Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen

Reactie

Naam Notariskantoor Grijmans Dierckxsens (mr A.E.C. Dierckxsens)
Plaats Den Haag
Datum 27 februari 2018

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel of de toelichting, dan kunt u dat hier doen.
1. In Tunesië is deze vorm van keuze voor een bepaald toepasselijk huwelijksvermogensrecht ook gebruikelijk. Men kan op de huwelijksakte laten aantekenen of ze kiezen voor "separation des biens" of niet. Dat schrijft de gemeenteambtenaar dan op. Dit is echter geen geldige rechtskeuze gelet op het Internationaal Privaatrecht. Ik vraag me af of en zo ja in hoeverre hier rekening mee is gehouden?
2. Ik vind dat er juist met de nieuwe wet per 1-1-2018 door de wetgever gekozen is voor een bepaald systeem dat mensen meer zou beschermen tegen "blinde liefde" (schatje, we gingen toch alles delen?). Juist daarom is het zo goed dat het hoofdsysteem zonder begeleiding inhoudt dat aangebrachte goederen privé blijven en dat de keuze voor een algehele gemeenschap van goederen begeleid wordt. Zo vaak is er sprake van beïnvloeding (ook aan de notaris-bespreektafel, deze week nog een mevrouw aan tafel gehad die ging huilen toen ze niet de helft van zijn 1.800.000 zou krijgen), zelfs ook al van nietige huwelijken (puur aangegaan voor geld) = druk op rechterlijke macht = kosten. Als aanstaande echtgenoten veel aangebrachte goederen hebben(dan pas immers zou de keuze tussen de wettelijk of algehele gemeenschap relevant worden) is er best wat geld voor een begeleid advies van de notaris (kosten 400 euro. en griffierechten. Maak anders hiervoor (en voor huwelijkse voorwaarden de griffierechten gratis, dat zou wat schelen). Mensen moeten ook even wennen aan het feit dat dit juist geld kost. In het buitenland zou dat ook geld kosten..
3. Ik vind het slordige reparatiewetgeving. Het lijkt me beter om een tijd de nieuwe wet toepassing te laten hebben en pas over 3 jaar eventueel aan te passen/te evalueren. Men moet ook wennen aan dit systeem, met voor sommige keuzes bepaalde kosten. Blijkt dan dat er inderdaad veel kritiek blijft bestaan, dan zou ik sterk ter overweging geven om niet een keuzestelsel in te voeren, maar de aanbrengsten (en schenkingen die niet geclausuleerd zijn (met name vanuit de gedachte dat een schenker vormvrij gewoon kan opschrijven: dit is privé, terwijl bij erfenissen het soms vergeten wordt of het overlijden plotseling kwam) gewoon in gemeenschap te laten brengen, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn, maar om standaard erfenissen er buiten te houden. Dat is toch wat de meeste mensen aan mijn notariële bespreektafel willen. De keuze is niet wat het volk wil.