Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Reactie

Naam Veilig Thuis/Verbind de Zorg (Msc. P de Laat)
Plaats Utrecht
Datum 25 mei 2021

Vraag1

Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?
Dit zeer uitgebreid beschreven toekomstscenario lijkt kansrijk. Zeker wanneer ook de adviezen van een aantal serieuze helden die het stuk ook hebben door geworsteld worden meegenomen in de uitwerking.

Verminderen van schakels, vergroten van mogelijkheden in zeer zorgelijke situaties. Samenwerken troef. Top.

Vraag2

In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?
Het zou heel mooi zijn als we deze toekomst tegemoet gaan. Veiligheid voorop, gezinsgericht , 1 team 1 taak, expertise inzetten waar nodig en dat allemaal snel te organiseren aangezien de rechterlijke voorwaarden ondersteunend zijn.


Vraag3

Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?
Het screenen van dit document kost veel tijd. Tijd die zorgverleners veelal niet krijgen/hebben. Zorg/hulpverleners zijn juist de mensen die op dit stuk zouden moeten reageren. Bereikt het hen? Ik betwijfel het. Actief ophalen van feedback in het werkveld is raadzaam.

Het plan klinkt mooi, echter de huidige problemen zijn enorm en de oplossingen zijn eerder nodig dan ná 2025! Daarbij komt, het vertrouwen in de oplossing is bij vele professionals inmiddels tot het 0-punt gedaald.
Wanneer ik benoem dat ik weer een nieuwe organisatie heb ontdekt die goede dingen doet of een team met experts waar een complexe casus besproken kan worden, dan beginnen mijn collega's inmiddels te lachen en te zuchten. Een nieuw toekomstplan zal met dezelfde argwaan worden ontvangen. "Daar gaan we weer. Bij een nieuw kabinet zal het wel wéér anders worden. Tijd en geld om dit te realiseren, dat komt er toch niet."

Hoe tackel je dit? Hoe creëer je hoop en vertrouwen? Volgens mij door zo snel mogelijk met een praktische tool te komen die maakt dat professionals elkaar nu al makkelijker en sneller kunnen vinden als het gaat om complexe casussen. Verbind de Zorg! Een soort "google" voor de (jeugd)zorg waar alle lopende programma's, try-outs, pilots, expertisenetwerken, veldtafels, aanpakken, samenwerkingsverbanden, initiatieven en versnellingen opgesomd zijn en makkelijk vindbaar zijn per regio. Liefst gelaagd: wat is voorliggend aan wat er waarom?
Nog mooier waar je kunt zoeken op casus specifieke feiten: drugs? betrokkenheid politie? verstandelijke beperking? agressieregulatieproblemen? schulden? beperkt netwerk? (geestelijke) gezondheid? huisvesting? nationaliteit? geloofsovertuiging? gemotiveerd voor zorg? OTS?
In MDA++-casussen is er altijd wel sprake van een mix van complicerende feiten. In een random casus kom ik op een gemiddelde van 8 betrokken organisaties die voor mijn betrokkenheid vaak nog niet van elkaars bestaan wisten, of er in elk geval geen rekening mee hielden of gebruik van maakten. Verbind de eilandjes en ga hier alvast op sturen in de verschillende opleidingen.

zie voor hele antwoord de bijlage.

Vraag4

Wilt u vanuit uw kennis en ervaring nog nader reflecteren op een of meerdere van onderstaande aspecten van het toekomstscenario? Zo ja, dan ontvangen we graag hieronder (of in de bijlage) uw schriftelijke reactie hierop. Zo nee, dan kunt u deze vraag overslaan.

- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van de rechtsbescherming en rechtsgelijkheid van kinderen, gezinnen en huishoudens
- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van een gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van hulp, bestaanszekerheid, volwassen GGZ)
- De brede verbinding van het toekomstscenario met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties (0-100)
- De toepassing van rechtspraak in de gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van juridische instrumenten en interventiemogelijkheden gericht op opvoeders)
- De taken en expertise van het lokale team
- De noodzakelijke condities voor het tijdig betrekken van specialistische expertise door de lokale teams, zoals die van het Regionaal Veiligheidsteam en de volwassen GGZ
- De taken en expertise van het Regionaal Veiligheidsteam
- Passende schaalgrootte van het Regionaal Veiligheidsteam
- De condities voor integrale sturing zorg-veiligheid
- Vereenvoudiging van verschillende toezichtmechanismen
De brede verbinding van het toekomstscenario ...:
zie hierboven, Verbind de Zorg!

- Het lokale team...:
Nogmaals, men weet niet wat hij niet weet. Voor het inschatten van complexe casussen zijn specialisten nodig. Voor hen zou het fijn vinden als zij worden ondersteund door een zich steeds verder door ontwikkelend zoekprogramma voor de zorg.
Mijn zorg is dat er te veel gestuurd zal worden op alle problematiek bij het wijkteam onderbrengen (deze zogenaamd kostenbesparende maar in elk geval oplossing uitstellende prikkel is er nu al)

Regionaal Veiligheidsteam...:
De snelheid van schakelen in onveilige situaties moet omhoog, geen wachtlijsten! De onafhankelijkheid moet daarbij gewaarborgd blijven. Feiten toetsen en niet varen op onderbuikgevoel lijkt mij vanzelfsprekend.

- De taken en expertise van het lokale team..:
interdisciplinair- en methodisch werken is belangrijk. Wie doet wat? wanneer? en waarom?

- Passende schaalgrootte van het Regionaal Veiligheidsteam...:
zorg dat de regio's en daarbinnen vallende gemeenten voor alle sociaal-, maatschappelijke- en zorg diensten overeenkomen!
Nu is er MDA++ voor Midden-Nederland en Expertise Netwerk Utrecht Flevoland, waarbinnen weer andere gemeenten vallen. Bekostiging is ook weer anders.
Veiligheidsregio's? zorgdistricten? gebieden die GGZ-crisisteams bestrijken? bij welke regionale toegang hoort dit? compleet ondoorgrondelijk voor de goedopgeleide professional.

- De condities voor integrale sturing zorg-veiligheid..:
Financiering
Verbinding leggen met het werkveld, ga in gesprek
Terugwinnen vertrouwen




Bijlage