Actieplan Digitale Connectiviteit

Reactie

Naam Drs. S.T.A. Verhagen
Plaats Haarlem
Datum 11 april 2018

Vraag1

U vindt de vragen in het consultatiedocument zelf.

NB Daarbij treft u ook een specifieke vraag aan over de voorgestelde invulling van de dekkingseis voor mobiele communicatie.
LET OP: De reactietermijn van deze vragen (11 en 12) is verlengd. Na de sluiting op 11 april kunt u nog tot 25 april per mail reageren op de dekkingseis via Frequenties@minez.nl. Reden is dat partijen hebben gevraagd om meer tijd voor bestudering van de eis.
Om nodeloze herhaling te voorkomen wil ik allereerst opmerken dat ik de reactie van m.n. Silvia Belgraver geheel onderschrijf. Ik heb daarop alleen nog een kleine aanvulling die niet direct onder een specifieke vraag past.

De vragen van deze consultatie hebben n.l. uitsluitend betrekking op de connectiviteit van 5G en gaan volledig voorbij aan mogelijke gezondheidsschade ten gevolge van de nieuwe hoge frequenties waar nog geen enkel onderzoek naar is gedaan.


In schril contrast daarmee heeft, voordat UMTS uitgerold mocht worden, TNO in opdracht van de overheid een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek verricht naar de effecten van GSM en UMTS (Cofam1 studie). Toen bleek dat o.i.v. UMTS straling proefpersonen beter presteerden maar zich slechter voelden moest dit onderzoek mede gefinancierd door de telecomsector herhaald worden (Cofam2). Omdat de resultaten net niet significant waren kreeg de telecom sector groen licht en werd onmiddellijk begonnen met de uitrol. Echter als je Cofam1 en Cofam2 tegen het licht houdt kan ik niet anders concluderen dan dat de methodologische kwaliteit van Cofam2 veel minder is dan die van Cofam1. Een nadere uiteenzetting van Dr. L.Vriens voormalig lid van het Kennisplatvorm EMV vindt U hier: https://www.stopumts.nl/pdf/De%20Cofam%20onderzoeken,%20toch%20schadelijke%20effecten.pdf Het besluit om de uitrol van UMTS goed te keuren mist daarmee een gedegen wetenschappelijk fundament. Terwijl de ervaring en veel kwalitatief goed en peer reviewd onderzoek aantoont dat er wel degelijk sprake is van negatieve effecten van RF straling op de gezondheid, waarbij de toenemende frequenties van eerst UMTS en later 4G tot een evenredige toename van klachten leiden.

Maar ook al is de interpretatie daarvan onjuist, bij de overgang van GSM naar UMTS is tenminste nog onderzoek gedaan. T.a.v. 5G dat kwalitatief nog veel meer verschilt van UMTS dan UMTS van GSM en waaraan mensen nog ontontkoombaarder blootgesteld worden - verplichte dekkingsgraad van 98% - lijkt onderzoek naar de effecten op de gezondheid toch zeker geboden alvorens Gemeenten te verplichten tot uitrol ervan.

Daarnaast zou ik U met klem willen verzoeken eerst zelf kennis te nemen van het onderzoeksveld en U niet alleen te verlaten op het eenzijdige institutionele oordeel van de Gezondheidsraad waarin de telecomsector ook vertegenwoordigd is.