Wetsvoorstel doorstroomtoetsen po

Reactie

Naam C.E.J. Leeuwis
Plaats Alblasserdam
Datum 15 maart 2020

Vraag1

Welke kansen levert dit wetsvoorstel volgens u op?
Geen gedoe meer met bijgestelde adviezen en bijbehorende zoektocht naar nog beschikbare plekken op andere niveaus voor ouders en leerlingen en bijbehorende formatieperikelen in het vo.
Aanmelding in 1x i.p.v. mogelijk 2x. Voor iedereen meteen duidelijk!
Door de doorstroomtoets wel na het voorlopige advies af te nemen maar vóór het definitieve schooladvies en aanmelding op het vo, blijft de waarde van de eind-/doorstroomtoets wel in tact.

Vraag2

Welke knelpunten ziet u nog en hoe kunnen we die volgens u het beste wegnemen?
Een knelpunt uit de praktijk van nu is nog de uitslag van de eindtoets pro/vmbo-basis. Omdat er nog steeds geen eenduidige communicatie vanuit de overheid is of pro nu wel of geen aparte schoolsoort is / wel of geen ondersteuningsadvies in het vmbo is (zoals lwoo), denken basisscholen en ouders soms dat een score pro/vmbo-basis aanleiding geeft tot een gesprek over bijstelling van de adviezen. Ook blijft een vmbo-school met basis-niveau zorgplichtig als een leerling met pro-advies zich aanmeldt (in de praktijk wijzen vmbo-scholen vaak af omdat de leerling niet toelaatbaar is op het onderwijsniveau, maar dat is een oplossing die eigenhandig toegepast wordt, ook in het belang van een leerling).

Een goede oplossing kan zijn dat pro definitief een aparte leerweg qua niveau wordt. Waar toelating, net als in het vso, wel afhankelijk is van een tlv van het samenwerkingsverband. Aanmelding op pro zou via wetgeving eerder afgedwongen kunnen worden (bv. voor 1 februari) dan aanmelding bij de andere vmbo-leerwegen, zodat pas na niet-verkrijgen van de tlv de mogelijkheid beschikbaar komt om op 1 april op een school met vmbo-basis aan te melden.

Een vergelijkbare situatie speelt bij leerlingen die het ondersteuningsadvies vso krijgen. Als aanmelding op het vso voor 1 februari geregeld zou worden, is aanmelding op een reguliere vo-school pas na niet-verkrijgen van de tlv op 1 april mogelijk.

Op deze manier blijft de zorgplicht bij de 1e school van aanmelding, nl. pro of een vso-school. Dit is echt in het belang van een leerling! Daarnaast voorkomt het onnodige belasting/zorgplicht in het reguliere vo.