Wetsvoorstel doorstroomtoetsen po

Reactie

Naam IB netwerk Kempenkind
Plaats Eersel
Datum 19 maart 2020

Vraag1

Welke kansen levert dit wetsvoorstel volgens u op?
Het goede aan dit wetsvoorstel is dat leerlingen die zich na een heroverweging aanmelden op een bepaalde school of bepaald niveau net zoveel kans hebben op plaatsing als de leerlingen die zich eerder hebben aangemeld. Dit punt speelt uiteraard met name in regio’s / op scholen waar de vraag groter is dan het aanbod.

Verandering van eindtoets naar doorstroomtoets kan een mooie impuls geven om een doorgaande lijn PO-VO te bewerkstelligen. Dit kan echter ook wanneer we het huidige tijdspad aanhouden.

Vraag2

Welke knelpunten ziet u nog en hoe kunnen we die volgens u het beste wegnemen?
Door de doorstroomtoets in het tijdspad naar voren te halen en daarbij de term “heroverweging” te wijzigen in “definitief advies” zijn wij van mening dat de eindtoets (opnieuw) te veel weging gaat krijgen en mogelijk te veel druk gaat leggen bij de leerlingen en scholen.

In het voorgestelde tijdspad ligt er voor de groepen 8 een enorme tijdsdruk in de periode januari -februari. Enerzijds doordat er in die korte periode zoveel getoetst moet worden, anderzijds doordat in een zeer kort tijdsbestek alle onderwijskundige rapporten geschreven moeten worden. Voor het VO geldt deze tijdsdruk dan met name aan het einde van het schooljaar. Oplossing voor de groepen 8 zou kunnen zijn om dan niet de M8 toetsen af te nemen maar de B8 toetsen. We vinden het echter wel betreurenswaardig dat de leerlingen in groep 8 dan zo weinig tijd krijgen om ontwikkeling te laten zien.

Wat wordt bedoeld met een vast moment van aanmelding op 1 april? We zijn nu gewend dat leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften eerder aangemeld worden dan de overige leerlingen. Wordt er in het nieuwe voorstel ook rekening gehouden met leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften? Voor zowel de verwijzende als de ontvangende school is dit van wezenlijk belang om een goede afweging te kunnen maken m.b.t aanmelden en aanname.

Wat ons betreft wegen kansen niet op tegen knelpunten. Behouden van huidige situatie heeft dan ook onze voorkeur.