Wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg

Reactie

Naam H Teijgeler
Plaats Schoorl
Datum 1 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
TOELICHTING
1. Het feit dat die informatie geintegreerd is opgeslagen maakt de informatievoorziening een kwestie van de juiste vragen stellen d.m.v. een vraagtaal. De meest gestelde opvragingen kunnen opgeslagen worden in een bibliotheek, en elke vraag daarbuiten kan, indien gewenst, daaraan toegevoegd worden.
2. De standaard wordt geimplementeerd m.b.v. de technologiën van het Semantisch Web, via beveiligde internetverbindingen.
3. De gegevens komen van alle systemen die ooit gebruikt worden voor activiteiten gedurende de levensduur. Dit vindt plaats door die systemen een gecertificeerde adapter te geven.
4. De gegevens worden opgeslagen in 'triple stores'
5. De gegevens kunnen zowel gedistribueerd als centraal opgeslagen worden. Voor genoemde opvragingen kunnen z.g. "federaties" samengesteld worden waaruit de gegevens geacht worden te komen. Dit kan voor groepen of voor een individuele logon.
6. Belangrijk is dat men niet hoeft te werken met hardgecodeerde datamodellen, maar zonder enig probleem ook informatie kan toevoegen, die dan ook opgevraagd kan worden. Maar indien er prijs gesteld wordt op een basismodel dan kan dat vastgelegd worden.
7. ISO 15926 is datagedreven en gebruikt referentieklassen die in een Reference Data Library zijn gestandaardiseerd. Ook die zijn uitbreidbaar. Dit is te vergelijken met Snomed en Loinc in de medische gegevensverwerking.
De toepassing van ISO 15926 in de medische informatievoorziening heeft de volgende voordelen:
• gebaseerd op een internationale standaard
• gebruikt moderne internettechnologiën die meegroeien met de ontwikkelingen in dat veld
• kan ook gebruikt worden door medisch personeel op huisbezoek
• slaat de medische en, zo gewenst andere, informatie op gedurende het hele leven van iedere patient, steeds geintegreerd en anoniem, met beveiligde toegang op een 'need-to-know' basis
• opslag van alle geanonimiseerde medische gegevens van alle patienten gedurende het hele leven van de laatsten verschaft de medisch wetenschap een schatkamer aan informatie die z'n weerga niet heeft.

Bijlage