Besluit abonnementstarief Wmo 2020 en bevoegdheid kwijtschelding CAK bij tekortkomingen keten

Reactie

Naam Federatie Opvang en RIBW Alliantie (drs. J.P. Laurier)
Plaats Amersfoort
Datum 16 april 2019

Vraag1

Is dit besluit effectief in het te bereiken doel?
De belangrijkste maatregelen zijn:
- De verdere invoering van een abonnementstarief van €19,- per maand voor een belangrijk gedeelte van de Wmo-voorzieningen.
- Maatregelen voor het verminderen van negatieve financiële effecten voor cliënten, die het gevolg zijn van stapelfacturen van het CAK, die buiten de schuld van de cliënt om zijn ontstaan.
- De bijdrage voor een persoonsgebonden budget voor beschermd wonen wordt onder de intramurale bijdragesystematiek gebracht.

De invoering van het abonnementstarief draagt bij aan de doelstelling om de administratieve lasten te verminderen voor cliënten, aanbieders en gemeenten.
De maatregelen ter beperking van stapelfacturen dragen bij aan de vermindering van de kans dat een cliënt wordt geconfronteerd met grote bedragen aan na te betalen eigen bijdragen.
De maatregel rond het persoonsgebonden budget voor beschermd wonen en opvang zou de rechtsgelijkheid tussen cliënten met en zonder PGB moeten vergroten, maar we betwijfelen of dat in de praktijk ook zo zal uitpakken.
Bij ons antwoord op de tweede vraag gaan we daar nader op in.

Vraag2

Kan het besluit of de toelichting beter?
We adviseren u om heel helder te definiëren wat wordt bedoeld met ‘verblijf in een accommodatie van een instelling’. Misschien kan daarvoor worden verwezen naar bestaande wet- of regelgeving.
We nemen aan, dat het daarbij gaat om situaties, waarbij de cliënt dan geen eigenaar of huurder is van de woonvoorziening en ook geen onderhuur betaalt. De instelling is eigenaar of huurder en rekent de woonlasten niet door aan de cliënt.
Houd bij het vaststellen van de eigen bijdrage rekening met de individuele situatie van de betrokken cliënt. Mogelijk betaalt hij of zij op een andere manier een bijdrage aan de woonlasten. Die andere bijdrage moet dan stoppen. Voorkom dat een cliënt dubbel moet betalen voor huisvestingslasten.
Het PGB maakt mogelijk deel uit van een zorgvuldig samengeteld pakket om het geheel van wonen, zorg, ondersteuning en dagbesteding mogelijk te maken. Als daar een element uitvalt kan de continuïteit van de geleverde zorg en ondersteuning in gevaar komen.
Mogelijk zit de oplossing van de cliënt in het omzetten van het PGB inclusief wooncomponent naar een PGB zonder wooncomponent (extramuraal).
Weet de cliënt welk bedrag als wooncomponent is opgenomen in het PGB? Is dat bedrag voldoende om de opgelegde intramurale eigen bijdrage te vergoeden?