. In de Verzamelwet zijn ook een paar kleine inhoudelijke wijzigingen opgenomen.

  • Wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders

    Met dit wetsvoorstel wordt het verboden voor gemeenten om vergunninghouders voorrang te verlenen op de grond dat zij vergunninghouder zijn.