Gesloten consultaties
Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.
Er zijn in totaal 3081 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 14
- 15
- 16
- ...
- 309
- volgende pagina
-
Afschaffing van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten
Dit wetsvoorstel regelt de afschaffing van de tegemoetkoming arbeidsongeschikten. In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat die tegemoetkoming per 2027 wordt afgeschaft. Momenteel ontvangt iemand die recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op basis van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) (en in geval van de WAO, WIA en WAZ: die ten minste 35% arbeidsongeschiktheid is) de tegemoetkoming arbeidsongeschikten.
-
Differentiatie vliegbelasting
Het kabinet wil de totale opbrengst van de vliegbelasting verhogen met € 248 miljoen per 2027. Het plan is om vluchten over lange afstanden meer te gaan belasten vanwege een hogere totale uitstoot.
-
Opname medisch hulpverlener acute zorg en klinisch fysicus in artikel 3 Wet BIG
Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat de beroepen medisch hulpverlener acute zorg (MHAZ) en klinisch fysicus (KF) in het BIG-register komen. Hierdoor krijgen ze titelbescherming en vallen ze onder het tuchtrecht. Artikelen 3 en 47 van de Wet BIG worden hiervoor aangepast. Ook wordt de mogelijkheid in de Wet BIG opgenomen om regels te stellen aan de opleiding en deskundigheid van deze beroepen via een algemene maatregel van bestuur. De klinisch fysicus (behalve de audioloog) krijgt de bevoegdheid om zelfstandig de voorbehouden handeling met radioactieve stoffen of ioniserende stralen te verrichten. Voor de MHAZ zal een functionele zelfstandige bevoegdheid voor het verrichten van bepaalde voorbehouden handelingen worden toegekend in het Besluit functionele zelfstandigheid.
-
Social Climate Fund
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn om zo te helpen met het verminderen van klimaatverandering. Daarom werken we aan een overgang van het gebruik van fossiele naar duurzame energie: de energietransitie. Dit biedt nieuwe kansen maar kost ook geld. Voor consumenten en bedrijven kan dit financiële gevolgen hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld de kosten van brandstof stijgen. Om ervoor te zorgen dat de energietransitie voor iedereen betaalbaar blijft, heeft de Europese Unie een fonds opgezet: het Social Climate Fund. Nederland kan hier geld uit ontvangen voor een eerlijke energietransitie. Het kabinet moet hiervoor plannen indienen bij de Europese Commissie. De deadline hiervoor is 30 juni 2025.
Bij deze consultatie willen we u vragen uw mening over deze voorstellen te geven. -
Wet versterking lokale publieke omroepen
Het gaat hier om een wetsvoorstel voor de lokale publieke omroepen. De regering wil met dit wetsvoorstel de lokale publieke omroepen in Nederland sterker maken. Zo kunnen ze hun taken beter uitvoeren. Dat is goed voor de democratie.
-
Subsidieregeling stimulering verwijdering medicijnresten rioolwater tweede tranche
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een subsidieregeling voor. De subsidieregeling biedt waterschappen financiële ondersteuning bij de aanleg van een vergaande zuiveringstrap (vierde trap) op hun rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit helpt bij het verwijderen van microverontreinigingen, zoals medicijnresten, uit het rioolwater.
-
Wetsvoorstel gerichte bekostiging
De wetswijziging maakt het mogelijk om verplichtingen te verbinden aan geld dat wordt verstrekt aan scholen.
-
Besluit invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES
Dit besluit bevat nadere regels ter uitwerking van de Wet invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES. Door die wet krijgen alle inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een burgerservicenummer (BSN).
-
Wijziging Regeling kwaliteit gastouderbureaus en Regeling Wet kinderopvang ivm verbetertraject gastouderopvang
Het wetsvoorstel verbetermaatregelen gastouderopvang is in oktober 2024 aangenomen door de Tweede Kamer, deze ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer. Het wijzigingsbesluit heeft in april 2024 opengestaan voor internetconsultatie en ligt nu ter advies voor bij de Raad van State. In deze regeling worden de maatregelen uit de wet en het besluit nader uitgewerkt om de kwaliteit van de gastouderopvang te verbeteren. Deze maatregelen zien op het verbeteren van de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus en op het professionaliseren van gastouders.
-
Uitvoerings- en implementatiewet Asiel- en Migratiepact 2026
Op 11 juni 2024 is het Asiel- en migratiepact in werking getreden. Het pact beoogt verdergaande harmonisatie van de regels over asiel en migratie in de lidstaten van de Europese Unie.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 14
- 15
- 16
- ...
- 309
- volgende pagina