Besluit abonnementstarief Wmo 2020 en bevoegdheid kwijtschelding CAK bij tekortkomingen keten

Reactie

Naam Gemeente Zaanstad (Mw. M.P. Leibbrand)
Plaats ZAANDAM
Datum 8 april 2019

Vraag1

Is dit besluit effectief in het te bereiken doel?
De invoering van het abonnementstarief heeft tot doel:
Terugdringen stapeling eigen betalingen zorg;
Het grotendeel van de doelgroep in de Wmo heeft een inkomen op het minimum. Voor deze mensen heeft de invoering geen effect. Daarnaast blijven mensen nog steeds te maken hebben met een stapeling van eigen bijdrage. Het verlagen van de eigen bijdrage Wmo een negatief effect hebben op de instroom Wlz.
Duidelijkheid inwoner;
Doel deels bereikt. Een of meerdere voorziening één bedrag is een goed streven en duidelijk. Dat had ook mogelijk geweest met een inkomensafhankelijke bijdrage in categorieën voor alle zorgondersteuning (Zvw/Wlz/Wmo). Door dit principe wordt naar vermogen betaald en is in een oogopslag duidelijk wat je betaald voor de ondersteuning die je ontvangt. Het maakt dan niet uit of het Wlz, Zvw of Wmo is (ontschotting). Voorts is het voor een inwoner die overgaat naar de Wlz wel heel moeilijk uit te leggen waarom er dan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage geldt.
Minder zorgmijding;
Het vermijden van zorg heeft vaak niet te maken met de eigen bijdrage maar met factoren als autonomie, verminderd vermogen van de realiteit en persoonlijke omstandigheden. Om die mensen te activeren tot ondersteuning heeft met andere krachten te maken dan de verlaging van de eigen bijdrage. De verlaging van de eigen bijdrage trekt juist de inwoners aan die het (financieel) zelf kunnen, op eigen kracht.
Lage uitvoeringskosten; Het CAK blijft de eigen bijdrage innen dus kosten blijven gemaakt. De lagere uitvoeringskosten wegen niet op tegen de kosten (aanzuigende werking) die de verlaagde eigen bijdrage met zich meebrengt.

Vraag2

Kan het besluit of de toelichting beter?
Laat het abonnementstarief een echt abonnement zijn waarbij je betaald voor de voorziening zolang je betaald. Dus ook voor fysieke voorzieningen.
Laat de algemene voorzieningen uit de eigen bijdrage. Laat gemeente zelf bepalen wat de kosten mogen zijn voor algemene voorzieningen. Zij hebben inzage in de daadwerkelijke kosten en het effect wat men beoogt met de algemene voorziening.