Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Reactie

Naam Landelijk Netwerk Veilig Thuis (Landelijk Netwerk Veilig Thuis C van der Meer)
Plaats Utrecht
Datum 28 mei 2021

Vraag1

Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?
Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT) draagt graag bij aan een effectiever en eenvoudiger kind- en gezinsbeschermingsketen. Het LNVT vindt het van belang dat samenwerking wordt verbeterd, zodat volwassenen en kinderen minder lang op hulp wachten, er minder dubbelingen in het werk van de verschillende organisaties is en het werk van de jeugdbescherming beter aansluit op het lokale veld. Het LNVT waardeert de wijze waarop de partijen zijn betrokken in de ontwikkeling van het huidige toekomstscenario. Het is een intensief, ingrijpend en complex proces voor alle betrokken partijen en heeft onder meer geleid tot het inzicht dat de problematiek in samenhang moet worden opgelost met de brede blik op 0-100 jaar.

Vraag2

In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?
Alleen de focus op nieuwe vormen van samenwerking tussen de partners in de jeugdbescherming (GI, VT, RvdK) draagt niet bij aan een groter doel, namelijk eerder en betere hulp en begeleiding voor volwassenen en kinderen. Er zijn fundamentele verbeterslagen nodig in de beschikbaarheid van jeugd- en volwassenhulp, kwaliteit van onafhankelijk onderzoek, inzet van specialisme en toegankelijke begeleiding en bijstand voor volwassenen en kinderen.
De Position Paper LNVT (als bijlage toegevoegd) is een cruciale aanscherping en verrijking op het huidige toekomstscenario. De onderstaande zes genoemde principiële en randvoorwaardelijke items zijn noodzakelijk voor een betere rechtspositie van kinderen en volwassenen en biedt een integraal perspectief dat helpend gaat zijn voor zowel professionals als volwassenen en kinderen in het realiseren van een veilige (thuis)situatie.

Richtinggevende principes:
• Samenhang in zorg: regie op veiligheid én jeugd- en volwassenhulp is dichtbij, beschikbaar, in samenhang en op maat.
• Volwassenen en kinderen in positie: De volwassene en/of het kind wordt gezien, gekend en gehoord. De volwassene en/of het kind heeft een stem en wordt hierin ondersteund.
• Kwaliteit en transparantie: Beoordeling, toetsing en analyse/onderzoek van acute en structurele onveiligheid is onafhankelijk, specialistisch, gezinsgericht en multidisciplinair. Hiermee borgen we hoor en wederhoor en gefundeerde feitenuitspraken.

Randvoorwaardelijke condities:
• Eenduidigheid voor volwassenen en kinderen: Werken vanuit het perspectief van volwassenen en kinderen is outreachend en aansluitend op hun leefwereld.
• Professionele identiteit stimuleren en waarborgen: Een sterke professionele identiteit is de backbone van de professional in transformerende en dynamische ontwikkelingen.
• Continuïteit en commitment: Heb inzicht in wat nodig is voor de continuering van zorg en het commitment van partijen in tijden van verandering.

Zie voor meer informatie de Position Paper van LNVT.

Vraag3

Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?
De medewerkers van de Veilig Thuis organisaties in Nederland hebben ervaring met veranderen sinds het samengaan van de toenmalige organisaties Steunpunt Huiselijk Geweld, Advies en Meldpunt Kindermishandeling en een deel van Bureau Jeugdzorg in 2015. We werken sindsdien aan het continu verbeteren van de aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en onveilige (thuis)situaties van kinderen, volwassenen én ouderen op lokaal, (boven)regionaal en landelijk niveau. Als de beweging de inhoud van het werk versterkt en dit bijdraagt aan het welzijn van kinderen en volwassenen, dan is iedereen bereid tot verandering, is onze ervaring. Dit vraagt echter om een zorgvuldig proces, waarbij we alle genoemde organisaties nodig hebben om gezamenlijk deze verandering in gang te kunnen zetten, zowel vandaag als in de toekomst. Wij zijn zeer bereid hiervoor de benodigde stappen te zetten.

Vraag4

Wilt u vanuit uw kennis en ervaring nog nader reflecteren op een of meerdere van onderstaande aspecten van het toekomstscenario? Zo ja, dan ontvangen we graag hieronder (of in de bijlage) uw schriftelijke reactie hierop. Zo nee, dan kunt u deze vraag overslaan.

- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van de rechtsbescherming en rechtsgelijkheid van kinderen, gezinnen en huishoudens
- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van een gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van hulp, bestaanszekerheid, volwassen GGZ)
- De brede verbinding van het toekomstscenario met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties (0-100)
- De toepassing van rechtspraak in de gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van juridische instrumenten en interventiemogelijkheden gericht op opvoeders)
- De taken en expertise van het lokale team
- De noodzakelijke condities voor het tijdig betrekken van specialistische expertise door de lokale teams, zoals die van het Regionaal Veiligheidsteam en de volwassen GGZ
- De taken en expertise van het Regionaal Veiligheidsteam
- Passende schaalgrootte van het Regionaal Veiligheidsteam
- De condities voor integrale sturing zorg-veiligheid
- Vereenvoudiging van verschillende toezichtmechanismen
Zie de bijgevoegde Position Paper LNVT voor een cruciale aanscherping en verrijking op het huidige toekomstscenario.

Bijlage