Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Reactie

Naam Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland (drs. FM de Groot)
Plaats Amsterdam
Datum 7 juni 2021

Vraag1

Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?
Het is een positieve ontwikkeling dat wordt voorzien in regionale veiligheidsteams, waar specialistische expertise beschikbaar is voor gezinnen en huishoudens op het gebied van ontwikkelingsbedreiging en veiligheid. Zo kunnen deze teams samen met de lokale teams samenhangende hulp en steun organiseren voor het hele gezin. Ook positief daarbij is dat internationale verdragen als richtsnoer worden gebruikt en dat het plaatsvindt vanuit een lerende cultuur.

Vraag2

In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?
Zie vraag 1: er komt meer samenhang tussen wat de partners die 'opgaan' in de regionale veiligheidsteams voorheen deden en de lokale teams. Dit resulteert hopelijk in effectievere hulp en bescherming.

Vraag3

Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?
Ik wil graag twee aandachtspunten meegeven:
1. de rol van de jeugdRECLASSERING is tot nu toe onderbelicht. Het is belangrijk dat ook deze taak goed wordt uitgewerkt, vanwege het belang voor de specifieke groep jongeren met een combinatie van zorg- en veiligheidsproblematiek (dus jongeren die in aanraking komen met politie en justitie. Deze groep vraagt om specifieke forensische kennis en expertise.
2. er wordt geen relatie gelegd met de zorg- en veiligheidshuizen (ZVH), terwijl dit ook gaat over gezinnen en huishoudens waarbij problemen op het snijvlak van veiligheid en zorg spelen (en waarvan sommige dus bekend zijn bij het regionale ZVH)