Beleidsregel netwerkaansluitpunt

Reactie

Naam Dhr. H de Fijter
Plaats Roosendaal
Datum 19 december 2017

Vraag1

Reactie is mogelijk op alle onderdelen van de beleidsregel. Aandacht wordt gevraagd in het bijzonder voor de volgende onderwerpen:

- Biedt de beleidsregel voldoende duidelijkheid over de positie van het netwerkaansluitpunt?
- Dekt de beleidsregel alle relevante situaties en is deze voldoende toekomstvast?
- Zijn er specifieke voor- of nadelen voor telecomeindgebruikers (consumenten, bedrijven), fabrikanten of telecomaanbieders, die mogelijk onderbelicht zijn, bijvoorbeeld ten aanzien van bepaalde gebruikersgroepen?
- Zijn er aspecten op het vlak van de thema’s mededinging en veiligheid van openbare netwerken die mogelijk nadere afweging vragen in het kader van deze beleidsregel?

De veiligheid vindt ik een zwaarwegend issue ten aanzien van modems.
De gemiddelde consument heeft geen idee betreffende firewalls en de beveiliging van het thuisnetwerk.
Nu zorgt de provider voor een deugdelijke firewall.

Als een consument een eigen modem heeft met een router ingebouwd of erachter en er werkt iets niet en hij gooit de firewall uit, omdat het dan wel werkt, dan ligt het hele interne netwerk open en alle apparaten zijn volledig bereikbaar voor een ieder.
Op dat moment is ook de privacy in het geding en kan er van alles afgevangen worden voor identiteitsfraude en financiële fraude.
Maar ook, dat hacken voor een criminele zaak ook eenvoudiger wordt en meer apparaten beschikbaar zullen zijn voor allerlei aanvallen.

Ook allerlei spel liefhebbers hebben altijd problemen om hun poorten open te zetten, als zij ook de firewall uitgooien, omdat dit makkelijk is, dan is er nog een groep bij die vatbaar is om gehackt te worden.

Uit veiligheidsoverweging zou ik modems bij de providers laten, deze kunnen wel op verzoek in bridge worden gezet, zodat een ieder die dit werkelijk wil zijn eigen router volledig kan beheren.