Circulaire Risicobeheersing Lithium-ion Energiedragers

Reactie

Naam D!OGS (Ing FIFireE MSc HVK D.W.G. Arentsen)
Plaats Elst gld.
Datum 8 april 2020

Vraag1

Hebt u vragen op opmerkingen? U kunt reageren op alle onderdelen van de circulaire.
Met belangstelling hebben wij kennisgenomen van de Circulaire over de risicobeheersing van Lithium-Ion energiedragers. In deze reactie gaan wij in op het beperken van de risico’s bij brand en de in de circulaire opgenomen doelstelling dat een blusinstallatie een Lithium-Ion brand in een beginstadium aantoonbaar moet kunnen beheersen. Niet in de laatste plaats vanwege de impact van een brand die op de omgeving bijzonder groot kan zijn. Daarnaast gaat het ook nog om de beheersing van de bluswaterproblematiek in relatie tot de haalbaarheid en betaalbaarheid. Kortheidshalve vertalen wij deze doelstellingen naar de eigenschappen en effectiviteit van het blusmiddel met het oogmerk de gevolgen van een brand zoveel als mogelijk te beperken.
Daarbij is het goed om te vernemen dat rekening gehouden is met de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving. De nu voorliggende circulaire dient ter overbrugging en zal worden ingetrokken zodra de PGS-37 is gepubliceerd. Dat zal naar onze verwachting nog wel enige tijd in beslag nemen.
Bovendien staan de ontwikkelingen niet stil. Dat geldt niet alleen voor de maatschappelijke discussie rondom Li-Ion branden, maar ook voor innovatieve ontwikkelingen op het gebied van de effectiviteit van blusmiddelen en blusmethoden bij dit soort branden. Terwijl in de dagelijkse praktijk het effect van traditionele (voorgeschreven) blusmiddelen/blussystemen onvoldoende effect sorteert, hebben gerenommeerde bedrijven en onderzoeksinstituten in hun zoektocht naar een effectief blusmiddel inmiddels de toepassing van “BerkiCold” ontdekt en uitvoerig onder praktijkomstandigheden getest en blijkt “BerkiCold” te voldoen aan de beoogde doelstellingen. Hiervoor hebben we de ondersteunende certificaten en referenties toegevoegd.

Referenties over gebruik BerkiCold o.a.:
• VDL-VDL Groep in Eindhoven, breed gebruik van Li-Ion batterijen.
• Joint Research Centre, EU Science Hub, Europese Commissie, in Petten, o.a. Li-Ion batterijen onderzoek.
• DEKRA, testen & certificeren in Arnhem, o.a. Li-Ion batterijen. In 2018 brand gehad bij testen van Li-Ion batterijen, testlab is herbouwd en voorzien van automatische blusinstallatie met BerkiCold.

Zie ook :
https://www.gelderlander.nl/wijchen/wijchens-bedrijf-maakt-furore-met-nieuw-blusschuim-voor-de-elektrischwordende-wereld~a6768112/

Blz. 30: bij oranje kemmler bord ontbreekt het GEVI nr. 90 bij UN 3536

Bijlage