Wet Verbetering informatie en ondersteuning bij ongewenste zwangerschap

Reactie

Naam humanistisch verbond (drs c compas)
Plaats amsterdam
Datum 9 november 2018

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op het wetsvoorstel?
Het wetsvoorstel is overbodig. Het humanistisch Verbond raadt het indienen van het wetsvoorstel af. In de WAZ is al geregeld dat vrouwen verantwoorde voorlichting dienen te krijgen in aansluiting op hun wens. Het is de vrouw zelf die dus vraagt om die informatie. De vrouw beslist zelf wat zij nodig heeft om tot een verantwoorde weloverwogen keuze te komen. Het is niet aan de wetgever om die verantwoordelijkheid van haar over te nemen. Dat is onnodig betuttelend en in strijd met de zelfbeschiking. Zelfbeschikking betreft niet alleen de uitkomst van het overwegingsproces, maar ook de wijze waarop je de afweging maakt.

Vraag2

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, op een duidelijke wijze mondelinge en schriftelijke informatie krijgt over alle alternatieven die zij heeft voor het afbreken van de zwangerschap?
Zie vraag 1. Onderdeel van de zelfbeschikking is dat de vrouw zelf aangeeft welke informatie zij nodig heeft om tot haar eigen weloverwogen beslisisng te komen. Zowel de WGBO als de WAZ stellen dat informatie op maat moet worden gegeven en moet aansluiten bij de vraag. Er is geen enkele reden om vrouwen in deze situatie anders te behandelen.

Vraag3

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om gebruik te maken van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning?
Ook hier geldt dat als een vrouw aangeeft dat zij twijfelt en behoefte heeft aan keuzehulp, zij ook goed geinformeerd dient te worden over de mogelijkheden voor keuzehulp. Indien de vrouw deze twijfel niet heeft is het niet juist deze keuzebegeleiding op te dringen.

Vraag4

Wat is uw reactie op het voorstel om de gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning landelijk en structureel te bekostigen?
Wij zien dat een kleine groep behoefte heeft aan keuzehulp. Gespecialiseerde landelijke keuzehulp voorziet in die behoefte. Voorwaarde is dat die keuzehulp als doel heeft om vrouwen in vrijheid tot hun keuze te laten komen. De hulpverlener dus uitsluitend hulp verleent aan de vrouw en geen andere belangen dient. De hulpverlener dient dus niet sturend te zijn en er moet op toegezien worden dat professionals juiste en eerlijke informatie geven die aansluit op de behoefte van vrouwen .