Wet Verbetering informatie en ondersteuning bij ongewenste zwangerschap

Reactie

Naam KU Leuven (Mr. S.R. Murris)
Plaats Leuven, Belgie
Datum 15 november 2018

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op het wetsvoorstel?
Niet erg positief, het is naar mijn mening uiteraard wenselijk om vrouwen meer informatie te kunnen geven indien mogelijk en indien daar vanuit hen vraag naar is. De (anonieme) hulplijn die in Duitsland aanwezig is, is een vrij positieve ontwikkeling; zeker ook vanwege het stigma dat nog steeds op abortus ligt. Maar het besluit tot abortus is een beslissing van de vrouw en haar omgeving zelf en niet die van de overheid. Het verplichte karakter van de consultaties met betrekking tot kennisgeving rondom abortus is ten eerste onnodig. Verder lijkt dit wetsvoorstel te veel in te spelen op de alternatieven en het 'leven' dat zogenaamd op het spel zou staan. Dit lijkt te wijzen op een onwenselijke christelijke motivering, zoals dat vooral ook aanwezig is in de Verenigde Staten.

Vraag2

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, op een duidelijke wijze mondelinge en schriftelijke informatie krijgt over alle alternatieven die zij heeft voor het afbreken van de zwangerschap?
In principe sta ik hier niet negatief tegenover, maar lijkt me deze informatie zoals hier omschreven ongebalanceerd. Er zou hier tegenover moeten staan wat het inhoud om een kind op te voeden en wat de financiele en maatschappelijke consequenties voor zowel de familie als verdere omgeving zijn indien de vrouw wenst het kind te houden. Niet alleen het kind weg laten nemen (dmv abortus), maar ook de keuze om het te houden zou op een zo rationeel mogelijke manier uiteen gezet moeten worden.

Vraag3

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om gebruik te maken van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning?
Met de mogelijkheid is op zich niks mis, ik ben eerder terughoudend ten opzichte van de invulling van de specifieke keuzebegeleiding. In het wetsvoorstel werd het me nog niet genoeg duidelijk wat voor een organisaties of instituties hier verantwoordelijk voor zouden zijn, als dit niet de huisarts is.

Vraag4

Wat is uw reactie op het voorstel om de gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning landelijk en structureel te bekostigen?
Dit lijkt me onnodig en daarnaast ook eerder een inperking op de rechten van de vrouw in kwestie dan een verrijking. Er wordt op die manier gesuggereerd dat de overheid nodig is bij de besluitvorming die grotendeels prive is. Ook denk ik dat het beter is om dit geld te investeren in andere sectoren binnen de gezondheidszorg (waar het geld nog veel meer nodig is).