Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Reactie

Naam Fivoor (Mw. Dr. R van der Lem)
Plaats Rotterdam
Datum 15 juni 2021

Vraag1

Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?
Een duidelijk positief aspect is de ambitie om de bescherming van kinderen te vereenvoudigen. Een ander positief aspect vind ik de erkenning dat de gezinsleden afzonderlijk en als geheel een verschillende behoefte aan zorg, bescherming en begrenzing nodig hebben.

Vraag2

In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?
De integratie van verschillende elementen biedt duidelijk meer mogelijkheden dan de fragmentatie die nu wordt ervaren.

Vraag3

Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?
Het is van belang om altijd rekening te houden met de randvoorwaarden: zonder voldoende professionals en zonder voldoende financiele middelen zal het resultaat onvoldoende zijn. Als hiervoor onvoldoende aandacht is maakt het de professionals kwetsbaar: bij incidenten doen ze het alweer fout, omdat er toch gewerkt wordt volgens een nieuwe methode en er dan nog steeds incidenten zijn. HIermee wordt het weer minder aantrekkelijk om als professional te werken, waardoor er nog minder komen. En zo ontstaat er een spiraal naar beneden. Ik zou verder willen meegeven in de communicatie aandacht te besteden dat een risicoloze of incident vrije maatschappij eenvoudig weg niet bestaat. En daar politiek en media bewustzijn voor ontwikkelen.

Vraag4

Wilt u vanuit uw kennis en ervaring nog nader reflecteren op een of meerdere van onderstaande aspecten van het toekomstscenario? Zo ja, dan ontvangen we graag hieronder (of in de bijlage) uw schriftelijke reactie hierop. Zo nee, dan kunt u deze vraag overslaan.

- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van de rechtsbescherming en rechtsgelijkheid van kinderen, gezinnen en huishoudens
- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van een gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van hulp, bestaanszekerheid, volwassen GGZ)
- De brede verbinding van het toekomstscenario met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties (0-100)
- De toepassing van rechtspraak in de gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van juridische instrumenten en interventiemogelijkheden gericht op opvoeders)
- De taken en expertise van het lokale team
- De noodzakelijke condities voor het tijdig betrekken van specialistische expertise door de lokale teams, zoals die van het Regionaal Veiligheidsteam en de volwassen GGZ
- De taken en expertise van het Regionaal Veiligheidsteam
- Passende schaalgrootte van het Regionaal Veiligheidsteam
- De condities voor integrale sturing zorg-veiligheid
- Vereenvoudiging van verschillende toezichtmechanismen
Als directie van het domein Ambulante zorg van een grote instelling voor forensische en intensieve psychiatrie (Fivoor), zou ik het fijn vinden om aansluiting te vinden bij de locale en/of regionale veiligheidsteams. Het zou ons helpen om concrete vragen/verwachtingen te ontvangen en uit te kunnen leggen wat ons aanbod is (en waar onze beperkingen liggen). We zouden wel willen aansluiten bij het toekomstscenario op basis van vragen, het is voor ons minder voor de hand liggend om hierin in een vroeg stadium of als initiatiefnmers te acteren.