Besluit naturalisatietoets 2021

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 1 december 2020

Vraag1

N.v.t.
Ik verbaas mij over het fragment "Aanleiding om een nieuw Besluit naturalisatietoets vast te stellen is het streven om het vereiste niveau van beheersing van het Nederlands in Europees Nederland te verhogen. Immers: ‘Het Nederlanderschap is iets om trots op te zijn en wat je moet verdienen’."

Hoe volgt uit de stelling dat het Nederlanderschap iets is om trots op te zijn en wat je moet verdienen, dat niveau A2 niet en B2 wel toereikend is?

En waarom zou ik eigenlijk trots moeten zijn op het Nederlanderschap, en hoe heb ik het verdiend? Het Nederlanderschap is mij bij geboorte overkomen, ik heb daar nooit iets voor gedaan.

En hoe zit het met mensen die net als ik het Nederlanderschap bij geboorte is overkomen maar die zich nadien nooit het Nederlands op B1-niveau hebben eigengemaakt, of die nooit hebben leren lezen en schrijven? Komt er binnenkort een wet die deze mensen hun Nederlanderschap afneemt, of die stelt dat kinderen voortaan statenloos zijn totdat ze het Nederlands op B1-niveau beheersen?

De hele tekst ademt onwil om mensen die een ander lot in de geboorteloterij hebben getrokken te laten delen in wat de bedenkers in de schoot geworpen kregen.

Zelfs de stelling dat een bepaald taalniveau vereist is om in de maatschappij te kunnen functioneren, hoe plausibel ook, komt gezocht over, want nergens wordt onderbouwd dat het benodigde niveau B1 is. Sterker nog, juist op dit essentiële punt wordt gehinkt op twee gedachten: in de Caribische delen van het Koninkrijk wordt een ander niveau gevraagd (A2 voor elk der lokaal gesproken talen) dan in Europees Nederland (B1). De zin "De tweetaligheid van de toets en daarnaast de niet-Nederlandstalige woonomgeving zijn redenen om het bestaande taalniveau te handhaven" overtuigt niet, want als voor goed functioneren B1-niveau is vereist, is hiermee gezegd dat het in de Caribische delen van het Koninkrijk mogelijk is een diploma te behalen zonder in de maatschappij te kunnen functioneren. Ik kan mij althans niet voorstellen dat het noodzakelijke niveau afhangt van de taal. Omgekeerd, als in de Caribische delen van het Koninkrijk A2 toereikend is, dan is blijkbaar A2 meer algemeen toereikend, ook in Europees Nederland.

Kennelijk was bij de totstandkoming van dit voorstel verhoging van de lat om te kunnen naturaliseren een doel op zichzelf, en zijn daar vervolgens wat drogredenen bij gesprokkeld. Als dit de manier is om niet-Nederlanders te bejegenen, kan ik niet trots zijn op mijn Nederlanderschap.