AVV-aanvragen Akkerbouwsector

Reactie

Naam VOF Akkerbouwbedrijf de JOng (T.S. de Jong)
Plaats St.-Annaparochie
Datum 15 januari 2021

Vraag1

1. Bent u van mening dat algemeenverbindendverklaring van het programma Onderzoek en Innovatie Brancheorganisatie Akkerbouw 2021 - 2030 van algemeen economisch belang en van nut is voor de Nederlandse akkerbouwsector als geheel?
2. Hoe beoordeelt u de voorgestelde duur van de algemeenverbindendverklaring van het programma Onderzoek en Innovatie 2021 - 2030?
3. Bent u van mening dat de gevraagde bijdrage tot voldoende voordeel en resultaten leidt voor alle ondernemers in de akkerbouwsector?
ad 1: Ja, akkerbouwers hebben een te klein bedrijf om individueel noodzakelijk teeltonderzoek uit te kunnen voeren. Dit moet in collectief verband gebeuren, dat kan niet op basis van vrijblijvende vrijwilligheid. Een verplichting is dus nodig!
2. Vanwege het meerjarige karakter van teeltonderzoek is het een goede zaak dat er perspectief is voor meerdere jaren van uitvoering en dus ook financiering. Dus ja.
3. In de eerste plaats vindt het onderzoek plaats onder toezicht van de Branche Organisatie Akkerbouw, waar de telersorganisaties namens de boeren een blokkerende stem hebben betreffende onderzoeksvragen. Daarnaast worden voorgestelde onderzoeks onderwerpen eerst door een boerenpanel gescoord op relevantie. Ook kunnen boeren of aanverwante bedrijven zelf onderzoeksvoorstellen in dienen. Deze werkwijze borgt een gedragen onderoek.