Wet Verbetering informatie en ondersteuning bij ongewenste zwangerschap

Reactie

Naam Expertgroep seksuele gezondheid NHG (Peter Leusink)
Plaats GOUDA
Datum 23 oktober 2018

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op het wetsvoorstel?
Dit voorstel is overbodig aangezien de kern van het voorstel al is vastgelegd in de WAfZ artikel 5, lid 2, a.: dat de vrouw die het voornemen heeft tot afbreking van zwangerschap en zich met een daartoe strekkend verzoek tot de arts heeft gewend, wordt bijgestaan, in het bijzonder door het verstrekken van verantwoorde voorlichting over andere oplossingen van haar noodsituatie dan het afbreken van de zwangerschap;

Vraag2

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, op een duidelijke wijze mondelinge en schriftelijke informatie krijgt over alle alternatieven die zij heeft voor het afbreken van de zwangerschap?
Dit is niet in overeenstemming met de WGBO die stelt dat informatie op maat moet kunnen worden gegeven en niet dat iedere patient dezelfde informatie dient te krijgen. Stel dat een ongewenst zwangere vrouw een kind na de bevalling ter adoptie wil afstaan. Dan is een arts geen goed hulpverlener conform WGBO als deze de vrouw er op wijst dat zij ook een abortus zou kunnen doen. De arts dient dan de oorspronkelijke keuze van de vrouw te respecteren. Zoals uit wetenschappelijk onderzoek bekend (NIVEL ism Rutgers) heeft 80% van de vrouwen voorafgaand aan een bezoek aan de huisarts al haar keuze gemaakt. Deze vrouwen dienen conform WGBO niet alle informatie te ontvangen, maar, zoals al hierboven gesteld in WafZ art 5. lid 2a: verantwoorde voorlichting in aansluiting op haar wens.

Vraag3

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om gebruik te maken van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning?
Alleen indien een vrouw twijfels heeft over haar keuze is het wenselijk haar gespecialiseerde keuzebegeleiding aan te bieden. Zoals gesteld betreft dit een klein aantal vrouwen van rond de 20%. Niet alle vrouwen hoeft dit aanbod dus te worden gedaan.

Vraag4

Wat is uw reactie op het voorstel om de gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning landelijk en structureel te bekostigen?
Dit vind ik een goed voorstel. Wel dienen kwaliteitseisen aan een dergelijke instantie te worden gesteld en dient deze organisatie neutraal te zijn in haar oorsprong en visie.