Besluit Harmoniseren inkomensbegrip oWajong, Wajong2010, Wajong2015 en Besluit garantiebedrag Wajong

Reactie

Naam Nicole Tromp
Plaats Huissen
Datum 28 januari 2020

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Ik sluit mij aan bij de standpunten van Iederin, zoals hieronder samengevat:

Wajongers moeten kunnen groeien in werk
Het wetsvoorstel Vereenvoudiging Wajong stelt voor om de verschillende regelingen, die nu bestaan in de Wajong, samen te voegen. In een brief heeft Ieder(in) met de Landelijke Cliëntenraad (LCR) aan de Tweede Kamer laten weten dat de vereenvoudiging niet mag betekenen dat mensen met een beperking er op achteruitgaan. In het nieuwe voorstel is het enige dat telt het aantal uren dat je werkt, je opleidings- en werkniveau is niet meer relevant bij het berekenen van je uitkering. Het is dan niet meer mogelijk om een inkomen boven het wettelijk minimumloon te verkrijgen. Dit betekent dus dat Wajongers nooit kunnen groeien in hun inkomen, hoe hard je ook werkt. Ieder(in) vindt dat onacceptabel. Het is hoog tijd dat er eerlijke regelingen komen voor jongeren met een beperking die leiden tot bestaanszekerheid.

Schrap de loondispensatie in de Wajong
In het wetsvoorstel komt ook naar voren dat er wordt vastgehouden aan loondispensatie in de Wajong. Bij loondispensatie betaalt de werkgever tijdelijk minder loon, dit wordt aangevuld door het UWV. Van het plan om deze regeling ook in de Participatiewet in te voeren, zag het kabinet terecht af na grote maatschappelijke weerstand hiertegen. Het zou daarom logisch zijn als de staatsecretaris een maatregel die zij voor de Participatiewet uiteindelijk ineffectief en onwenselijk vond, ook in de Wajong schrapt. Dit heeft Ieder(in) eerder laten weten in een internetconsultatie. Voor mensen met een Wajong-uitkering of Participatiewet-uitkering die werken naar vermogen, zou het wettelijk minimumloon de ondergrens moeten zijn.

Zorg voor een eerlijke garantiebepaling
Wajongers die nu een redelijk inkomen hebben op basis van loon en uitkering, kunnen dit nu te makkelijk kwijtraken. Als ze hun baan verliezen dan moeten ze namelijk binnen 2 maanden een nieuwe baan vinden. Lukt dit niet, dan verliezen ze hun recht op de Wajong en komen ze in nieuwe geharmoniseerde Wajong terecht. Deze garantiebepaling van 2 maanden is een recept voor achteruitgang in de bestaanszekerheid van mensen met een beperking. In de brief aan de Tweede Kamer geven de LCR en Ieder(in) aan dat de garantieregeling moet worden aangepast.