Houtskoolschets acute zorg

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 27 oktober 2020

Vraag1

We zouden graag van u willen weten wat anders moet of beter kan in deze visie over de herinrichting van de acute zorg.
Wat niet in de houtkoolschets staat beschreven is de manier waarop de acute farmaceutische zorg geregeld zou kunnen worden. Het hele woord farmacie komt niet aan bod, en het fenomeen apotheker slechts één keer. Ik denk dat de farmacie op meerdere momenten in beeld zou moeten komen: openbare farmacie, dienst(ANW)-farmacie en de ziekenhuisfarmacie.

1. Zoveel mogelijk acute zorg voorkomen
Ziekenhuisopnames kunnen medicatie gerelateerd zijn. Hier wordt niet over gesproken. Er zijn onderzoeken en opvolgingsvoorstellen aanwezig om deze opnames te voorkomen. Het lijkt mij zinvol als de farmaceutische zorg in de preventie wordt meegenomen en een betaaltitel krijgt.
Bij de transfer van ziekenhuis naar de thuissituatie of anders wordt niet gesproken over de farmaceutische zorg. Deze wordt vergeten, terwijl juist in deze overdrachtsmomenten zo veel mis kan gaan, waar farmaceutische zorgverleners vervolgens heel erg druk mee bezig zijn om deze zorg weer goed in te regelen!

2. Een nieuwe inrichting van het acute zorglandschap
Er wordt gesproken over een goede spreiding integrale spoedposten. Zouden bij deze spoedposen ook niet integraal de farmaceutische zorg meegenomen moeten worden? Na uitstroom HAP/SEH wordt toch ook vaak een farmaceutisch beleid meegegeven?

3. Randvoorwaarden om de transformatie naar een nieuw acuut zorglandschap te realiseren.
Er ligt een mooi digitale infrastructuur, genaamd LSP. Dit is echter een log apparaat waar doorontwikkelingen zeer traag verlopen, dit geeft frustratie op de werkvloer en alternatieve constructies om het LSP te omzeilen. Hierdoor gaan we decentraal werken, waar juist landelijke informatie-uitwisseling is gewenst.