Vernieuwd Beleid Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Reactie

Naam Concept Foundation (Dr. H.M. Vemer)
Plaats Bangkok, Thailand en Genève, Zwitserland
Datum 1 maart 2018

Vraag2

Jeugdwerkgelegenheid

Prognoses wijzen uit dat het aantal Afrikaanse jongeren (15-24 jaar) tussen 2015 en 2050 zal verdubbelen van 230 miljoen tot meer dan 460 miljoen, en dat in 2050 de helft van de Afrikaanse bevolking jonger zal zijn dan 25. Zonder ingrijpende maatregelen blijft de groei van de werkgelegenheid ver achter bij de bevolkingsgroei. Verbetering van het economisch perspectief van jongeren in Afrika en het Midden-Oosten is hard nodig om migratie aan te pakken en radicalisering te helpen voorkomen.

Vraag 2: Hoe kan Nederland (overheid, bedrijfsleven, sociale ondernemingen, maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen) de bevolkingsgroei in Afrika het best adresseren en werkgelegenheid onder jongeren in Afrika en het Midden-Oosten stimuleren?
Het gaat niet zozeer om de bevolkingsgroei, alswel om de wens van (vooral) vrouwen om hun aantal kinderen te beperken: het recht en de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel kinderen een familie wil. Ervaring in laag-inkomen landen leert dat, als mensen de keus hebben, ze meestal kiezen voor 2 of 3 kinderen, en niet meer. Dat helpt de economie en vermindert de latere (jeugd)werkloosheid. Nederland moet daarom doorgaan met het steunen van initiatieven om family planning producten van goede kwaliteit en lage prijs beschikbaar te maken en te houden.
Door productie van die middelen waar mogelijk te verplaatsen naar landen in Afrika, waar fabrikanten worden geholpen om goede kwaliteit te bereiken, wordt goede werkgelegenheid geschapen, worden import duties en transportkosten verlaagd en treedt waardevolle technology transfer op.

Vraag3

Verminderen van armoede en ongelijkheid

We zien de resultaten van de wereldwijde samenwerking: extreme armoede en honger zijn teruggedrongen; kindersterfte neemt af en we worden ouder dan ooit. Een historisch aantal kinderen gaat naar school. Dat is te danken aan economische ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking en wetenschappelijke vooruitgang. Maar economische ongelijkheid neemt tegelijkertijd toe.

Daarnaast staan, na een periode van bijna wereldwijde versterking van fundamentele rechten, democratie en vrijheden in veel landen onder druk. De vorderingen op het gebied van gelijke rechten en kansen voor vrouwen zijn traag en beperkt. Organisaties die opkomen voor mensenrechten en rechten van minderheden lopen op veel plaatsen gevaar. Het ontwikkelingsperspectief van landen, met name in Sub-Sahara Afrika, wordt uitgehold door een vicieuze cirkel van instabiliteit, bevolkingsgroei, werkloosheid (met name onder jongeren) en klimaatverandering. Deze trends vormen een bedreiging voor de sociale samenhang in meerdere landen, en voor Nederland.

Nederlandse ontwikkelingssamenwerking richt zich momenteel op voedselzekerheid en landbouw, water; seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (bijvoorbeeld voorbehoedsmiddelen, veilige abortussen), en veiligheid en rechtsorde. Zoals ook in het regeerakkoord wordt aangekaart zal het vernieuwde beleid een grotere nadruk leggen op het aanpakken van onderliggende oorzaken van instabiliteit, armoede, ongelijkheid en irreguliere migratie, met een extra aandacht voor de meest kwetsbaren zoals vrouwen en kinderen.

