Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wijziging Postwet 2009

Reactie

Naam E Wiebes
Plaats Amstelveen
Datum 14 mei 2019

Vraag1

Het Ministerie van EZK verneemt graag eventuele reacties van marktpartijen op de bijgaande conceptwijziging (of delen daarvan) van de Postwet 2009.

Graag zie ik een begrenzing aan het tijdstip waarop pakketten/post bij buren afgeleverd kan worden.

Ik woon in een flat met veel (mede-)jongvolwassenen (233 woningen) die er lustig op los bestellen en geregeld wordt er dan ook bij mij aangebeld om pakketten voor allerlei mensen uit de hele flat achter te laten (ik voel me soms net een PostNL-ophaalpunt). Op zich is dit prima maar dit gebeurd geregeld tot wel 22u 's avonds. Wat voor mij het probleem is, is dat ik vanwege mijn werk doordeweeks vaak al om half zes op moet staan en ik dan om half tien mezelf ga voorbereiden op de nachtrust. Hierin ben ik zeker niet de enige in dit land. Daarnaast zijn er mensen als mijn schoonzus met kleine kinderen die het niet fijn vinden als er tot zo laat nog wordt aangebeld (hierom heeft ze standaard de bel uit staan). Ongetwijfeld zijn er meer redenen denkbaar waarom mensen niet tot zo’n laat tijdstip lastiggevallen willen worden.
Voor bedrijven als PostNL is het vast een leuk ‘selling point’ dat ze pakketten tot 22u kunnen leveren aan klanten van webwinkels (en kostenbesparend omdat ze het bij buren kunnen afleveren i.p.v. een tweede keer moeten langskomen), en die consumenten vinden het vanwege hun levensstijl/baan vast ook handig. Echter, in dit plaatje wordt er geen rekening gehouden met mensen als ik, of mensen die om welke reden dan ook op zo’n laat tijdstip niet lastiggevallen willen worden met iets waar ze niets mee te maken hebben. Ik woon helaas niet in een klein straatje waar informeel afspraken maken reëel is maar in een flat met 233 woningen.
Mijn voorstel is dat het niet meer wordt toegestaan om na 21u pakketten/post bij buren af te leveren omdat de geadresseerde niet thuis is. Er zijn bovendien ook genoeg andere opties voor bedrijven als PostNL en consumenten: Er zijn afhaallocaties, consumenten kunnen via Track en Trace de bezorgtijd en dag in de gaten houden en ze kunnen dit eventueel wijzigen. Ook zijn er tegenwoordig pakketautomaten/lockers die gewoon buiten staan waar mensen met een code hun pakket uit kunnen halen.

Vraag2

Het Ministerie van EZK verneemt graag of dit voorstel in voldoende mate bijdraagt aan het faciliteren van een ontwikkeling naar een brede bezorgmarkt, zoals toegelicht in de Memorie van Toelichting.
Mijn voorstel beschermt de (nacht)rust van burgers die om welke reden dan ook laat in de avond niet met pakketten lastiggevallen willen worden omdat hun buren niet thuis zijn. Voor bedrijven die pakketten en post bezorgen en hun klanten zijn er voldoende alternatieven beschikbaar. De bedrijven en bezorgers worden geprikkeld door concurrentie om kosten laag te houden, consumenten leven zich niet altijd in welke invloed hun keuzen hebben op buren.

Bijlage

Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht