Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Reactie

Naam Partners voor Jeugd (Pim Croiset van Uchelen)
Plaats Amsterdam
Datum 23 mei 2021

Vraag1

Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?
Ik juich, als bestuurder van de grootste jeugdbeschermingsorganisatie van Nederland, Partners voor Jeugd, van harte toe dat we ons best doen om versnelling in de hulp aan de meest kwetsbare kinderen en gezinnen in onze samenleving te willen. En het scenario helpt daarbij. Niet meer serieel, maar parallel werken. En vooral gezamenlijk. Mijn organisatie levert graag een grote bijdrage aan het waarmaken van deze transitie.

Vraag2

In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?
Kinderen, gezinnen en huishoudens worden sneller geholpen en in eerste aanleg meteen multidisciplinair beschouwd en dus beter geholpen. Maar het toekomstscenario is veel te beperkt. Problemen als het gebrek aan passende jeugdhulp, het onvermogen van gemeenten om passende jeugdhulp in kaart te brengen en te beheren, en daarmee het zorgen voor effectieve interventies ontbreekt totaal in het scenario. Het echte probleem wordt dus niet opgelost. Daarnaast schiet de aandacht voor de jeugdreclassering in dit scenario grenzeloos te kort. Geen tekst en geen visie. In de bijgevoegde bijlage staat e.e.a. nader toegelicht.

Vraag3

Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?
Zie bijlage. Het scenario is een stapje voorwaarts, maar schiet dermate tekort dat ik de behoefte heb gehad om vanuit de visie in mijn organisatie te vragen om veel toevoegingen.

Vraag4

Wilt u vanuit uw kennis en ervaring nog nader reflecteren op een of meerdere van onderstaande aspecten van het toekomstscenario? Zo ja, dan ontvangen we graag hieronder (of in de bijlage) uw schriftelijke reactie hierop. Zo nee, dan kunt u deze vraag overslaan.

- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van de rechtsbescherming en rechtsgelijkheid van kinderen, gezinnen en huishoudens
- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van een gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van hulp, bestaanszekerheid, volwassen GGZ)
- De brede verbinding van het toekomstscenario met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties (0-100)
- De toepassing van rechtspraak in de gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van juridische instrumenten en interventiemogelijkheden gericht op opvoeders)
- De taken en expertise van het lokale team
- De noodzakelijke condities voor het tijdig betrekken van specialistische expertise door de lokale teams, zoals die van het Regionaal Veiligheidsteam en de volwassen GGZ
- De taken en expertise van het Regionaal Veiligheidsteam
- Passende schaalgrootte van het Regionaal Veiligheidsteam
- De condities voor integrale sturing zorg-veiligheid
- Vereenvoudiging van verschillende toezichtmechanismen
Ik heb een en ander toegelicht in de bijlage, als bestuurder samen met de directeur van mijn expertisecentrum. Er is zoveel meer nodig dan dit scenario om kwetsbare kinderen en gezinnen echt te helpen, dat ik het zonde zou vinden als we denken dat we er met dit scenario zijn.

Bijlage