Wetsvoorstel modernisering personenvennootschappen

Reactie

Naam Daisy Hidding
Plaats Langeraar
Datum 10 april 2019

Vraag1

Hoe beoordeelt u het conceptvoorstel modernisering personenvennootschappen?
Een beetje kort door de bocht. Dan van het ontwerp van van grinten duidelijker. De personenvennootschap is vanouds een samenwerkingsverband tussen personen. Door hier rechtspersoonlijkheid aan te geven verdwijnt naar mijn inziens, dus in het kader van een afgescheiden vermogen, de hoofdelijke aansprakelijkeheid en is boek 2 van toepassing. Er wordt niets beschreven over hoe de rechtspersoonlijkheid ontstaat, alleen dat het gebrekkig kan zijn. Dit is dus al een leemte.
Bij de inbreng wordt boek 7 weer aangehaald, algemeen goederenrecht maar daarin vallen ook leemten, die aangehaalde artikelen moeten dan ook aangepast worden.
De administratieplicht lijkt mij ook wel erg vergaan, de overeenkomst is dan consensueel en blijkt ineens tot rechtpersoonlijkheid te leiden en dan moet wel ineens aan een administratieplicht worden voldaan? moeten deze dan ook ineens gedeponeerd worden in het handelsregister?
In artikel 807 staat heel mooi ieder deelt in een gelijk deel (niet dwingend recht) daarna staat er het deel wordt vastgesteld bij besluit? Uhm, lekker handig. Maak hier dan van In beginsel deelt iedere vennoot mee in een gelijk deel, tenzij anders is besloten (in een vergadering, overeenkomst)?
Die hoofdelijke verbondenheid vind ik wel achterhaalt. Bij het ontstaan van rechtspersoonlijkheid ontstaat, naast de gebonden gemeenschap, een afgescheiden vermogen. De vennootschap doet mee in het rechtsverkeer en, onder leiding van de vennoten, is een zelfstandige eenheid geworden. Rechtspersonen zijn gelijk aan natuurlijke personen dus waarom niet een verplicht gestort kapitaal zoals bij de BV vroeger was? Geef de crediteuren dan een mogelijkheid om zich te verhalen op dat gestorte kapitaal. Die Bv's zijn natuurlijk een flop geworden sinds de invoering van 1 euro als kapitaal. Daarbij geeft die hoofdelijke aansprakelijkheid ook een extra zorg met zich mee namelijk het huwelijk en diens goederengemeenschap. Oke, de helft van die gemeenschap is van de partner maar een zaakscrediteur kan zich gewoon verhalen op het gehele privevermogen van de vennoot. Dus ook dat deel van die partner.
Misschien een idee om daar eens naar te kijken.