Tijdelijke subsidieregeling vuurwerkverbod COVID19

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Bosch
Datum 1 maart 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op deze regeling en de toelichting.
Vraag 1: Bij Artikel 7 spreekt men van 6% van de omzet. Is dit bedrag incl BTW of excl BTW?
Over heel 2019 of alleen kw 4 eindejaarsverkoop?
Vraag 2: Bij Artikel 9 D: Wat wordt verstaan onder eindejaarsvuurwerk besteld te hebben?
Is dit een geplaatste betaalde order? Aangezien veel detaillisten wel voororders hebben geplaatst maar deze niet uitgeleverd hebben gekregen en ook niet betaald hebben beschikken zij niet over een fysieke order. De orders zijn namelijk geannuleerd of moeten detaillisten dit zien als doorgeschoven orders. En valt het dan wel onder besteld vuurwerk. Er zijn heel veel winkels die momenteel lege bunkers hebben dan zou je bij een andere interpretatie van besteld vuurwerk hier dus niet aan voldoen. Dat laatste lijkt me dus überhaupt niet de bedoeling. En moeten deze eventuele geplaatste orders aangeleverd worden? Zo ja, hoeveel? Zie ook punt Artikel 10 E.

Vraag 3: Artikel 10 C : Dienen dit alle 2019 inkoopfacturen te zijn of volstaat 1 factuur zodat men kan zien dat je in 2019 vuurwerk gekocht en verkocht hebt?
Op basis van de overleggen zou dit inderdaad gevraagd worden om aan te kunnen tonen dat je in 2019 gekocht en verkocht hebt. Niet specifiek gesproken over aantallen facturen, maar zoals het nu in de regeling staat gaat het dus om meervoud. Echter, LET OP! In artikel 1 bij de begripsbepalingen wordt omzet van de eindejaarsverkoop 2019 als volgt omschreven: inkoopwaarde van de in 2019 ingekocht eindejaarsvuurwerk vermenigvuldigd met een factor 2. Dit duidt erop dat de overheid niet meer willen gaan rekenen met de daadwerkelijke omzetcijfers o.b.v. de btw-aangiftes, maar dat de overheid gaat werken op basis van alle inkoopfacturen x 2 om zo tot de omzet van een winkelier te komen. Dit is natuurlijk absurd; een winkelier kan in 2019 juist meer of minder hebben ingekocht, goedkoper inkopen wordt dus harder gestraft en duur inkopen wordt beloond etc. etc. De berekening zou moeten gaan om daadwerkelijke omzet o.b.v. btw-aangiftes, waarbij inderdaad een of meerdere inkoopfacturen gevraagd kan worden ter controle alhoewel dat er eigenlijk niet eens toe doet.
TOT SLOT: Werken op basis van inkoopfacturen is daarnaast juist ook veel te fraudegevoelig.
Graag wil ik hier een antwoord op?