Wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg

Reactie

Naam Boba Autismegroep (HFC Rietdijk-Naar)
Plaats Dordrecht
Datum 3 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
1. Wat is het gevolg Toestemming op grond van de AVG? Nu mogen onze hulpverleners enkel o.b.v. een doel schriftelijke toestemming informatie opvragen bij een andere hulpverlener. De cliënt moet voor deze 'opvraagsituaties' door hulpverleners altijd aantoonbaar toestemming geven. Hoe past dit feit in deze nieuwe wet?

2. Onder de werking van artikel 88 Wet BIG vallen in eerste instantie de beroepsbeoefenaren met een zogenaamde BIG-registratie. Wanneer artsen, tandartsen, verpleegkundigen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten en verloskundigen het medisch
beroepsgeheim ten onrechte doorbreken, kan dit reden zijn voor oplegging van een maatregel door de tuchtrechter. Niet-geregistreerde beroepsbeoefenaren zijn niet onderworpen aan het wettelijk tuchtrecht, maar ook voor hen geldt de geheimhoudingsplicht van artikel 88.
De werkingssfeer van de geheimhoudingsbepaling in de WGBO is zeer ruim: hieronder vallen alle hulpverleners die op grond van een behandelingsovereenkomst met de patiënt handelingen op het gebied van de geneeskunst verrichten. Een hulpverlener in de zin van de WGBO kan zowel een individuele hulpverlener als een organisatie zijn. Hoe past deze nieuw wet bij deze bestaande wet- en regelgeving?

Haidee Rietdijk-Naar
Adviseur Kwaliteit en Beleid, FG en Klachtenfunctionaris van Boba Autismegroep te Dordrecht