Actieplan Digitale Connectiviteit

Reactie

Naam MSc B.W. Schipper
Plaats Overveen
Datum 11 april 2018

Vraag1

U vindt de vragen in het consultatiedocument zelf.

NB Daarbij treft u ook een specifieke vraag aan over de voorgestelde invulling van de dekkingseis voor mobiele communicatie.
LET OP: De reactietermijn van deze vragen (11 en 12) is verlengd. Na de sluiting op 11 april kunt u nog tot 25 april per mail reageren op de dekkingseis via Frequenties@minez.nl. Reden is dat partijen hebben gevraagd om meer tijd voor bestudering van de eis.
Het is jammer dat de vragen van deze consultatie vooral gericht zijn om inspraak te faciliteren over de manier waarop 5G moet worden uitgerold, en de vragen geen aandacht besteden aan de gezondheidsgevolgen van mobiele communicatienetwerken.

De reactie op deze consultatie van stichting EHS van 8 april beaam ik en ik kan er weinig aan toevoegen behalve persoonlijke ervaring en inzichten.

Mijn tweelingzus is elektrohypersensitief, en heeft zij sinds haar verhuizing last van de verschijnselen van elektrostress. Ondanks dat zij deze woonruimte had uitgezocht voor de afstand van UMTS masten. Wat bleek, het huis is voorzien van 'slimme' gas- en elektriciteitsmeters. Deze zenden constant hun data zodat de bewoner het elektriciteitsverbruik op de smartphone kan aflezen. Tevens een ziekmakende functie voor de elektrohypersensitieve mensen. Het uitrollen van het 5G netwerk zou een zelfde effect betekenen, waar men niet aan kan ontsnappen, behalve door te emigreren naar omringende landen waar wetgeving de burgers beter beschermt tegen elektromagnetische straling.

Naar mijn mening moet de overheid ipv inzetten op draadloze verbinding, juist communicatie over de draad bevorderen. Een bedraad netwerk heeft vele voordelen ten opzichte van draadloze varianten. Zo zijn bedrade netwerken onder andere minder energie intensief, ze kunnen hogere snelheden halen, en zorgen voor betere betrouwbaardere verbinden.