Wet implementatie Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen
Reactie
Naam | Middle Point (M.V. van Haren) |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 6 mei 2025 |
Vraag1
U kunt via deze website reageren op het gehele wetsvoorstel en de toelichting. Daarbij heeft SZW een aantal specifieke vragen aan werkgevers:- Kunt u aangeven wat de verwachtte impact zal zijn van de naleving van de maatregelen, in het bijzonder in het eerste jaar na inwerkingtreding? In welke mate behoeft bijvoorbeeld uw bedrijfsvoering aanpassing om aan de nieuwe regels te kunnen voldoen?
- Kunt u in het bijzonder aangeven wat de verwachte impact is van de rapportageverplichting voor werkgevers die voor het eerst moeten rapporteren over het jaar 2026? Dit betreft werkgevers met 150 werknemers of meer.
- Het ministerie van SZW werkt aan voorlichting over de maatregelen uit het wetsvoorstel en aan ondersteuning voor werkgevers bij het voldoen aan de maatregelen. Kunt u aangeven voor welke maatregelen een ondersteuningsbehoefte bestaat en waar deze ondersteuning uit zou kunnen bestaan?
Beste,
De impact is wederom meer administratieve druk en hogere kosten. Dit is niet haalbaar voor het MKB i.c.m. de bestaande regel druk. Ik heb een HR manager nodig op een populatie van 16 interne FTE om ervoor te zorgen dat wij aan alle regels kunnen voldoen. Ik heb de afgelopen jaren voor tonnen zgn. zieke mensen kunnen uitkopen ern advocaten en mediators moeten betalen. Wij doen ook zaken in Duitsland en daar is de relatie werkgever en werknemer beter in balans en liggen de kosten niet zo hoog.
Dan over het wetsvorostel. Een uitstekend doel, maar de weg er naar toe is bezaaid met regels, een uitgebreide rapportage verplichting, forse boetes en een verbod op het vragen naar het laatstverdiende salaris. De arbeidsinspectie krijgt er een mooie taak bij en de overheid zal moeten uitbreiden. Advocaten spinnen hier garen bij, want dat wordt gemakkelijk procederen met omgekeerde bewijslast.
Omdenkend zou de overheid ook de lasten voor vrouwen kunnen verlagen om dit doel te bereiken. Minder regels, minder lasten, minder kosten in de uitvoering/ overheid; misschien wel een win-win-win. Behalve natuurlijk voor de advocaten die deze goudmijn aan zich voorbij zien gaan.
Ik en mijn vrouw zijn beiden ondernemer en werken hard. Er blijft steeds minder over terwijl de druk toeneemt. Wij vragen ons steeds vaker af of wij niet beter de boel kunnen verkopen om buiten NL een nieuw leven te beginnen.
Wij hebben geen behoefte aan ondersteuning. Wij verlangen minder regels en minder belastingdruk.
Mvg.
Maarten