Vraag 3: Welke nieuwe aandachtsgebieden zou het kabinet kunnen identificeren? De middelen zijn beperkt dus we moeten kiezen, daarom ook aan u de vraag: welk aandachtsgebied behoeft minder nadruk?
Volgens M. Camdessus vloeit er evenveel geld illegaal uit SSA, als er aan ontwikkelingshulp inkomt. Dus versteviging van de rechtsorde, aanpak corruptie, versterking infrastructuur (incl. het bankwezen om leningen aan lokale bedrijven mogelijk te maken) moeten prioriteit krijgen. Zo houdt men Afrikaans geld in Afrika.
Verder: family planning: goede kwaliteit, lage prijs (zie 2) is een van de beste investeringen die men kan doen.
En dan is er vanzelf (later) minder aandacht nodig voor irreguliere migratie en voor voedselzekerheid.

Vraag6

Eerlijke handel

In het regeerakkoord staat dat het kabinet actief zal inzetten op eerlijke vrijhandel, exportbevordering en handelsverdragen, die rekening houden met VN-standaarden en rechtszekerheid.

Vraag 6: Heeft u concrete suggesties voor hoe het kabinet kan bevorderen dat internationale handel en investeringen bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen?
We merken regelmatig dat de importheffingen op geneesmiddelen in een aantal landen hoger zijn dan de prijs van de middelen: vaak geproduceerd door generische firma's in de global South, door hulp van NGOs (als Concept Foundation) van goede kwaliteit en voor een lage prijs voor de publieke sector. Nederland kan eraan werken dat generische geneesmiddelen van de WHO Essential Medicines List, die een WHO PreQualification hebben en een lage prijs, vrijgesteld worden van importheffingen.

Vraag7

Verdienvermogen van Nederland

De overkoepelende ambitie is om de export- en investeringspositie van Nederland versterken zodat we in 2030 meer aan het buitenland verdienen en daardoor meer banen genereren. Via handel leveren wij een actieve bijdrage aan het realiseren van de SDG’s.

Het kabinet wil werken aan eerlijke vrijhandel, verduurzaming en aanpassing van het handelssysteem aan de nieuwe economie (o.a. digitalisering) en een proactieve handelsagenda neerleggen om de internationale positie van ondernemend Nederland te versterken. Het kabinet wil investeren in markttoegang voor Nederlandse bedrijven en strategische positionering op bestaande markten en groeimarkten. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgen hulp om de kansen te pakken die de Duurzame Ontwikkelingsdoelen bieden. De ontwikkeling en uitvoering van een nieuwe gezamenlijke publiek-private internationaliseringsstrategie zal leiden tot effectievere handelsbevordering om de groeiende concurrentie het hoofd te bieden en kansen te verzilveren.

Ondersteuning innovatieve oplossingen
Nederland heeft veel potentieel in huis om innovatieve én betaalbare oplossingen te bieden op het terrein van water, voedsel, smart cities, circulaire economie, stedelijke ontwikkeling, duurzame energie, logistiek en gezondheidszorg mede door inzet van nieuwe technologieën zoals nanotechnologie, robotica en fotonica en gebruik van big data, blockchain en kunstmatige intelligentie.

Vraag 7: Met welke innovatieve en creatieve oplossingen en op welke terreinen zou de overheid het bedrijfsleven en kennisinstellingen nog beter kunnen ondersteunen om wereldwijd kennis en kunde te vermarkten?
Nederland en Nederlanders hebben veel kennis en ervaring op het gebied van gezondheidszorg. Samen met het sturen van medisch personeel en apparatuur naar laag-inkomen landen kunnen we specifiek onderwijs personeel meesturen voor lokale training in eenvoudige operatie-technieken, kwaliteit van middelen en afdelingen, vroedvrouwenscholen, enz. en ook beurzen op NL universiteiten aanbieden.

Vraag9

Tot slot

Vraag 9: Heeft u naast uw inbreng op bovenstaande vragen nog andere aanbevelingen op het gebied van Buitenlands handel en Ontwikkelingssamenwerking?
Investeringen en leningen op basis van een goed business plan werken beter en motiverender dan donaties. En het opleiden in het maken van een business plan, en het opzetten van een bedrijf(je) is iets wat NL experts prima kunnen doen.