Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet kind, draagmoederschap en afstamming - kinderkoop en wensouderverlof

Reactie

Naam Drs M Faber
Plaats Houten
Datum 17 juli 2020

Vraag1

Welke aspecten van de regeling behoeven naar uw oordeel nadere beschouwing?
Wij zijn enorm geschrokken van de voorstellen die nu voorliggen om het geven van een vergoeding aan een draagmoeder strafbaar te stellen. Dit gaat absoluut niet over kinderkoop, kinderkoop moet verboden zijn. Maar het geven van een vergoeding aan iemand die iets waanzinnigs voor ons gedaan heeft strafbaar stellen? Ik kan hier gewoon niet bij!

Wij hebben als mannenstel 3 kinderen uit de USA via twee fantastische draagmoeders. Nog steeds hebben we veel contact met hun en zonder Covid19 waren we morgen weer met ons gezin naar de USA gegaan om deze twee fantastische dames te ontmoeten. Ik ben heel blij dat wij een vergoeding hebben gegeven. Van alle kosten die wij gemaakt voor deze trajecten, gaat uiteindelijk nog geen 20% naar de draagmoeder. In de USA is alles op geen zeer goede en strakke manier gereguleerd: draagmoeders mogen geen schulden hebben, worden zeer goed gescreend, zelfs hun omgeving moet een rapport schrijven en medisch worden zij zeer goed getest, het risico voor hen moet zo klein mogelijk zijn. Ongeveer 90% van de aangemelde draagmoeders valt om een van deze redenen af. De draagmoeders zelf doen dit met hun hele hart! Onze eerste draagmoeder, zelf arts in Charlotte, heeft 3 tweelingen voor andere koppels gedragen. En daarna heeft ze zelf nog een kindje uit China geadopteerd. De kosten van deze adoptie zijn een stuk hoger dan de vergoeding die ze van ons heeft ontvangen. Dit geeft maar aan dat deze vrouwen dit met hun hart doen! Door de vergoeding is juist ook de regulering veel serieuzer en beter.

Ik begrijp volkomen dat sommige minder goed gereguleerde landen worden afgesloten. Maar zorg dan dat er bepaalde voorwaarden worden gesteld, zoals screening van de draagmoeder, geen schulden hebben, een max vergoeding die in verhouding staat van wat dat waard is in het betreffende land, een kind altijd zijn biologische afkomst kan achterhalen, etc.

Er zijn veel onderzoeken gedaan op dit vlak, en niets wijst er op dat kinderen via een draagmoeder die een vergoeding krijgt, minder gelukkig zijn. Check vooral dus de onderzoeken op dit vlak: https://menhavingbabies.org/surrogacy-resources/research-library/

Dit is een zeer ernstige zaak, laat je ajb leiden door feiten en ervaringen. En zorg dat we een stap vooruitzetten in Nederland i.p.v. achteruit. De staatscommissie Herijking Ouderschap had hele goede voorstellen. Spijtig dat hier nu zo mee om wordt gegaan. Ik ben graag bereid mondeling een toelichting te geven als dat nodig is.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht