Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Tijdelijke Subsidieregeling Vuurwerkverbod Covid19 detailhandel 2

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 16 januari 2022

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op deze regeling en de toelichting.
LET OP: Er loopt tot en met 31 januari 2022 ook een Regeling over opslag en vervoer.

De vuurwerkbranche begint normaal al rond 1 november met het bevoorraden van de winkels. Pas op 19 november is wederom een tijdelijk vuurwerkverbod aangekondigd, nadat burgemeesters onredelijk veel druk hadden uitgeoefend door een brandbrief te sturen (op basis van onjuiste informatie). Het tijdelijk vuurwerkverbod is een symbolische maatregel, want een onderbouwing met harde verifieerbare cijfers ontbreekt. Sterker nog, de maatschappelijke overlast is verergerd door een toevlucht naar illegaal vuurwerk (open grenzen). Veel krachtiger vuurwerk stroomde al vele weken lang het land binnen.

Dit alles maakt het tweede tijdelijke vuurwerkverbod een zeer frustrerende en onredelijke situatie voor veel verkooplocaties en de daarbij behorende ondernemers die siervuurwerk verkopen. Men realiseert zich te weinig dat de verkoop van vuurwerk iets gezelligs is; het is een sociaal en verbindend ritueel voor zowel de ondernemers als hun klanten.

De subsidie (€ 4.500 per verkooplocatie met een maximum van vijf verkooplocaties vermeerderd met 6% van de in 2019 gerealiseerde omzet in eindejaarsvuurwerk) is echt veel te karig. Deze hoort aanzienlijk hoger te zijn. Veel ondernemers die siervuurwerk verkopen hebben veel meer kosten gemaakt en er tijd in gestopt in aankleding van de winkel, voorbereiding voorverkoop, drukken folders, en klaarmaken van bestellingen.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht