Klimaatplan en INEK

Reactie

Naam P. Lukkes
Plaats Leeuwarden
Datum 2 oktober 2019

Vraag1

- Algemeen -

Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?

Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?

Geachte beleidspersonen (tevens volksvertegenwoordigers????)
Als U op eigen kosten een aanzienlijk bedrag uit denkt te geven, dan stelt U zichzelf een aantal rationele vragen zoals:
a) Ben ik bezig om in een echte behoefte te voorzien of is het een bevlieging, die over een paar weken wel voorbij zal zijn?
b) Hoe nuttig is de voorgenomen uitgave? Staan daar inkomsten tegenover en hoe staat het met de balans tussen baten en kosten?
c) Hoe noodzakelijk is de uitgave? Hoe scherp is het op te lossen probleem gespecificeerd? Stel dat er na die specificatie toch nog een probleem over blijft, dan is het normaal dat er meerdere -dikwijls vele- oplossingen voor bestaan. Dus is een vergelijkende analyse van kosten, baten, efficiency en effectiviteit van de denkbare oplossingen nodig.
d) Met welke urgentie moet het probleem worden opgelost, De volgende generatie zal hetzelfde probleem vele malen beter en goedkoper oplossen.
e) In welke mate zal de uiteindelijk gekozen oplossing het probleem de wereld uit helpen? Veel problemen zijn globaal. Aangezien er van de 455 bewoners van deze aarde er 454 GEEN Nederlander zijn is het strijk en zet zo dat wij - maar ook U - de eigen vermogens om problemen op te lossen grotelijks ( en beschamend) overschatten.

Het voorgaande doende past U prima op Uw eigen belangen. Maar hoe staat het met de belangen van de Nederlandse huishoudens? Die moeten U toch minsten zo sterk aan het hart gaan. Daarvan zal Uw beleid toch luid en duidelijk getuigen, zo neem ik aan. Want het is uiteindelijk de burger die hiervoor honderden miljarden euro's moet bijdragen.
Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar door U aan de bevolking voorgelegde analyses van nut, noodzaak en urgentie , analyses van kosten en baten en van de werkelijke - en bovenal GEGARANDEERDE- bijdrage aan de oplossing van het veronderstelde klimaatprobleem en de energietransitie.
Ik hoef U niet te vertellen, dat ik niets heb gevonden. Hetgeen betekent dat U, als het om de portemonnee van de burger gaat, een stuk slordiger bent dan wanneer het om eigen portemonnee gaat.
Mijn conclusie is dan ook dat U bezig bent Uw klimaatbeleid en het energiebeleid op buitengewoon onzorgvuldige wijze gestalte te geven. De bevolking van dit land verdient dit niet.