Wet Verbetering informatie en ondersteuning bij ongewenste zwangerschap

Reactie

Naam Drs. J.J. Tijhaar
Plaats Zwolle
Datum 1 november 2018

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op het wetsvoorstel?
Deze aanpassing van de wet is niet noodzakelijk. Ik vind het betuttelend en beschouw het juist als een poging om de individuele keuze van mensen te beïnvloeden. Onder het mom van betere voorlichting worden er andere opties genoemd, alsof daar al niet vanzelfsprekend over nagedacht wordt door deze mensen in een benarde situatie. Bovendien is het ook een recht in het leven om keuze’s te maken waar je wellicht later anders op terugkijkt. Het voorstel doet wat mij betreft geen recht aan de emancipatie en gelijke rechten en kansen voor de vrouw.

Vraag2

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, op een duidelijke wijze mondelinge en schriftelijke informatie krijgt over alle alternatieven die zij heeft voor het afbreken van de zwangerschap?
Dit vind ik te betuttelend. Bovendien wordt hier in de huidige situatie al voldoende in voorzien.

Vraag3

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om gebruik te maken van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning?
Het voorstel vind ik te betuttelend. Er kunnen natuurlijk situaties zijn waarin een vrouw twijfels heeft over haar keuze. In dat geval is het wenselijk haar gespecialiseerde keuzebegeleiding aan te bieden. Aangezien dat niet frequent voorkomt, is het standaard aanbieden eveneens een poging om een voet tussen de deur te krijgen en de keuze te beïnvloeden. Niet alle vrouwen hoeft dit aanbod dus te worden gedaan.

Vraag4

Wat is uw reactie op het voorstel om de gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning landelijk en structureel te bekostigen?

Dit vind ik een goed voorstel. Er dienen kwaliteitseisen aan een dergelijke instantie te worden gesteld en dient deze organisatie neutraal te zijn in haar oorsprong en visie. Gezien de dubieuze achtergrond (geen objectiviteit en bevooroordeeld) van de Stichting Siriz, kunnen de politiek en de ambtenaren in Nederland deze kwalitietseisen blijkbaar niet borgen. Dat is zorgwekkend.