Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet kind, draagmoederschap en afstamming - kinderkoop en wensouderverlof

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Berkel en Rodenrijs
Datum 11 juli 2020

Vraag1

Welke aspecten van de regeling behoeven naar uw oordeel nadere beschouwing?
Het is goed dat er gekeken wordt naar manieren om draagmoederschap juridisch te regelen. Maar de term kinderkoop is zeer onterecht voor stellen die hun kinderwens in vervulling hebben laten gaan door uit te wijken naar commercieel draagmoederschap. Het doet alle liefde die in zo'n traject zit teniet. En die liefde is vanuit alle betrokken aanwezig. Kinderkoop doet denken aan handel in mensen en dat is onjuist en tevens ontzettend kwetsend voor alle betrokken partijen die ooit een commercieel draagmoederschapstraject hebben doorlopen.

In de VS is commercieel draagmoederschap toegestaan. Vooraf worden er heldere afspraken gemaakt, ook over de vergoeding die de draagmoeder krijgt voor het dragen van een kind. Geen schimmige constructies, kleine letters of onvoorziene zaken. In elke afspraak staat het belang van het kind voorop. Juist ook vanwege de professionele ondersteuning door bemiddelingsbureaus, IVF klinieken en advocaten wordt gewaarborgd dat uitsluitend draagmoeders en wensouders met de juiste intenties en onder de beste omstandigheden voor het kind zo'n traject kunnen doorlopen. Dat een draagmoeder in de VS een vergoeding krijgt voor het dragen van een kind naast een vergoeding voor de gemaakte kosten, is goed te rechtvaardigen. Een vergoeding heeft niets te maken met uitbuiting. De draagmoeder heeft 9 maanden de zorg voor een kind. Voor stellen die niet op de natuurlijke manier een kind kunnen krijgen, is niets belangrijker dan dat het kind onder de best mogelijke omstandigheden kan ontwikkelingen. Met veel liefde en toewijding de kinderwens in vervulling laten gaan van de wensouders staat bij zo'n traject zonder twijfel centraal, maar uiteraard heeft de zwangerschap een grote fysieke en emotionele impact op de draagmoeder en haar gezin.

Commercieel draagmoederschap in de VS is voor een aantal stellen momenteel de enige veilige en beschikbare manier waarop hun kinderwens te realiseren is. Eventuele misstanden waar de wet naar lijkt te verwijzen zouden veel gerichter aangepakt moeten worden en vertrouwen zou neergelegd moeten worden bij de hiervoor genoemde professionele instanties, indien nodig met toetsing door een rechter bij mogelijke misstanden.

Wij kunnen terug kijken op een traject met veel liefde door onze Amerikaanse draagmoeder en haar gezin, met een enorme betrokkenheid voor, tijdens en na de zwangerschap en een band tussen onze gezinnen voor het leven. Het zou zonde zijn als andere stellen deze kans ontnomen wordt.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht