Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3027 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging van de SLIM regeling i.v.m. de toevoeging van de subsidiëring van scholingstrajecten

    De SLIM-regeling wordt uitgebreid met een hoofdstuk over een scholingssubsidie. Voorwaarde is dat de scholing deel uitmaakt van een sectoraal Ontwikkelpad voor een maatschappelijk cruciale sector zoals zorg, techniek en kinderopvang. De regeling voorziet ook in regels over inhoud, totstandkoming en beheer van Ontwikkelpaden. De Minister van SZW erkent sectorale Ontwikkelpaden. Erkenning is nodig om subsidie aan te kunnen vragen voor scholing.

  • NL-SBB verplichten (standaard voor betere gegevensuitwisseling)

    Forum Standaardisatie toetst of de standaard NL-SBB geschikt is om te verplichten aan de overheid (‘Pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.

  • Wet tot wijziging van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen en enkele andere wetten in verband met o.a. een zorgplicht voor gemeenten

    De consultatie betreft een wijziging van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (WSOB). De wetswijziging introduceert een verplichting voor elke gemeente en de openbare lichamen Bonaire, St Eustatius en Saba, om ten minste één volwaardige bibliotheekvestiging in stand te houden.

  • Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen

    Om het gebruik van de SFT-regeling te bevorderen, wordt de regeling op een aantal punten aangepast. Hiermee wordt gestimuleerd dat gemeenten meer flexwoningen en transformatiewoningen realiseren. Hierdoor maken meer woningzoekenden zoals starters, mensen in een echtscheiding, dakloze mensen en regulier woningzoekenden sneller kans op een woning.

  • Verzoek wijziging AVV-besluit Brancheorganisatie Akkerbouw

    Op 20 april 2021 is op verzoek van de erkende Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) haar Programma Onderzoek en Innovatie en de financiering ervan tot en met 31 december 2027 algemeen verbindend verklaard. 

  • Wet bestemming lichamen van overledenen

    Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 170.000 mensen. Het is belangrijk dat we waardig en respectvol omgaan met de lichamen van overledenen, daarom bestaan er regels hierover in de Wet op de lijkbezorging. Zodat we weten wie de overledene is en waaraan deze is overleden. Ook zijn er regels over wat er na het onderzoek naar de identiteit en de doodsoorzaak met het lichaam van de overledene mag gebeuren: het lichaam mag dan worden begraven, gecremeerd of worden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Met dit wetsvoorstel worden deze regels aangepast en aangevuld, zodat er meer ruimte is voor de wensen van de overledene en dat er betere afspraken worden gemaakt over wat er moet gebeuren rond het overlijden van een persoon. 

  • Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie

    Het ministerie van Klimaat en Groene Groei bereidt een wijziging van de Regeling Nationale EZK- en LNV-subsidies (RNES) voor. Aan deze Regeling wordt de subsidiemodule Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI) toegevoegd.

  • Wet jaarverplichting hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong in de industrie

    Met deze wet wordt een jaarverplichting voor industriële gebruikers van waterstof per 1 januari 2026 ingevoerd. Hierbij worden deze waterstofgebruikers verplicht een bepaald percentage hernieuwbare waterstof of hernieuwbare waterstofdragers te gebruiken in hun processen (specifiek: gebruik van hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong). Dit wetsvoorstel is één van de instrumenten dat nodig is om de doelstelling in artikel 22 bis van de RED III (richtlijn hernieuwbare energie, gewijzigd met Richtlijn 2023/2413) te behalen. Dit artikel bepaalt dat in 2030 de inzet van hernieuwbare waterstof of hernieuwbare waterstofdragers ten minste 42% moet zijn van het totale waterstofgebruik in de industrie in een lidstaat en in 2035 ten minste 60%. 

  • Wijziging Regeling energie vervoer 2025

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling energie vervoer 2025. In deze conceptwijziging wordt voorgesteld om: 

  • Herijking fiscale bodem(voor)recht

    Bij de inning van belastingschulden geniet de Belastingdienst een bijzondere positie dankzij onder meer fiscale voorrecht. Dit fiscale voorrecht komt in principe na het hypotheek- en pandrecht, tenzij sprake is van een bezitloos pandrecht dat door een andere schuldeiser is gevestigd op een zogenaamde bodemzaak. In dat geval gaat het fiscale voorrecht boven dat pandrecht (het zogenaamde bodemvoorrecht). Voorts kan de Belastingdienst onder bepaalde voorwaarden verhaal nemen op zaken die zich op de bodem van de belastingschuldige bevinden, maar eigendom zijn van een derde (het bodemrecht). Het bodemvoorrecht en bodemrecht vormen samen het fiscale bodem(voor)recht.