Besluit opleidingseisen orthopedagoog-generalist

Reactie

Naam Amerpoort (drs Matthijs Heijstek)
Plaats Maarssen
Datum 22 mei 2019

Vraag1

In artikel 3, tweede en derde lid, staan de eisen die aan het onderwijs en de werkervaring in de opleiding tot orthopedagoog-generalist worden gesteld. In de artikelen 4 en 5 (in het bijzonder: artikel 5, eerste lid) staan de competenties die hiermee worden verworven. Worden hiermee alle aspecten van de beroepsuitoefening van de orthopedagoog-generalist bestreken? Zo nee, welke aspecten mist u?
orthopedagogische deskundigheid is breed genoeg. Belangrijk is dat daar bij inbegrepen is: het begeleiden (coachen en aansturen) van (beroeps)opvoeders. Dus niet enkel diagnostiek en behandeling.

Vraag2

In artikel 10 staat de speciale instroomregeling voor orthopedagogen-generalist beschreven. Deze heeft twee varianten.
Op grond van variant 1 komt de orthopedagoog-generalist die een academische opleiding pedagogische wetenschappen, psychologie of gezondheidswetenschappen heeft voltooid én een opleiding tot orthopedagoog-generalist aan de PPO Groningen, de UPO-G Groningen, PDBO Randstad Leiden/Amsterdam, de RINO Zuid Eindhoven/Nijmegen of de RINO Zuid- en Oost-Nederland heeft voltooid of een individueel opleidingstraject van de NVO heeft afgerond, in aanmerking voor inschrijving in het BIG-register van orthopedagogen-generalist.
Op grond van variant 2 komt de orthopedagoog-generalist die een academische opleiding pedagogische wetenschappen, psychologie of gezondheidswetenschappen heeft voltooid én die op het moment van inwerkingtreding van het besluit is ingeschreven in het register van orthopedagogen-generalist van de NVO, in aanmerking voor inschrijving in het BIG-register van orthopedagogen-generalist.
Het doel van de instroomregeling is om diegene die nu al het beroep van orthopedagoog-generalist uitoefent en die is opgeleid op het in dit besluit beoogde opleidingsniveau de mogelijkheid te bieden om zich in te schrijven in het BIG-register. Wordt dat doel hiermee volgens u bereikt? Zo nee, welke opleidingen, die volgens u vergelijkbaar zijn met niveau van de in dit besluit aangewezen opleidingen, ontbreken nog in de instroomregeling?
Nee, deze is helder

Vraag3

Zijn er andere punten in het ontwerpbesluit die naar uw mening aandacht behoeven of die het ontwerp kunnen versterken?
In de toelichting van artikel 1 staat dat de opleiding tot OG verantwoordelijk is voor de werkzaamheden in de praktijk. Dit kan leiden tot een ingewikkelde situatie. De werkgever is verantwoordelijk voor de werknemer en de werkzaamheden. Wanneer een opleiding hier eisen aan gaat stellen of invloed op wil uitoefenen, moeten werkgevers worden betrokken.

In het OG-veld zijn veel orthopedagogen uit de gehandicaptenzorg. Gehandicaptenzorginstellingen zijn dit niet gewend. Wellicht goed om de VGN te betrekken.