Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3018 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Verzamelwet VRO-BZK 20XX

    Dit conceptvoorstel herstelt technische fouten in wetten op het terrein van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze fouten zijn bijvoorbeeld taal- en spelfouten of een onjuiste verwijzing naar een andere wet. Het voorstel zet ook regels uit de Vangnetregeling Omgevingswet over naar andere wetten. Deze regels gelden al sinds 1 januari 2024 en worden alleen verplaatst van de regeling naar de wet.  

  • Wijzigingsbesluit financiële markten 2026

    Dit is een verzamelbesluit op het gebied van de financiële markten. Het besluit bevat onderwerpen die te klein zijn voor een apart besluit. De belangrijkste onderwerpen van dit besluit zijn:

  • Verzamelwijziging Omgevingsregeling LVVN 2025

    De Verzamelwijziging Omgevingsregeling LVVN 2025 bevat technische wijzigingen van ondergeschikte betekenis in de Omgevingsregeling. Met deze wijzigingen worden technische onvolkomenheden in de Omgevingsregeling verholpen.

  • Besluit tot Wijziging van het Besluit Participatiewet, het Besluit Bijstandverlening zelfstandigen 2004

    Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (hierna: Bbz) wijzigt in verband met twee ontwikkelingen:

  • Verzamelbesluit Omgevingswet IENW bodem en water 2026

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van een aantal besluiten die horen bij de Omgevingswet. Het gaat om het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Omgevingsbesluit en het Besluit bodemkwaliteit.

  • Herzieningswet ambtsmisdrijven Kamerleden en bewindspersonen

    De wettelijke regeling over de opsporing, vervolging en berechting van ambtsmisdrijven wanneer deze zijn begaan door Kamerleden, ministers en staatssecretarissen wordt met twee wetsvoorstellen langs twee sporen herzien.

  • Grondwetsvoorstel vervolging ambtsdelicten Kamerleden en bewindspersonen

    Iemand vervolgen betekent dat aan de rechter wordt gevraagd te beoordelen of die persoon iets strafbaars heeft gedaan. Voor de vervolging van Kamerleden en bewindspersonen voor het begaan van ambtsdelicten bestaat een speciale procedure, die anders is dan de procedure voor niet-ambtsdelicten of om 'gewone' burgers te vervolgen. De huidige speciale procedure is verouderd en niet goed werkbaar. Daarnaast zit de procedure zo in elkaar dat het risico bestaat dat politieke motieven een rol spelen bij de keuze om wel of niet te vervolgen. De procedure wordt daarom vernieuwd. De nieuwe procedure is gebaseerd op de adviezen van de commissie-Fokkens.

  • Afschaffing van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten

    Dit wetsvoorstel regelt de afschaffing van de tegemoetkoming arbeidsongeschikten. In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat die tegemoetkoming per 2027 wordt afgeschaft. Momenteel ontvangt iemand die recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op basis van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) (en in geval van de WAO, WIA en WAZ: die ten minste 35% arbeidsongeschiktheid is) de tegemoetkoming arbeidsongeschikten.

  • Differentiatie vliegbelasting

    Het kabinet wil de totale opbrengst van de vliegbelasting verhogen met € 248 miljoen per 2027. Het plan is om vluchten over lange afstanden meer te gaan belasten vanwege een hogere totale uitstoot.

  • Opname medisch hulpverlener acute zorg en klinisch fysicus in artikel 3 Wet BIG

    Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat de beroepen medisch hulpverlener acute zorg (MHAZ) en klinisch fysicus (KF) in het BIG-register komen. Hierdoor krijgen ze titelbescherming en vallen ze onder het tuchtrecht. Artikelen 3 en 47 van de Wet BIG worden hiervoor aangepast. Ook wordt de mogelijkheid in de Wet BIG opgenomen om regels te stellen aan de opleiding en deskundigheid van deze beroepen via een algemene maatregel van bestuur. De klinisch fysicus (behalve de audioloog) krijgt de bevoegdheid om zelfstandig de voorbehouden handeling met radioactieve stoffen of ioniserende stralen te verrichten. Voor de MHAZ zal  een functionele zelfstandige bevoegdheid voor het verrichten van bepaalde voorbehouden handelingen worden toegekend in het Besluit functionele zelfstandigheid.